ChronOris: Ikonet som returnerte


Klokkeriet - ChronOris: Ikonet som returnerte

Jeg har fått gleden av å skrive litt om Oris, og i denne anledningen har jeg valgt å trekke frem den ikoniske modellen “ChronOris” som først ble lansert i 1970 og bragte Oris og motorsport tilsammen for første gang.

Vintage ChronOris som tilhører artikkelforfatteren. Foto: Espen Haugland

Dette uret ble Oris sin aller første kronograf samt deres aller første motorsportklokke.

Det er en nydelig, og noe spesiell kronograf, med to kroner og en pusher øverst for å starte kronografens sekundviser. Den øvre kronen dreier den innvendige bezelen, mens den andre stiller urets tid. Den innvendige bezelringen kom i en sterk oransje farge for å skape god kontrast til nummereringen 0-60s slik at føreren lettest kunne lese av rundetidene mens de kjørte.

Inhouse cal. 725 med 17 juveler slår 18 000 ganger i timen. Foto: Espen Haugland

I klokken sitter deres egenproduserte manuelle verk: cal. 725 med 17 juveler slår 18 000 ganger i timen.

I 2003 inngikk en av de mest suksessfulle lagene fra Formula 1 “Williams F1” et partnerskap med Oris, hvor det selvfølgelig ble utgitt noen limiterte motorsportklokker.

Men det var ikke før i 2015 at Oris startet en egen kolleksjon kalt “Williams”.

I 2005 relanserer Oris sin “ChronOris”

Oris har vært kjent for å ikke vike for langt originalen når de kommer med heritage-modeller, og det er intet unntak når det kom til ChronOris. De holdt tro den til nydelige motorsport-kassen som 70-tallet er så kjent for samt de sterke fargene.

I 2005 relanserer Oris sin “ChronOris” . Foto: Oris

Oris har fått litt “pepper” for å være for tro mot sine ikoner når de har relansert heritagemodellen, spesielt da “Divers Sixty-Five” mye på grunn av den ikke tåler mer enn 100m og er et dykkerur. Dog har jeg ikke hørt noe slik kritikk om ChronOrisen.

Jeg er den heldige eier av en original ChronOris fra 70-tallet, men har dessverre ikke fått lagt en heritage ChronOris inn i samlingen min enda. Min største favoritt fra heritage-modellene må være modellen som ble utgitt I 2005 med ref 01 672 7564 4154-Set.

Oris sin 115 år lange historie kort fortalt:

1904: Oris ble grunnlagt av Georges Christian og Paul Cattin I Hölstein. Fabrikken er fortsatt I full drift og er deres hovedsete den dag i dag. Navnet Oris kommer fra bekken like ved med samme navn.
1927: Georges Chirstian dør og Oris blir kjøpt opp av venner fra hans familie.

Oris urskive-fabrikk i 1936. Foto: Oris

Urmakeren Jacques-David LeCoultre, barnebarnet til den kjente Antoine LeCoultre blir president. Han var også direktør for LeCoultre før det selskapet I 1937 fusjonerte med Edmond Jaeger til Jaeger-LeCoultre.

1952: Oris lanserer sin aller første automatiske klokke.

60-tallet: Er tiåret hvor Oris er en av verdens 10 største klokkeprodusenter, De hadde da produsert 1.2 millioner klokker. Dette er også tiåret da Oris Divers Sixty-Five kom til liv.

Oris 65 ble en stor suksess for firmaet. Foto: Oris

70-tallet: Oris lanserer sin ChronOris midt I en periode som viser seg å være en svært tung tid for Oris.

I denne perioden gikk de vekk fra sin selvstendighet og  inngikk et samarbeid med ASUAG som nå er kjent som Swatch Group. På denne tiden dukket kvartskrisen opp og Oris måtte nedbemanne fra omkring 900 ansatte til kun noen få ti-talls ansatte.

80-tallet

1982: klarer Oris heldigvis å få tilbake sin selvstendighet ved at Ullrich Herzog (dagens direktør) og Rolf Portmann kjøper opp Oris. Mot slutten av 80-tallet får Ullrich Herzog Oris til å endre retning etter kvartskrisen og kvarts-ur blir bestemt at skal fases ut.

1992: Oris slutter helt med kvarts-ur og produserer kun mekaniske klokker igjen, noe de har fortsatt med til den dag i dag.

2002: Oris sin annerkjente røde rotor blir deres varemerke

Oris er en av få store klokkeprodusenter som er privateid den dag i dag.