Heuer «Luftforsvaret» med full pakke


Klokkeriet - Heuer «Luftforsvaret» med full pakke

Kan man komme Heuere? Et stykke norsk luftforsvarshistorie

Med utgangspunkt i hva DN skrev i Magasinet i 2017; «Heuer 1550 SG er blant de sjeldneste fuglene i den norske klokkefaunaen», kan vel dette eksemplaret kalles en Pandeon.

Capt. Tor-Gunnar Riise fikk tildelt sin Heuer 1550 SG Flyback Chronograph BUND «Luftforsvaret» som nyutdannet Flight Engineer i 1977. Klokken har blitt brukt av Riise i tjeneste helt frem til 2001, og har vært i hans eie frem til den skiftet håndledd i Oktober -19. Capt. Riise har i tjenesteperioden flydd Bell UH-1B Iroquois, Lynx og Bell 412 SP Arapaho.

Heuer 1550 SG BUND «Luftforsvaret»

Vest-Tyskland begynte på 1960-tallet å utstyre sine væpnede styrker, Bundeswehr, med Heuer 1550 SG-kronografer. Bakgrunnen for valget av Heuer i det norske Luftforsvaret er vanskelig å finne dokumentasjon for, men det var antakelig et mål å standardisere materiell innad blant Nato-medlemmer så langt som mulig.

Når da RNoAF på begynnelsen av 70-tallet bestemte å utstyre sitt flymannskap med klokker falt valget på Heuer 1550’ene. Disse ble gitt til mannskapet på F5 ‘Freedom-fighter’, F-104 ‘Starfighter’, Orion P3, Bell- og Sea King-helikoptere.

Heuer 1550 Bund-utgaver har vært i bruktsalg lenge, men alle klokker som ble delt ut til flymannskap i Norge har inngravering «Luftforsvaret», årstall og nummer på baksiden. Det er dette som gjør disse til noen av de mest ettertraktede samleobjektene her hjemme, og som DN skriver:

«Mens «Bund»-klokker med en fortid i det tyske militæret dukker opp på bruktmarkedet fra tid til annen, regnes Luftforsvaret-modellene som en hellig gral for norske samlere. Ingen vet nøyaktig hvor mange eksemplarer Luftforsvaret kjøpte inn, men av drøyt 20 kjente klokker er den eldste fra 1972, den yngste fra 1978.» Dagens Næringsliv D2 21. April 2017.

En privat samler har laget eget arkiv over gjenlevende «Luftforsvaret»-klokker, og kom i 2018 til at det finnes 38 registrerte klokker i Norge. Klokkene ble vanligvis servet av militærpersonell, og det er ikke uvanlig at nummeret på baklokket ikke matcher med gravering på kassen på overlevende klokker. Det hører til sjeldenhetene å komme over klokker hvor dette matcher, og hvor det også foreligger dokumentasjon på eierskap og historie. Heuer 1550 ble faset ut av Forsvaret i overgangen 1979/1980 og erstattet av quartz Junghans 633.60.

Noen leverte klokkene tilbake til Luftforsvaret, mens andre valgte å bruke dem videre i tjeneste. Capt. Riise beholdt sin klokke i tjeneste til 2001, og har hatt den i sitt eie siden.

Capt. Riise’s 1550 SG

Klokken er en 1974-modell, med et Valjoux Cal.230 manuelt verk. Chronograph med ‘Flyback’-funksjon for piloter. Klokken er i meget bra original stand, med original skive, visere, glass og bezel. Serienummer på baklokk stemmer med inngravert nummer på kassen, 9233/74. Klokken har gjennomgått full service i September, og går svært bra. Det følger med en helt utrolig dokumentasjon til denne, med autentitetsbevis fra Capt. Riise, servicerapport fra Urmaker Simen Solvold ved Urtjenesten fra september 2019, verdibekreftelse fra Oslo Ur-service, et sett med Riise’s egne bilder fra hans tjenestetid på ulike helikoptermaskiner, avisutklipp, og medfølgende ekstra original NOS skive fra Tyskland.

Ved overlevering av klokken etter salg ble ikke pulsen lavere av at Riise’s egen hjelm som ble brukt sammen med klokken kunne medfølge.

Dette må kunne sies å være en enhjørning av en klokkepakke og som DN sier; en hellig gral for klokkoholikere!

Som en kuriositet nevnes at samlingen vil kunne sees i utstillingsvinduet til Urmaker Friis i Tromsø de to siste ukene av november.