Ferietest: Orient Mako XL


Klokkeriet - Ferietest: Orient Mako XL

Sommerklokke, ferieklokke, vi klokkernerder finner alltid en grunn til å skaffe oss en ny klokke. Selv syns jeg det er moro med en ny diver til årets strandsesong. Slik ble det også i år.

Årets badeklokke, Orient Mako XL. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

Jeg er stor fan av Seiko og Citizen sine dykkerklokker, men ville se etter noe annet i år. Orient har jeg alltid likt etter at jeg hadde en WorldTime GMT utgave for endel år siden. Jeg har tittet på Orient Mako, uten og slå til. Det ender som regel opp med en Seiko eller en Citizen. I år ble det en Orient Mako XL.

Positivt overrasket

Sist jeg hadde en Orient var for minst 10 år siden, og det var en dressklokke som jeg kjøpte på flyplassen på Kypros. Den var grei nok, men imponerte ikke så voldsomt. Derfor var jeg spent på hvordan en Mako XL ville oppleves. Jeg ble ikke skuffet. Den var overraskende stor, hele 44,5 mm, men den føles ikke for stor. Jeg monterte den på en 22mm Nato-reim, og det fungerte meget bra.

Mako XL er hele 44,5 mm, men den føles ikke så stor på armen. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

Mako XL føles solid og godt gjennomført. Kassen veksler mellom polerte og børstet flater og bezelringen roterer med stor presisjon. Det eneste som er litt uvant med den er at det ikke er et triangel ved 60-minutters markeringen. I stedet står det bare «60». På mitt eksemplar er bezelringen perfekt sentrert, ikke dårlig for en klokke som kan kjøpes for en drøy tusenlapp på nettet.

Skru-inn krone og pusher for skifte av dag. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

Klokken er en skikkelig diver og er vanntett til 200 meter. Kronen kan skrus inn og stiller dato i tillegg til viserne. Over kronen er det en trykknapp som stiller dag. Det er litt uvant og fungerer greit. Jeg opplevde en gang at den ble trykket inn under bruk slik at dagen viste feil. Ikke noe stort problem, men litt irriterende.

Baklokket har en fin Orient logo. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

Orient bruker sine egne in-house verk. I Mako XL sitter det et Orient 46943, 21 steners verk som skal holde en presisjon på +/- 20 sekunder i døgnet. Det er et automatisk verk som ikke kan trekkes manuelt. Jeg opplever verket som meget presist. I løpet av to ukers aktivt feriebruk har jeg ikke korrigert tiden.

Aktiv bruk over og under vann, Mako XL sitter perfekt på armen med en Nato-reim. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

Klokkens største svakhet sammenliknet med søsterfirmaet Seiko, er lume. Lysmassen på disse rimelige Orient Mako er ikke i samme klasse som vi er vant til hos Seiko. Den er ikke direkte dårlig, men den lyser ikke særlig sterkt, og ikke spesielt lenge.

Konklusjon

Jeg er veldig fornøyd med min Mako XL så langt. Den holder tiden meget godt, ligger godt på armen til tross for sine 44,5mm, og bezelringen roterer med presise klikk. Syns du XL er for stor så finnes det en mindre utgave av Mako også på rundt 40mm.

Det finnes noen få forhandlere av Orient i Norge, men for de fleste er det nok mest aktuelt å finne en Orient på nett. De dukker også opp til salgs på Klokkeriet med jevne mellomrom.

Harde fakta:

Modell: Orient Mako XL

Størrelse: 44,5 mm

Reim: 22mm

Verk: Inhouse Orient 46943 automatisk, 21 stener.

Vanntett: 200 meter

Pris: 1000-2000 på nett i utlandet, cirka 3000 i Norge.

Det eneste jeg savner ved klokken er litt bedre lume. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet