Spring Drive – det beste fra to verdener


Klokkeriet - Spring Drive – det beste fra to verdener

Grand Seiko Watch Spring Drive GMT Sport Limited Edition. Foto: Seiko

I 1977 bestemte Yoshukazu Akahane, en ung urmaker, seg om noe som tilsynelatende var umulig på den tiden. Målet hans var en tradisjonell klokke, drevet av en hovedfjær, som ville levere presisjon som selskapets elektroniske klokker allerede var i stand til. 28 år og 600 prototyper senere, ble drømmen hans oppfylt og Spring Drive ble presentert for verden i 2005. to år etter på i 2007 ble kronograf verket lansert.

Spring Drive drives av en hovedfjær, akkurat som alle andre mekaniske klokker. Foto: Seiko

Utnytter det beste fra begge verdener.

Spring Drive drives av en hovedfjær, akkurat som alle andre mekaniske klokker. Ved å utnytte det høye dreiemomentet som hovedfjæren gir, kontra kraften i et tradisjonelt quartz regulert ur, er verket i stand til å drive de store, deilige, superpolerte viserne GS bruker, samt ha nok kraft igjen til å generere strøm til den integrerte elektronikkkretsen (IC) som står for urets overlegne presisjon.

Tri-synchro regulatoren spesielt utviklet for Spring Drive og oppfyller denne rollen ganghjul og balansehjul gjør i en tradisjonell mekanisk klokke. Foto: Seiko

Tri-synchro regulatoren

Spring Drive benytter seg av en av en egen mekanisme, som inneholder en IC krets, elektronisk brems og en quartzoscillator som kalles for Tri-synchro regulator. Tri-synchro regulatoren spesielt utviklet for Spring Drive og oppfyller denne rollen ganghjul og balansehjul gjør i en tradisjonell mekanisk klokke. Uten denne mekanismen ville kraften fra hovedfjæren spunnet raskt ut og viserene tatt av i klokken. I stedet for at «balansehjulet svinger fram og tilbake roterer det kun i en retning.

Som navnet antyder, bruker Tri-synchro regulatoren tre typer energi for å regulere de bevegelige delene.

  1. Mekanisk kraft

Omdanner mekanisk kraft fra hovedfjæren til elektrisk kraft med samme prinsippet som i en dynamo.

En rotor koblet til enden av tannhjulene og virker sammen med en stator viklet med imponerende 25.000 runder med kobber tråd for å generere kraft. Rotoren, eller glidehjulet roterer hele åtte omdreininger hvert sekund.

  1. Elektrisk kraft

Den elektriske kraften som genereres av glidehjulet, brukes til å drive en quartsoscillator og IC.

Quartsoscillatoren vibrerer på nøyaktig 32.768 Hz, og sender et presist referansesignal til IC.

  1. Elektromagnetisk kraft

Det er her magien skjer. IC-en sammenligner referansesignalet fra kvartsoscillatoren med rotasjonshastigheten til glidehjulet. Denne informasjonen brukes for å bremse glidehjulet med elektromagnetisme slik at det holder nøyaktig hastighet.

Grand Seiko 9R2A verk. Foto: Seiko

Montering og justering, førsteklasses håndverk

 Spring Drive kombinerer de beste elementene fra både mekaniske og elektroniske klokker. Mens trehånds-versjoner har over 200 komponenter, har versjoner med flere funksjoner, for eksempel Spring Drive-kronografen, godt over 300, som alle er montert og polert for hånd.

Grand Seiko Spring Drive Chronograph-GMT SBGC013-1. Foto: Seiko

Påføringen av smøreoljer sikrer et jevnt og friksjonsfattig samspill mellom alle komponentene, og det er ikke mindre enn 80 smørepunkter i trehånds-versjonen og 140 i kronografen. Oljene blir påført for hånd og tar både tid og krever gode ferdigheter for å sikre at oljene påføres med presisjon og ikke minst riktig mengde.

Her er det toleranser ned til en hundredels millimeter så den endelige tilpassingen og poleringen av komponentene er gjort for hånd, fordi ingen maskin kan matche ferdighetene til deres nøye utvalgte urmakere.

Nøyaktighet og kraftreserve

 Med inkluderingen av en quartzoscillator er det mulig å levere et bemerkelsesverdig nivå av nøyaktighet, +/- 15 sekunder i måneden, noe som tilsvarer ett sekund om dagen. Ytterligere justering av deres Caliber 9R01, Caliber 9R96, Caliber 9R16 og Caliber 9R15, er presisjonen presset ytterligere, til +/- 10 sekunder i måneden, som tilsvarer et halvt sekund for dagen.

Spring Drive leverer ikke bare et høyt nivå av presisjon, men også sterkt når det kommer til gangreserve. 9R01 gir faktisk 8-dagers gangreserve. For å realisere den 8-dagers (192 timers) gangreserven til Caliber 9R01 ble det tradisjonelle oppsettet med en hovedfjær endret til fordel for en design med tre fjærer i sekvensiell rekkefølge for utvidet kapasitet. Verket har også blitt optimalisert for å maksimere energieffektiviteten, da med tanke på å redusere friksjon mellom deler som ellers ville føre til tap i overføringen av energien fra fjærene.

Mange deler i GS Spring Drive 9R86. Foto: Seiko

Lavt strømforbruk

Takket være deres lederskap innen energi, elektronikk og mikroteknikk har de utviklet vi en IC med ultra lavt energi forbruk.

På kretskortet bruker de en silikonbeleggs teknologi som kalles «silisium on isolator» (SOI) for å redusere strømforbruket. Dette har resultert i at elektronikken i Spring Drive verkene kun bruker 1 / 300.000.000th av energien til et 10 watt LED-lys.