Min favoritt: Favre-Leuba Bathy 50 Depth Gauge


Klokkeriet - Min favoritt: Favre-Leuba Bathy 50 Depth Gauge

For meg er dette en av de kuleste dykkerklokker noensinne: Favre Leuba Bathy 50 fra 1969. Dette var det første uret med en mekanisk dybdemåler. Mange små visuelle detaljer skaper en unik design som er helt enestående på den tiden, og kanskje til og med i dag.

Dette er ikke en diver du ser mange av. 1969 Favre Leuba Bathy 50.

Favre Leuba er et av de første sveitsiske urprodusentene, grunnlagt i det attende århundre og overlevert fra far til sønn i åtte generasjoner. Favre Leuba ser tilbake på en lang og imponerende historie.

I løpet av 1960-tallet produserte Favre Leuba dykkerklokker, som er legendariske og svært ettertraktede i dag. En av disse kule klokkene er denne Bathy 50 Ref. 53243.
Denne klokken har så kule detaljer, en må lete lenge for å finne noe like stilig og unikt. Fargekombinasjonen av svart, hvit og rød gir kontraster. Den svarte bakelitt-Bezel har lumeinnsatser i trekanten klokka 12 og i merkene klokka 3, 6 og 9.

Verket på Favre Leuba Bathy 50.

Dybdemålerens spesifikasjoner er anordnet radialt rundt den hvite indre ringen. Minuttviser med pil, gjør det enklere å lese minuttene, men samtidig skjuler det ikke dybdemåleren i rødt. En grundig gjennomtenkt og nøyaktig skivedesign. Sekundviser er i subdial klokken 6.
Om en finner en slik med det opprinnelige Tritium på plass i hendene er en veldig heldig, men må forberede seg på en ganske voksen sum, til tross for at merket ikke er så kjent i Norge, er dette en legende, både som diver og som merke.

Favre Leuba Bathy 50 har en mekanisk dybdemåler.

Det originale manuelt opptrekk urverket, Peseux 320 er ikke noe alle urmakere har sett, så en kan kanskje forvente seg en utfordring med service og eventuelt deletilgang.

Modellen ble laget cirka 2500 av i 1966, og er i dag meget sjelden.

Disse er ikke lett å finne i dag, og prisene har blitt ganske høye.

Teknisk:
Produsent: Favre-Leuba.
Model: Bathy 50 Diver Depth Meter.
Boet: 40 mm uten krone.
Bezel: Bakelitt med 60min skala.
Krone: Signert screwdown krone.
Crystal: Plexiglass.
Skive: Tritium som på den tiden var ekstra tydelig i mørket.
Funskjoner: Mekanisk dybdesensor til 50 meter.
Urverk: Mekanisk opptrekk Peseux 320 med 17 juveler.
Baklokk: Screwdown med trykk sensor diaphragm element.

Hvordan virker trykkesensoren tenker du?  https://youtu.be/JnPSeEW-EeA

Favre Leuba sin grunder var Abraham Favre (1702-1790). Han startet som urmaker lærling i 1718. Merket eksisterte helt til quartzkrisen i 1985. Gjenstartet i 2011 og er igjen aktivt i dag.

Bilder lånt fra:

https://favre-leuba.com/brand-world/historic-models/
https://www.watchpool24.com/en/30734261/favre-leuba-bathy-50-53243
https://www.chrono24.no/favreleuba/bathy-50-depth-gauge-divers-first-generation–id11533444.htm