Nyhet: Maurice Lacroix Aikon Chronograph Skeleton


Klokkeriet - Nyhet: Maurice Lacroix Aikon Chronograph Skeleton

Den sveitsiske produsenten Maurice Lacroix har de siste årene beveget seg vekk fra quartz og opp i bevisstheten vår som en produsent med eget design og stadig flere mekaniske modeller, det er et viktig grep i 2020. De har fortsatt en stor prosent av dressklokker med quartzverk, men med spesielt suksesserien Aikon har de en sterk kandidat til vår norske klokkekjærlighet, noe vi har sett i et økende antall wristshots på facebookgruppen vår.

Maurice Lacroix Aikon Chronograph Skeleton

ML har nå kommet med sin kanskje største entusiastnyhet i 2020, som er en iøynefallende skeletonisert versjon av nettopp Aikon, og dette i en høyst aktuell to-register kronograf med en høy grad av in-house produksjon, Maurice Lacroix markedsfører denne som en Manufacture Complication.

Kassen til Aikon er kjennetegnet av tre hovedelementer som er sterkt tilstede her. En børstet kasse med en spesiell lugdesign som følger hele bredden av remmen, med to sentrerte «armer» som er en del av remfestet, og som på modellene med lenke er med i hvert ledd (ser vi noe som kan komme?). Selve kassen har en form og vinkel på de massive lugsene som kan minne om både AP og den siste fra Chopard, med pene skarpe avfasede kanter langs bezel – og de to paralelle armene på lugsene er med på å skape et eget uttrykk.

Bezel er rund, børstet og med det andre kjennetegnet til Aikon, som er de spesielle klørne – eller armene som ML kaller de, som gir uttrykk av å holde bezel og glass på plass, med innfreste 10-minutts markeringer. Det eneste jeg vil notere er at dette er en stor klokke, det er rykter om at diameterreduksjonen er i ferd med å snu – men svært mange av oss ser nå på 38-40mm, og da er 44mm med 15mm tykkelse relativt stort, men smaken er som baken og spesielt USA er fortsatt glade i store maskiner til håndleddet. Personlig hadde jeg satt pris på et alternativ i 40-41mm, men lesbarhet er også viktig i en kronograf.

Maurice Lacroix Aikon Chronograph Skeleton på skinnreim.

Diameterdiskusjon til tross, hele poenget med denne modellen er selvsagt den skeletoniserte konstruksjonen, som gir MYE liv til klokken og stjeler det meste av oppmerksomheten vår. Selve bezel er smalere enn på resten av Aikonserien, for å få fullt skue over verket, som er godt synlig og skeletonisert under en «urskive» av safirglass. Bezel er i silkematt stål, mens selve verket er i sine underliggende lag har en alternerende DLC-behandling i gull, sort og lysegrå. Dette har en fin effekt og er gjort for å synliggjøre de ulike elementene i kaliberet og skape en dybdeeffekt som selv på pressebildene kommer godt frem. De skeletoniserte elementene og det monokromatiske fargespillet gir kanskje flere enn meg assosiasjoner til Hublot – og på en god måte – spesielt ved at de har brukt en ren to-registers utforming av kronograffunksjonen, et godt trekk da tre-fire små registere og skeletonisering ikke er synonymt med lesbarhet.

Kronen er i en kraftig utførelse med sort DLC, og push-kronene for stoppeklokken har en åttekantet børstet base og runde polerte  trykknapper. Personlig liker jeg veldig godt det fargerike innslaget av en blå sekundviser, den skaper mer liv i urskivens øverste lag og spiller fint sammen med de rhodiumbelagte viserne.

Verket som driver  Aikon her er Maurice Lacroix’ eget kaliber ML206 med en 48 timers gangreserve.

Remmen som sitter på Aikon Chronograph Skeleton er en sporty håndsydd kalveskinn med hvit søm og den spesielle M-logoen innfelt i forkant – samt en eget hurtigkobling for raskt remskifte.

Maurice Lacroix Aikon Chronograph Skeleton.

Min personlige konklusjon blir at her har ML skapt et godt alternativ til modeller fra Hublot og andre vi kjenner i høyere prisklasser  – samtidig som vi ser at merker ikke kjent for skeletoniserte sportsmodeller som Oris og Bell & Ross nå har dette i arsenalet. Prisen her vil nok være relativt tilgjengelig, men det som vil sette denne i førersetet hos Maurice Lacroix er det vi allerede nå vet er uunngåelig…: En Aikon Chronograph Skeleton med integrert lenke i stål. Det blir en sterk modell. Dere kan ta det som min første spådom for Maurice Lacroix i Baselworld.

Harde fakta:

Kasse:                   44mm, silkematt børstet og polert stål

Urskive:                Safirglass med applikert logo over et skeletonisert verk

Urverk:                 Maurice Lacroix kaliber ML206 med 48 timers gangreserve.

Glass:                    Safirglass

Vanntett til:                      200 meter

Rem:                     Sort kalveskinn med hvit søm, foldespenne i stål.