Jubileumsuret Undervannsvakt – Bruvik med spesialoppdrag


Klokkeriet - Jubileumsuret Undervannsvakt – Bruvik med spesialoppdrag

Norsk ubåt i Nord-Norge.

Fredag 14. februar hadde Ubåttjenesten besøk av Rune Bruvik som kunne presentere Ubåttjenestens 110-års jubileumsur som han har jobbet med den siste tiden. Det er en generell interesse for fine og gode klokker i ubåtmiljøet, og tankene om å ha et eget jubileumsur startet i det små tilbake i 2018.

Bruvik «Undervannsvakt».

Det ble opprettet en frivillig klokkekomité som hadde dialog med potensielle produsenter, hvor mange faktorer skulle klaffe. Komiteen ønsket av naturlige årsaker en «diver» med klassiske tidløse linjer som tåler praktisk bruk. Dette skulle være en klokke som kan bæres på jobb om bord, så vel som i finere anledninger – og av en slik kvalitet at den i framtiden kunne overrekkes til kommende generasjoner.

Artikkelforfatterens klokke, nr. 003 av 182.

Kriteriene for å få kjøpe uret var nær tilknytning til den Norske Ubåttjenesten, og hvert ur skulle ha eierens navn på baksiden samt serienummer for å sikre sporbarhet i framtiden. Alle klokkens framtidige eiere skulle oppføres i et register.

Det at Rune Bruvik faktisk hadde en drøm om å få tjenestegjøre på ubåt under sin førstegangstjeneste var nok sterkt medvirkende til at han med glede tok på seg arbeidet med å designe og produsere en klokke som var dedikert Ubåttjenesten. Han fikk en introduksjon til den 110 år lange historien samt noen innspill fra klokkekomiteen til inspirasjon for sitt arbeid videre arbeid.

Gruppe-unboxing.


Nå, et år senere har Bruvik produsert et unikt ur i 183 nummererte eksemplarer dedikert til Ubåttjenesten. Som en kuriositet er den første klokken (Snr. 000/182) i Bruvik sin egen samling. Uret er produsert i to utgaver med henholdsvis 40 og 43mm kasse og urkassen er basert på Bruviks allerede populære Svalbard modell.

Bakgrunn og symbolikk

Ombord på KNM Uthaug .

Navnet «Undervannsvakt» er valgt da dette er vaktformen som inntas av besetningen når ubåten dykker og går under vann på patrulje. Et uttrykk som ubåtpersonell kjenner godt til, og fortsatt brukes i dag om bord. For noen utvalgte betyr det i praksis å gå på jobb.


Den selvlysende ubåtsilhuetten på skiven er av «Kobben», Norges første Ubåt. Den 28. November 1909 heiste Carsten Tank-Nielsen sin kommando som skipssjef, og «Kobben» ble starten på Norges ubrutte operasjon av ubåter. Norge fikk altså sin første ubåt så tidlig som dagen etter åpningen av Bergensbanen, og den kostet den nette sum av NOK 936.000,-.

Nå, like over 110 år senere var 60 av de 182 spente nye klokkeeierne på Offisersklubben Periskopets samlingssted “Periskophytten” ved Haakonsvern, for en felles “unboxing” av det nye uret. At arrangementet sammenfall med valentinsdagen var ren tilfeldighet, men medførte for noen i salen harde, men gode prioriteringer.

Carsten Tank-Nielsen skriver i gjesteboken.

På fremste rad satt barnebarnet til Norges første ubåtkaptein, Carsten Tank-Nielsen (han har samme navn som sin bestefar. Red.anm.). Carsten har selv bakgrunn fra ubåtmiljøet, og delte flotte historier fra sin egen karriere og sin bestefars eventyrlige start på ubåtlivet tilbake i 1909.

Rune Bruvik innledet med et meget interessant foredrag om Bruvik Fine Timepieces historie og veien til uret “Undervannsvakt” før han foretok utdeling av klokkene til alle i salen. Først når alle hadde fått sin nummererte eske ble det foretatt en felles unboxing i beste julekveld stil. Stemningen var i taket. Kvelden ble så avsluttet med klokkeprat, utveksling av nye og gamle historier, samt tapas med litt godt i glasset.

Full pakke med hver klokke.

Et prosjekt jeg kunne stå inne for

Det er en tydelig fornøyd Rune Bruvik som forteller Klokkeriet om dette spesielle prosjektet. Det hele har gått utrolig raskt. Fra første kontakt til ferdig produkt, tok ikke mer enn cirka syv måneder.

Hva er det som gjorde at du sa ja til et samarbeid om en klokke til dette prosjektet?

-Det er mange som tar kontakt med meg. Mange ulike aktører, grupper, lag og foreninger som gjerne vil at jeg skal lage en klokke til dem. Så langt har jeg alltid sagt nei, forteller Rune.

Rune Bruvik deler ut klokke nummer 001/182

Denne gangen ble det annerledes, her var det et prosjekt som han følte at han kunne stå inne for 100 prosent. Denne ideen syns han var så god at han gjerne skulle kommet på den selv. For Rune er det veldig viktig at denne typen spesialklokker ikke skader den merkevaren han har arbeidet opp over tid.

– Dette prosjektet passet rett inn i den merkevarebyggingen jeg driver med, sier han. Hele prosjektet har vært utrolig ryddig helt fra starten. Timingen var veldig bra da jeg var akkurat i innspurten på produksjonen av Svalbard-kasser i 40mm og 43mm. Da holdt jeg igjen litt av produksjonen der for å lage de 182 spesialutgavene. Det ble en utrolig smidig prosess i samarbeid med en klokkegruppe på fem personer. De hadde satt ned ting som de ville ha med, forklarer han.

Jeg får litt assosiasjoner med engelske Bremont når jeg ser dette prosjektet. De har virkelig markert som som en produsent av spesialutgaver til ulike forsvarsgrener. Kan vi vente oss flere samarbeid med forsvarsgrener?

– Skal aldri si aldri. Det må i hvert fall være en tematikk som passer inn i Bruvik-merkevaren. Både i konsept og i design, og som passer inn i det øvrige av produksjonen. Bruvik skal stå trygt på egne ben. Når det er sagt, så tar jeg alle forespørsler på alvor, men det er veldig viktig å ta vare på Bruviks integritet, avslutter han.

Rune har holdt prosjektet hemmelig helt frem til klokkene ble overlevert. Da ble det en unboxing han sent vil glemme. Det er ikke ofte at 182 klokker blir pakket ut samtidig. Også økonomisk ble dette en suksess.

-Jeg hadde ikke budsjettert med dette. 182 klokker er en stor ordre for meg. Dette ble veldig positivt for Bruvik Watches også rent økonomisk, avslutter han.

Harde fakta:

Urkasse:           40mm/43mm (to størrelser) i 316 Børstet stål /m bezel i aluminium
Reim/lenke:       20mm
Vanntetthet til:    300 meter
Glass:               Dobbel buet safirglass m/antirefleksbehandling
Urverk:            Sveitsisk produsert Selita SW200 automatikk m/36 timer gangreserve
Visere: Swiss superLuminova®️ selvlysende belegg