DUELLEN: Rado Captain Cook vs Oris 65


Klokkeriet - DUELLEN: Rado Captain Cook vs Oris 65

Introduksjon

Vi elsker divere inspirert av eventyrerne fra den glamorøse tidsepoken 1950-1970. Dette var de første årtiene man kunne ta et dykk med en sportsklokke på armen som et reelt verktøy – enten man var hekta på snorkling, skindiving eller dypdykk. Denne vintagetrenden er nå en stor del av dagens marked, med alt fra Miyotadrevne microbrands for et par tusen til Fifty Fathoms fra Blancpain til over 150 000.

Rado vs Oris.

Alle de store sveitsiske i dag har en vintage diver i arsenalet, og her skal vi se på to av de viktigste modellene fra 2019. Den velkjente Oris 65 og den relativt nyankomne Rado Captain Cook. To sterke kort med en pris som skiller med et par hundrelapper – og et lett gjenkjennelig formspråk med tidsriktige detaljer og farger.

Oris 65 med noen år på baken er en stor suksess som har utviklet seg til en serie med over 50 modeller, mens Rado allerede i år øker antall modeller, begge koster rett over 20 000 hos forhandler.

Velkommen til årets første Duell i Klokkeriet

Oris 65

Oris 65 kom for 5 år siden og fikk raskt plassen som en populær diver i vintage-klassen, og har nå noe for enhver smak. Dette har utviklet seg til en sterk serie for Oris, en av de få uavhengige sveitsiske produsentene i mellomprisklassen. Oris 65 diver leveres i 40 og 42mm, med lenke og skinnrem og teller 50 modeller uten å regne med kronografserien, så det er mye å velge mellom.

Oris 65

Modellen vist her med blå skive og lenke er i 40mm stål og har en prislapp på kr 20 400 hos norsk forhandler.

Skive

Urskiven lokker øynene nærmere med en dyp midnattsblå som spiller vakkert i lyset, og oppfattes nesten sort på kveldstid. Applikerte indicer med polerte kanter og Old Radium superluminova gir den gulaktige gløden som har skapt diskusjoner om fauxtina på mang et forum, men personlig synes jeg det spiller godt mot den mørke blåtonen. Dette er med på å gi Oris 65 et mer dressy preg i denne mørke fargevarianten. Datoen er liten og plassert uten innramming med sort datohjul, diskrèt klokken 6 som ved klassiske Valjoux-utstyrte klokker. De sverdformede viserne er mer funksjonelle enn vakre og er i polert stål med en god porsjon superluminova. For å skille time fra minuttviser har de markert en linje på tvers av timeviseren, og sekundviseren er pen og nåltynn av lollipop-typen.

Oris 65

Bezelen er tynn, bezelringen er i fin sort matt aluminium og går enveis 60 minutter som hører til på en diver. Her har Oris lagt vekt på funksjonalitet med en tydelig markert minuttindikasjon, toppet av klassisk triangel og lumeprikk kl 12. Den eneste detaljen som jeg ønsker ikke var tidsriktig 60-talls er de par millimetrene med bevegelse i bezelringen når man vrir den, men den stopper pent opplinjert mot indicer på skiven og beveger seg med markerte og solide klikk.

Safirglasset på Oris 65 er høyt og av box-typen. Stadig flere bruker disse, en gjenskapning av 60-tallets akrylglass. Uttrykket blir tidsriktig, samtidig som det tåler en støyt og gir fint lysspill med relativt mye refleksjon til tross for AR-behandling. For Instagrammerne der ute gjør dette klokken ikke lett å fotografere, men med den riktige vinkelen blir det magisk.

Kasse og urverk

I likhetens navn i denne Duellen burde jeg lånt med meg 42mm-varianten, men 40mm ga meg noen sterke kallesignaler, og gir klokken en slank letthet som umiddelbart bringer tankene tilbake til skindivere fra 60-årene. Det er en fin balanse mellom polerte sider og børstet topp, og en gjennomført myk linjeføring med fin detaljfølelse. Kassen avsluttes mot lenken med god presisjon og skarpe detaljer på de slanke lugsene. Disse er avrundet i formen og pent vinklet nedover for komfort med et smalt og delikat uttrykk. Helhetsinntrykket forsterker et velfortjent rykte av Oris som en leverandør hvor man i sveitsisk målestokk får mye for pengene… Oris 65 er faktisk litt tykkere enn konkurrenten fra Rado, men dette først og fremst grunnet det høye safirglasset så den føles slankere på lanken.

Dette er en tool watch, så det er ikke glass i baklokket, dette skjuler et eget Oriskaliber basert på det kjente automatverket SW200 fra Sellita. Det er et solid og godt alternativ til ETA, nok en arbeidshest som har relativt lave servicekostnader og en 38 timers gangreserve.

Lenke

Her har vi nok et utgangspunkt for diskusjon, da lenken er av en tidsriktig nagle-type, selv om naglene ikke er nødvendige i dagens produksjon. Jeg forstår de ortodokse tvilerne, men i denne modellen er lenken med på å gi et tidsriktig uttrykk. Oris har produsert en solid – men allikevel særegent lett lenke som smalner inn dramatisk fra 20mm mot kassen til 16mm ved spennen. En fin dykkerspenne med 5 nyttige mikrojusteringspunkter lukker den solid og understreker kvalitetsfølelsen.

Oris 65

Konklusjon

Oris 65 er en stor serie med så mye som 50 referanser samt en kronograf, så min vurdering blir fokusert på denne i 40mm med lenke, og den gir et sterkt inntrykk. Det man sitter igjen med er en tidsriktig letthetsfølelse, samtidig som den slanke kassen og de fine fargespillet i skiven gir klokken et pent uttrykk som for meg passer like godt under en dresskjorte som til jeans.

Harde Fakta Oris 65

Kasse: 40mm stål

Tykkelse: 12,8mm

Glass: Safirglass av box type, AR-behandlet

Vanntett til: 100 meter

Urverk: Oris Cal. 733 (basert på Sellita SW200), automatisk

Gangreserve: 38 timer

Rado Captain Cook Automatic.

Rado er et kjent merke for mange, men uten assosiasjoner til divere – Rado et sterkt eget design man kjenner fra 90-årene med et fokus på Keramiske kasser og lenker i blank sort drakt. En av Rados første gjenskapninger fra 60-70 tallet var Diastar, en fin design i en tidstypisk eggformet polert kasse, og nå har vi Captain Cook. Dette er et minne vekket opp fra 1962 og en periode hvor alle viktige produsenter kjente lysten til å skape en skindiver – en klokke det var nødvendig å ha i sortimentet.

Rado Captain Cook

Captain Cook kom først i en begrenset utgave på 37mm i 2017, og ble i 2019 omdøpt Captain Cook Automatic, og utvidet til en større serie som inkluderer denne på en fin 42mm diameter – og et stadig økende antall modeller i ulike farger. Rado er en del av Swatchgruppen – og det sitter derfor en sterk arbeidshest fra ETA som drivkraft i denne tidsriktige kassen. Denne modellen i 42mm på en nubuck skinnrem koster et par hundrelapper mer enn Oris 65, og er en god konkurrent om man liker vintagefølelsen fra 60-tallet.

Skive

Skiven på denne er i en dyp mørk blå som noen ganger vipper mot lilla med en fin sunray-finish, og skaper en særegen frisk personlighet. Du finner en dato klokken 3, og indicene har et tykt trykk av hvitfarget superluminova.  En perfekt skindiver-timeviser med tupp som en stor pil er med på å understreke personligheten med en sverdformet minuttviser og en velformet spydspiss for sekunder. Det toppes av et helt eget kjennemerke for Rado, den runde og røde logoen rett under 12 med et bevegende anker.

Rado Captain Cook

Skiven har en relativt bred ytre rehaut med minuttindikasjon i sølv – noe som sammen med en bred bezel er med på å gi klokken en visuelt nettere diameter enn 42mm. Selve bezelringen er i høyteknologisk keramikk (notat: all keramikk er høyteknologi..), bred og med en uvanlig konkav form. Bezel er også her i en 60minutters variant og enveis som hører til på en diver, og den er svært solid i både klikk og bevegelse. Den linjerer opp perfekt mot minuttindikasjonene på skiven uten slingring, og her har vi et kvalitetspoeng i boken for Rado. Tidsindikasjonen på bezelringen er mer stilisert enn hos Oris, med kun hvert 5. minutt markert og ingen lume kl 12. Litt mindre funksjonelt men gir et pent og minimalistisk uttrykk, spesielt når det er mye liv ellers i urskiven. Uten å nevne uttrykket Desk Diver for øvrig.

Glasset er som hos Oris en kraftig hvelvet safir som beholder vintagepreget med moderne slitestyrke, og skaper fine refleksjoner (og vanskelige kameravinkler) i lyset.

Kasse og urverk

Captain Cook har en mer kubistisk kasse enn Oris 65, med kraftige kantede lugs som vender kraftig nedover. Dette er med på å gi kapteinen et mindre inntrykk enn sine 42mm, og er et godt ergonomisk grep fra Rado. Kassen er helpolert med skarp kvalitetsfølelse i detaljene – selv om man her med en kombinasjon av rette kanter og polering lettere vil se riper og hairlines. Spesielt om man virkelig bruker klokken som det dykkerverktøyet den inspirerer til, for den gir et solid uttrykk. Men det er kanskje bare en del av sjarmen? Man ser likhetstrekk til både klassikeren Fifty Fathoms og kassene på klokker som Squale, hvor vi ser samme rette vinkler og polering, tidsriktig og period correct som det heter.

Rado krone.

Skrukronen er stor og god å bruke, med et fint ankermotiv.

Selve verket er skjult under et pent dekorert baklokk med de kjente sjøhestene til Rado, den velkjente arbeidshesten ETA 2824-2. Dette ETA-verket er automatisk med hacking av sekundviser og quick set datojustering. Her ser vi den store fordelen med å være en del av Swatchgruppen, for dette er et solid  utgangspunkt med høy driftssikkerhet. Urverket har fått et par detaljendringer hos Rado og en svært lang gangreserve på hele 80 timer. Dette verket gir Captain Cook et par store plusspoeng her i Duellen, samt sikkerheten av en WR på hele 200m mot 100m i Oris 65.

Rem

Captain Cook kommer med en vakker beads of rice – lenke, med en Nato, eller som her med skinnrem. Vi vet alle godt at en håndsydd lysebrun rem i nubuck ikke tåler mange dykk, men sammen med den blå skiven gir den en fint uttrykk – og er svært komfortabel.

Skinnreim og spenne på Rado.

Den kommer med en deployant-spenne med logo som har en solid lukkemekanisme og en kvalitetsfølelse som også her ligger over prisklassen.

Konklusjon

Jeg forstår godt at Rado har videreutviklet Captain Cook i 2019 til et godt knippe ulike modeller, for linjene er tidsriktige, størrelsen er fin og den krymper på armen. Med brun rem og denne knallblå skiven gir den et friskt og sporty uttrykk – og det er lett å leve seg inn i dagdrømmer om sol, speedbåt og dykkerutstyr på den franske rivieraen i 1962.

Harde Fakta Rado Captain Cook Automatic

Kasse: 40mm stål

Tykkelse: 12,1mm

Glass: Safirglass av box type, AR-behandlet

Vanntett til: 200m

Urverk: ETA 2824-2, automatisk

Gangreserve: 80 timer

Har Duellen en vinner ?

Begge disse diverne har sterke og tydelige vintagedetaljer, og assosiasjonene til det glade 60-tall dukker opp ved første øyekast. Dette er viktig i den voksende vintagetrenden i 2020, og det er også viktig å beholde en egen identitet, noe begge gjør godt. Det er en grunn til at Oris 65 nå har 50 modeller i skuffen.

Rado Captain Cook og Oris 65.

Om man skulle gjøre bare Ett valg har Oris 65 et enormt utvalg av størrelser og farger hvor man lett kan finne en favoritt, mens Captain Cook har et svært spesielt og særegent formspråk man kjenner igjen – og fort blir glad i. Kapteinen kan du også trygt legge fra deg fredag – og plukke den opp igjen mandag uten å trekke opp, 80 timers gangreserve er et stort pluss.

Min egen konklusjon her er dessverre at man lett kan finne en plass for begge to i livet mitt, med hver sin misjon…(min kone rister allerede på hodet), her er min personlige mening:

Den kraftige relativt kantede formen på Captain Cook gir sammen med den tøffe nubuckremmen et sportslig uttrykk med sine 42mm og friske farger, med den føler man seg klar for action, når går neste fly til Rivieraen?

Oris 65 på den annen side, spesielt i denne lette og slanke 40mm utgaven, gir meg en dressy følelse og en viss diskrèt blingfaktor. Ja det er en tool watch, men med et elegant språk som er både smalere og tynnere enn mange dressklokker i dag. Er dressklokken død og dette et spenstigere alternativ?

Artikkelforfatteren har også publisert en omtale på sin youtube-kanal Wristwatchism av Duellen: