Nanograph


Klokkeriet - Nanograph

Med sin nye Carrera Tourbillon Nanograph viser Tag Heuer at de er i toppskiktet når det gjelder å ta i bruk nye materialer innen urmakeri. Med en toppmoderne spiral laget av karbonkompositt, viser Tag Heuer at de er en avant-garde klokkeprodusent som mener alvor.

Av Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

 

Tag Heuer skapte uro og bølger blant de etablerte high-end klokkeprodusentene da de i 2016 introduserte TAG Heuer Carrera Heuer 02T. Dette var en tourbillon som kostet langt mindre enn hva de etablerte tourbillon produsentene. Med en pris på under 15.000 CH fikk den mye oppmerksomhet. 

Nå er en ny generasjon Carrera 02T Tourbillon på plass, navnet er nesten det samme, Carrera 02T Tourbillon Nanograph. I den nye modellen erstatter en karbonkompositt-spiral produsert av gass de mer kjente  Elinvar- og silikonversjonene.

 

Sekskantet mønster

En million ganger mindre enn en millimeter, det er så smått at det nesten ikke er til å fatte. Det er størrelsen på sekskantmønsteret på karbonkomposittspiralen. Dette mønsteret er tatt i bruk på hele utformingen av Carrera 02T Tourbillon Nanograph.

Gjennom den åpne skiven kan du se inn på det unike verket. Det er dekorert med et sandblåst og børstet sekskant mønster. Det samme mønsteret finner du også på den sorte rotoren. Den er godt synlig gjennom safir baklokket.

I tillegg til dette sekskant-temaet er det en lys neongrønn farge på noen elementer i klokken. Dette er samme farge som Tag Heuer bruker i samarbeidet med Aston Martin.

Ny spiral som forbedrer ytelsen

Spiralen er kanskje den viktigste delen i en mekanisk klokke. Det er den som er hjertet og sørger for klokkens puls. Det er den helt klart vanskeligste delen å produsere. Tag Heuer har satset mye på denne nye spiralteknologien, og et team av matematikere, fysikere og kjemikere står samlet bak oppfinnelsen.

I følge Tag Heuer rokker den ved tradisjonelt urmakeri og forbedrer ytelsen til kronometer-sertifiserte verk. Debuten for den nye unike spiralen kom nå i toppmodellen Carrera Heuer 02T Tourbillon Nanograph.

En av de viktigste fordelene med en karbonkompositt-spiral er at den er så gdot som upåvirket av tyngdekraften. Dette får den til fordi den har så lav tetthet. I tøffe støt-tester var den nye spiral upåvirket der metallspiraler ble bøyd og sillikonspiraler knakk.

Den er også 100% anti-magnetisk. Derfor er den helt upåvirkelig av magnetiske kilder. Tag Heuer er den eneste som produserer en slik spiral. Den er designet og produsert i eget laboratorium i La Chaux-de-Fonds.

 

Vellykket design

Selv med sitt hypermoderne design er det mulig å se at dette er en klokke som tilhøre Tag Heuer sin Carrera-serie. Designet på kassen har fortsatt noen hint fra det som engang var en liten enkel kronograf på 36mm. Carrera 02T Tourbillon Nanograph er en klokke som blir lagt merke til med en diameter på 45mm. Kombinasjonen av sort titanium kasse og en bezel av karbon gir den et tøft ytre. I kombinasjon med de neongrønne detaljene blir det en vinner i mine øyne.

Billig er den ikke, prisen blir over 200.000 kroner, men med denne teknologien og en tourbillon, er det ingen andre produsenter som kan matche den.

 

 

Harde fakta:

Referanse: TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph – Ref: CAR5A8K.FT6172

Skive: Åpen skeleton-skive.

Urkasse: 45 millimeter i PVD-belagt titan. Bezel i karbon. Safirglass og vanntett til 100 meter.

Urverk: Heuer 02T. In-house automatisk Tourbillon med kronograf. COSC. Spiral av nyskapende karbonkompositt. 28.800 vph. 65 timer gangreserve.

Reim: Sort kalveskinn med kontrastsømmer. Sort PVD-belagt foldespenne i titan.

Veilende pris: 25.500 USD, eller sånn cirka 220.000 NOK.