Seiko Presage 2020 Limited edition, inspirert av 1964 Crown Chronograph


Klokkeriet - Seiko Presage 2020 Limited edition, inspirert av 1964 Crown Chronograph

En lekker trio, SPB129J1, SPB127J1 og SPB131J1 .

Nok en Limited Edition fra Seiko sier dere? Denne gangen overrasker de med det vi kan betrakte som en modell fokusert på entusiaster. De vekker til live en av sine interessante og uvanlige modeller fra 1964 ikke mange kjenner til utenfor vår egne horologi-sfære.

I 1964 kom Seiko med sin første kronograf – faktisk den første kronografen i japansk produksjon, i en manuell utgave på 38mm med kaliber 5719. Seiko Crown Chronograph. Dere ser et bilde av verket under, og et sterkt kjennetegn er en ordinær krone klokken 3, og en kronograffunksjon kontrollert av en pusher kl 2. Tidsvisningen var forbeholdt timer og minutter, mens den slanke sekundviseren holdt seg parkert kl 12 klar til å bli vekket til live av pusheren rett over kronen.

SPB129J1

De pent fasettslepne indicene er trukket inn mot midten, og en separat oppmarkert ytre sekundkrans markert 0-60 fungerer som stoppeklokkevisning – i motsetning til vanlige to eller tre separate registre. En uvanlig men ren design som gjorde Crown Chronograph lettlest for enkel tidtaking og lansert i tide for Olympiaden i 1964, Japans første store internasjonale idrettsturnering.

Som dere ser er grunnlaget for nyskapningen er en uvanlig kronograf som ikke har den store kultstatusen som 6139/6138-baserte klokker, men er spesiell og med et rent formspråk som har alle de gjenkjennelige detaljene fra originalen, minus kronograffunksjonen.

Personlig føler jeg at Seiko her har en viktig ny modell, med et par spesielle særtrekk og plusspoeng i forhold til de mest tidsriktige gjenopplivelsene fra Seiko de siste årene.

SPB127J1

Dette er en ganske dressy sportsklokke til tross for den nye lenken i oysterstil, så da dette ikke er en diver har den fått en Presage logo på skiven for å markere det øvre trinnet på Seikostigen før fornavnet blir Grand. Formen og materialiteten er nesten 100 % som sin inspirasjonskilde med et par unntak.

Noen av oss vil kanskje se det som et minus at det her ikke er en kronograf som forbildet, men en automatisk 3 hånds klokke med dato. Den store fordelen med dette er at de har brukt det solide nye 6R35-verket med 70 timers gangreserve, og at disse to elementene er med å gi en mer tilgjengelig pris for oss.

bak

Det vi har observert de siste par årene er at de mest tidsriktige kreasjonene som SLA 025, er nesten eksakte varianter av sine vintage forfedre – og DET liker vi, men med priser mellom 20-60 000 kroner, og det har skjøvet Seiko opp nært grensen til Sveits prismessig. Dette er en tidsriktig klokke med alle de riktige detaljene, 3 farger på skivene, og til en pris som ligger under 9 000 kroner selv i en begrenset utgave. Det er et stort pluss, spesielt med tanke på at denne faktisk er begrenset i ordets rette forstand, med en totalproduksjon på 1964 nummererte eksemplarer.

Kassen er rund med 60-tallets rettvinklede lugs, og sedvanlige Seiko-skarpe avfasede hjørner, på armen med en solid lenke i stål i en enkel 3-link oysterstil.

SPB129J1 

Den mest tidsriktige av de tre har en skive i en varm sølvtone (tør jeg si Champagne?), og skarpe dauphine-visere med Seikos kraftige Lumibrite. De har heller ikke spart på håndverket i de pent kantslepne time-indicene, og innenfor ligger Lumibrite-firkanter for god nattvisibilitet. Skiven er av en type vi kjenner fra 60-70 tallet – relativt travelt fylt av detaljer med mye som fanger øyet. Dette er ikke minimalisme! Det er markert en ring i samme bredde som indicene som binder de sammen rundt skiven – i stripestruktur som i 1964. Seiko-logoen er også applikert, så det skorter ikke på detaljene, detaljer som er med å gi oss mye for under 9 000 kroner.

SPB127J1

En av de tydeligste detaljene på Crown Chronograph fra 1964 var den sorte bezelen med 60-minutts indikasjon, som muliggjorde en slags mellomtidstaking av stoppeklokken, om enn ikke superfunksjonelt. Denne er til stede her i stål med pene markeringer, og Seiko har samtidig muntret oss opp med en versjon i en knallfin grønntone med blåskjær, og en med klassisk sort skive.

Originalen fra 1964 med kaliber 5719.

Størrelsen er opp fra originalens 39mm og bikker 41, men Seiko er kjent for god ergonomi, og understreker at baksiden er godt inntrukket og lugs nedovervendte, så denne bør sitte godt på ulike håndledd.. Prikken over i’en er et safirglass med tidsriktig utseende og antirefleks.

Personlig vil jeg gi en applaus til Seiko for en spesiell modell vi ikke kjenner, og det faktum at de slipper en nummerert begrenset utgave med sterke detaljer til det som i Norge blir en pris på under 9 000 kroner. Dette er ikke ille i den vintage-inspirerte delen av markedet, hvor de tidsriktige detaljene og in-house produksjon ikke lar seg finne for denne prisen et annet sted enn i Japan.

Dette fine retro-trekløveret vil være tilgjengelig nå i Februar.

SPB131J1

Harde fakta

Kasse:                  Stål, bezel i sort dlc

Urskive:               Sølvtone, sort eller grønn. Applikerte indicer for timeindikasjon, indre lume-kvadrater av Lumibrite, og Dauphine-visere med Lumibrite. Datoindikasjon klokken 3.          

Dimensjoner :      41.3 x 48.3mm

Tykkelse:              11.3mm

Vanntett til:      100 meter

Urverk:               In-House 6R35 automatisk urverk med forbedret 70 timers gangreserve

Glass:                    Safir med antirefleks på undersiden

Rem:                     Seiko stållenke med foldespenne

Pris :                      kr 8 998 – 9 498.-