Heuer Monaco – en sprek 50-åring


Klokkeriet - Heuer Monaco – en sprek 50-åring

Hurra! En av de absolutt kuleste klokkene jeg kan tenke meg, Heuer Monaco, fyller 50 år. Det er selvfølgelig noe som må markeres. Det var i 1969 at Heuer og Breitling lanserte sine automatiske kronografer med kaliber 11.

Vintage Heuer Monaco ref. 73633G. Solgt av Urmaker Bjerke på 70-tallet. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Dette året lanserte Heuer Monaco, Carrera og Autavia, alle med automatisk kronografverk. Nå femti år senere feirer TAG Heuer Monaco med nye versjoner av den nå legendariske originalen. Det blir en rekke arrangementer rundt om i verden i løpet av året. På hvert arrangement vil det bli lansert en ny Monaco i begrenset opplag.

For å markere jubileumet gir TAG Heuer også ut en bok, «Paradoxical Superstar» som dokumenterer de historiske og tekniske høydepunktene til Monaco klokken.

Original annonse for Monaco i 1969.

I dag er Monaco en suksess, men slik var det ikke i 1969. Den firkantede kronografen fikk en lunken mottakelse, og ble aldri noen bestselger i sine tidlige år.

Monaco ble introdusert samtidig i New York og Genève den 3. mars 1969,  da var de fleste reaksjoner mindre enn entusiastiske. Klokkens design var nok litt for radikalt: den metalliske blå skiven, de røde og lyseblå viserne, firkantet kasse og plassering av kronen på venstre side.

Ur Monaco fra 1969. Foto: Tag Heuer

«Vi ønsket å skape et fremragende og innovativt produkt, noe avantgarde,» sa TAG Heuer æresformann Jack Heuer.

«Da jeg så den firkantete kassen, visste jeg straks at det var noe spesielt. Vi gikk videre med denne ukonvensjonelle designen og forhandlet eksklusiv bruk av denne revolusjonerende kassen til Monaco-armbåndsuret,» forteller han videre.

Monaco er kjent som den første vanntette firkantete kronografen og for kaliber 11, den første automatikk kronografen (hvem som egentlig var først av Heuer, Seiko og Zenith skal jeg ikke ta her).

Verket var resultatet av tre år med nært samarbeid mellom klokkemerkene Heuer, Breitling og Hamilton, og ble den første automatikk kronografen.  Jack Heuer, var heller ikke en fan av klokkenes design, men han trodde at den banebrytende innovasjonen trengte et design som ville gi dem oppmerksomhet.

Original Monaco fra 1969. Foto: Tag Heuer

Heuer Monaco ble aldri den salgssuksessen de håpet på. Det ble solgt langt flere Carrera og Autavia med det samme verket. Det er forklaringen på hvorfor det er så vanskelig å finne en god vintage Monaco til salgs i dag. Det sies at den samlede produksjonen for Monaco, i alle varianter, fra 1969 og til produksjonen opphørte på slutten av 70-tallet, er kun cirka 6.000 klokker. Det er latterlig lite sammenliknet med populære kronografer fra Omega og Rolex i samme periode.

Supersjelden Monaco med sort PVD. Den ble laget i et begrenset antall på slutten av Monacos levetid. Foto: Tag Heuer

King of Cool

I 1971 delte Monaco rampelyset med Steve McQueen i filmen Le Mans. Mer enn noe annet medvirket dette til å plassere den firkantede kronografen som et stil ikon fra 70-tallet.

Mr. cool Steve Mc Queen med Monaco på armen under filmen Le Mans. Foto: Tag Heuer

Alle kjenner de kule bildene fra Le Mans med McQueen i racingdress med en blå Moaco på armen. Disse bildene brukes flittig av Tag Heuer i dagens markedsføring.

 Den moderne Monaco

I 1985 kjøpte TAG opp Heuer og navnet ble endret til dagens TAG Heuer, og i 1998 fortsatte Monacos historie med en relanseringsmodell inspirert av originalen. Denne gangen ble det mottatt med mye mer anerkjennelse.

Moderne Monaco fra 2015 som er meget tro til originalen. Foto: Tag Heuer

I løpet av de siste to tiårene har Monaco vært nært knyttet til Haute Horlogerie, med andre versjoner som har nye komplikasjoner, design og materialer. Som det har utviklet seg, har Monaco holdt den revolusjonerende ånden som preget originalen fra 1969.

Catherine Eberlé-Devaux, TAG Heuer Heritage Director, sier: «For meg er Monaco en dør til merket TAG Heuer. Det er et stykke som fanger øyet og inviterer deg inn. Mange samlere begynner med Monaco og blir da trukket inn i vår verden, etter hvert finner du en annen samling å fokusere på, men alltid cherishing stykket som startet alt. »

Utviklingen av Monaco

Til ære for det femtiende jubileumet til TAG Heuer Monaco, kommer det en ny bok i mai, som fanger historien og ånden til det usannsynlige ikonet. «Paradoxical Superstar» dokumenterer hele historien bak Monaco med arkivutdrag, bilder som ikke er tidligere sett, og skisser av design.

Den berømte britiske journalisten Nicholas Foulkes, skrev et kapittel med fokus på Monacos historie fra 1969 til i dag. Skribent Gisbert Brunner forfattet et kapittel om den tekniske innovasjonen som har spilt en viktig rolle i Monacos suksess. Den berømte amerikanske forfatteren og redaktøren Michael Clerizo, dokumenterer Monacos forhold til Steve McQueen. Prins Albert II av Monaco skrev bokens forord.

Det blir spennende å se hvilke ulike jubileumsutgaver av Monaco som blir lansert utover i 2019.

Jeg gleder meg, men jeg er jo som mange sikkert vet, en stor fan av vintage Heuer og har vært det i mange år.

Manuell Monaco med Valjoux 7736. Foto: Jarl Rehn-Erichsen
Solgt av urmaker Bjerke i Oslo på 70-tallet. Foto: Jarl Rehn-Erichsen