URMAKEREN: Protid Lervik i Haugesund


Klokkeriet - URMAKEREN: Protid Lervik i Haugesund

Vi har vært på tur, denne gangen til Haugesund og til familiebedriften Lervik Ur

Protid Lervik Ur i Haugesund. Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet
Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet

Knut Lervik tar oss imot, og viser oss rundt i den flotte butikken. Han tar oss med til det strøkne verkstedet hvor en gjeng med erfarne urmakere i hvite Rolex-frakker viser frem teknisk utstyr og hvordan de jobber i tråd med Rolex sine krav til sine servicesentre.

Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet
Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet
Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet
Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet

Knut forteller med stort engasjement om en dag på 80-tallet, dagen da Rolex sin utsendte kom for å sjekke om de var en verdig butikk til å selge merket. Man måtte nemlig søke til Rolex om å få selge merket, og de kom for å sjekke. Dette var selvfølgelig samme dag yngste sønn bestemte seg for å komme til verden. En hektisk dag, men tilfeldigvis var det «prikkedagene» i Haugesund og gatene flommet over av glade mennesker. En markedsdag er gode nyheter for en sveitser som da fikk se et stort potensiale i en liten kystby på Vestlandet.

Flere av urmakerne deres er hentet inn fra det store utland på grunn av sin store kompetanse. Knut gir oss en liten introduksjon så vi kan bli kjent med gjengen:

Alreda – Servicesjef – Kommer fra Damaskus i Syria. Han begynte som 13-åring som lærling hos lokal urmaker i Damaskus. Spesialitet: Rolex, Omega, Zenith og Tag Heuer.

Antonio – født i Frankrike, men har arbeidet i Sveits og Portugal. Spesialitet Zenith, Omega og Longines.

Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet

Vivek – født i India – far og bror som også er urmaker. Arbeidet på Rolex servicesenter i Quatar. Han har alle de mest avanserte kursene fra Rolex Trainingcenter i Geneve. Godkjent for Yachtmaster ll og Skydweller.

Daytona med grønn skive. Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet

Ola -urmakerlærling fra Geilo.

Magnus – Deltidsansatt. Han kombinerer jobb i Nordsjøen med urmakerjobb i friperiodene. Han har lang erfaring som urmaker – allround urmaker, tar også veggur.

Seriøs trykktester. Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet

Når jeg spør litt om trykktesting, som jeg er ganske nysgjerrig på, svarer Knut at de har en trykktester som er spesiallaget for Rolex DeepSea. Den klarer hele 3900 meter, men kan brukes på andre dybder også. Nå kan en altså slippe å sende den tjukke godklumpen populært kalt DSSD, til Sveits når det er tid for en service.

Nye Yatchmaster 42mm i hvitt gull med keramisk besel. Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet

-Og dere kan da også teste alt opp til dette, som for eksempel Breitling Superocean med 2000m og lignende?

Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet
Omega rosegull dameur med diamanter og perlemor skive. Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet

-Dere har lærling på plass, og er en godkjent lærebedrift, med andre ord er dere med på å bygge kompetanse innen faget i Norge. Det er viktig, ikke bare hente folk fra andre land men være med å bygge lokal fagkunnskap. Man er ganske heldig som kan spørre så erfarne urmakere om hjelp.

Nye Datejust 36mm med sølvskive. Foto: Morten Paulsen

-Lervik Ur er en familiebedrift. Tilsammen er de 12 ansatte. Mor, far, eldste og yngste sønn, samt svigerdatter arbeider daglig i bedriften. Mellomste sønn er engasjert i bedriften som styreformann, selv om han til daglig er markedssjef i et stort bilkonsern.

Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet
Inox Carbon. Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet

Urmakerverkstedet tar nå service på de kompliserte kassene og urverk til Rolex YachtMaster 2, SkyDweller, Deepsea Seadweller, noe som er utrolig bra for en by som Haugesund, og egentlig også i lille Norge med så få mennesker totalt.

Tag Heuer Aquaracer. Foto: Morten Paulsen / Klokkeriet

-Rolex har innført strengere krav til både utstyr, lokaler og kurs, det er da veldig gunstig at Lervik har slik fagkunnskap på plass. Man slipper å sende til utlandet for service, og korter ned tiden og prisen på service. Zenith har etterhvert fått et godt fotfeste i Norge, og servicebehovet på merket øker. Lervik Ur har to urmakere som begge har spesialkurs på ElPrimero. Med dette er de også godkjent offisielt servicesenter for Zenith i Norge.

– Dere har mange kjente merker, største er Rolex, Omega, Zenith, med Breitling og Tag Heuer som gode og populære runnerups.

Takk til Knut og teamet i Haugesund som tok seg til til en omfattende omvisning i verkstedet og butikken.