Heuer Carrera – Den ukjente filmklokken


Klokkeriet - Heuer Carrera – Den ukjente filmklokken

Jeg er en lidenskapelig cineast og freelancer i film- og TV-bransjen. I tillegg har jeg en stor interesse for vintage klokker, og jeg følger alltid med når jeg ser filmer eller serier, hva skuespillerne bærer på armen sin?

James Garnes Carrera titter såvidt frem.

De fleste tilfeller i dag er en klokke kun en filmprop på armen, og brukes bare i et filmprosjekt, og om nødvendig dukker den opp i kanskje flere slik som Rolex Submariner og James Bond.

Hvor vanlig det er å bære dem videre i karrieren i dag er jeg ikke sikker på, det var iallfall et syn som var vanligere før i tiden blant skuespillerne på filmlerretet.

Mange av dem bar sine egne private ur på armen i lengre perioder av karrieren både i og utenfor rampelyset.

Garner med sin Carrera i «Marlowe».

James Garner hadde også mye tilfelles med skuespillerkollegaene sine, Steve McQueen (1930-1980) og Paul Newman (1925-2008) kjent for å gå med kronografer og lidenskapen for fart og racerbiler

Så klart har vi hørt om de ikoniske urene som de aller fleste forbinder med larger than life personligheter. Likevel finnes det flere mindre omtalte ur som fortjener sin plass på lik linje med McQueen sin Heuer Monaco eller Newmans Rolex Daytona.

Fra TV-serien «Rockford Files».

James Garner (1928-2014), var skuespilleren som aldri fikk det største navnet i Hollywood. Likevel, spilte han hovedrolle i utallige gode ikoniske filmer og serier.

Han var kjent for å være jordnær, sympatisk og en veldig naturlig skuespiller.

Heuer på lerretet

Noen år før McQueen´s Heuer Monaco ble brukt for første gang i en film så var det den mer ambisiøse filmen, Grand Prix (1966) litt tidligere ute.

Regissert av John Frankenheimer (1930-2002), ikke bare en lidenskapelig filmskaper men en ivrig bilentusiast.

Scene fra filmen «Grand Prix».

Filmen forteller en fiktiv historie om fire rivaler bak rattet på datidens F1 racerbiler i verdens mesterskapet. James Garner spiller den amerikanske raceren, Pete Aron.

Grand Prix er banebrytende på grunn av filmens filmfotografi. Den var på den tida fotografert på store 65mm Panavision kameraer. Der kameraene var montert på F1 bilene og kunne fjernstyres under formen 1 løpet. Det gjorde at publikum ville få en så nær fartsopplevelse uten like – som om man satt bak rattet selv.

Racingfilmen «Grand Prix» kom i 1966.

Hvis man er bevandret i formelen 1 sportens historie og kjenner til sjåførene så kan man spotte dem i flere scener i filmen.

Noen av sjåførene som er statister eller har mindre roller er: Phil Hill, Graham Hill, Jim Clark, Jochen Rindt, Jack Brabham og Jo Siffert.

Sist nevnte, Siffert ble et kjent ansikt noen år etterpå da han ble ambassadøren for Heuer i F1.

Grand Prix ble lansert sent 1966 og ble en av topp 10 filmer fra det året. Den vant også tre Oscar-priser som reddet det hanglende studioet for konkurs.

Steve McQueen var det opprinnelige valget til rollen som Aron. Det hele strandet etter første møte med produsenten av Grand Prix. McQueen viste ingen interesse i prosjektet etter møtet, siden ingen av dem kom overens. Likevel, ble han illsint på James Garner som fikk rollen som Pete Aron. McQueen valgte ikke å snakke med Garner, som også var hans nærmeste nabo, på veldig lenge.

Så kanskje en annen Heuer modell ville fått like stor status før Heuer Monaco hvis McQueen endte i rollen som Pete Aron, istedenfor James Garner.

Det er bare ren spekulasjon.

Heuer Carrera 3647S

Når man ser Grand Prix legger man merke til mange detaljer.

Garners klokke på armen, med sort skinnreim har identisk form som en Carrera fra midten av 60-tallet. Formen på kassa, de velkjente lugsene som står i kjent ”Carrera-vinkel” er ikke til å ta feil av, og de to push-trykkerne på hver side av kronen.

Vintage Heuer katalog.

Skiven ser også ut til å ha to sub-skiver ved klokken 9 og klokken 3 posisjonen når man zoomer inn. Det må altså være en Bi-kronograf eller en halv kronograf siden den ikke har 12 timers tagning.

Det er av all stor sannsynlighet at det er den sølvgrå utgaven av Heuer Carrera – ref. 3647S – ”S” for sølv.

Det er dessverre ikke lett å spotte et godt bilde eller en god vinkel av klokken i filmen. Den forsvinner nesten eller er for langt unna, men formen og utseende avslører dens identitet. Hvem vet hvor den har tatt veien i årenes løp?

AiR – American International Racing

Under opptakene til Grand Prix gjorde Garner både sin egen kjøring og stunts med hjelp av Shelby Cobra testsjåfør, Bob Bondurant. Mange ble imponert over hans naturtalent bak rattet på en racerbil.

Grand Prix ble som bensin på bålet for Garners interesse for motorsport.

Det inspirerte han til å starte sitt eget racing team: American International Racing (AIR).  I tidsperioden fra 1967 til 1969 deltok Garner og hans team i løpene Le Mans, Daytona og Sebring. Det er i denne perioden at James Garner hadde sin trofaste Heuer Carrera 3647N på armen.

James Garner bak rattet i sitt racingteam AIR.

Heuer ”Garner” Carrera 45

I en god stund har det vært kjent at Garner gikk med Carrera på armen i TV-serien, The Rockford Files (1974 – 1980). Mange har diskutert den mystiske teksten på urskiven. Svaret er enkelt,  skuespillerens navn står på skiven, rett under de to sub-skivene. Det finnes flere eksempler på andre Carrera modeller fra samme tid med personifiserte skiver.

Garnes sin personifiserte Carrera. En rekke racingpersonligheter hadde slike Carrera-kronografer på 60-tallet.

Heuer Carrera ref. 3647N er den klokken som Garner er mest kjent for å bære, da den er synlig å se i flere filmer og en hel tv-serie. Klokken som man har spottet Garner bruke mest, er hans trofaste Heuer Carrera.

Garners Carrera er fra ca. 1966, siden den tydelig ikke er første generasjons Carrera fra 1963-64. De har smalere visere, sølvfarget trykk på skiven. I tillegg hadde den ikke signert krone eller referanse nummer på kassa.

I Garners tilfelle så hadde hans Carrera hvit printet skive, bredere minutt og timevisere, formen på markørene på skiven er fremdeles den samme som de aller første.

Garner med Carrera på armen i TV-serien Rockford Files.

Garners Carrera ble ikke puttet i en skuff, men faktisk brukt som en skikkelig klokke skal. Det er sånn det skal være! Dette er en klokke som satt på armen til en person som levde et skikkelig spennende liv både i og utenfor lerretet.

Garners genuine interesse for motorsport ville gjort han til en perfekt ambassadør for Heuer, lenge før slikt eksisterte.

Carrera modellen ble født inn i gullalderen for motorsport på tidlig 1960-tallet. I samme ånd ble James Garner inspirert til å sette seg bak rattet i raske racerbiler – Det er i en slik ånd man har lyst å ha en Heuer Carrera på armen.

Min Carrera

Jeg har lenge vært fasinert og interessert i fart og spenning.  I tillegg har jeg en stor lidenskap for film og ha det som de kjente skuespillerne har, selv om man ikke får på langt nær samme status og karisma. I mitt tilfelle var jeg skikkelig interessert i å få tak i en vintage Heuer.

Min Carrera. Det ble et langvaring prosjekt. Heuer-deler er ikke lett å finne.

Gjøre en lang historie kort: Jeg hadde en Vintage Tag Heuer Re-Edition fra 1990-tallet som i nyere tid har blitt skikkelig populære. Selv om dette er en aldeles nydelig klokke, så følte jeg meg ikke helt tilfreds med den. Det endte med at jeg solgte denne fremfor å kjøpe et Carrera prosjekt, nemlig en 3647N.

Problemet var at denne ikke var helt uten feil og noen sjanser må man ta i livet.

Det som var korrekt: Skive, krone, trykkere og urverk. Kassen er riktig, men dessverre overpolert – serienummer er ikke synlig. Så kommer den vanskelige delen, få tak i alt som ikke var riktig.

Minutt og timeviser var for korte, men riktig form, altså til en Carrera med en ekstra skala på skiven. Senterviser og subvisere hadde også feil fasong. Ringen med minuttskala var feil. Derav ”rimeligere” pris.

Jeg trålte internett for deler. Det jeg var mest heldig med å få tak i var korrekte minutt og timevisere – disse er ekstremt vanskelig å finne og ikke billige. De fleste samlere som sitter på deler til Vintage Heuer vil ikke kvitte seg med dem, derfor vanskelig.

Enda bedre var det når viserne var av den smale sorten slik at de ville matche tidsriktig med urskiven.

Det eneste som gjenstår er en service av verket og restaurering av den overpolerte kassen. Det finnes urmakere som spesialiserer seg på kasserestaurering. Dette gjøres ved lasersveising og alt blir gjort etter fabrikkspesifikasjoner.

Heuer katalog fra 1960-tallet.

Harde fakta: