Sinn 158 Chronograph i ny utgave, endelig!


Klokkeriet - Sinn 158 Chronograph i ny utgave, endelig!

Et Tysk kvalitetsverktøy fra Sinn i Frankfurt, en perfekt vintage etterlengtet nyutgave.

Sinn 158

Hvorfor «endelig!»? spør du kanskje, og føler samtidig at du drar kjensel på dette pilotverktøyet.. Dette er tydeligvis uken for gjenopplivning av milepælmodeller for piloter, for her er enda en som mange har ventet på.

Under messen Inhorgenta i Frankfurt nylig, viste Sinn frem to spennende nye modeller – i sin typiske tyske rene design, og med en stolt Made In Germany kl 6 på urskiven. Den for meg viktigste av disse to er den som kun kommer i 500 eksemplarer, stor og i monokrom sort/hvit med noen røde skarpe detaljer.

Lekre røde detaljer.

Noen av dere kjenner igjen klokken og linjene fra spesialutgaven Dark Star for magasinet og nettsiden Revolution i 2019, denne er sydd på samme lest – og noe mange håpet på fra Sinn..

For å gi et bilde av hvorfor dette er en såpass viktig modell skal jeg spole tilbake i tid for Klokkeriets lesere, til 60-tallet.

Navnet Bundeswehr er benevnelsen for den Vest-Tyske hæren, og historien her starter med en klokke tiltenkt militære piloter. Og JA som dere ser av bildet er det nettopp her Bund-typen klokkerem kommer fra, med et bredt bakstykke – som en egen beskyttelse. Bundeswehr 1550 SG og senere 155Bw ble produsert av først Heuer, deretter Sinn. En klokke av stor historisk betydning i Tyskland, og drevet av det kjente Valjoux kaliber 222, så 230. Allerede her ser vi de klassiske trekkene vi i dag kjenner Sinn for, store lesbare tall med god lume, helhvite visere, og en vakker senkundviser med tupp som en Concorde. De to nøkkenordene her er kun Funksjon og Lesbarhet med store forbokstaver, noe som har fulgt Sinn frem til i dag.

Det mest kjente elementet her er kanskje den ekstra brede bezelen med en trekant kl12, og tallene for 15, 30 og 45 minutter tydelig markert sammen med minuttstreker i hvitt på en toveis roterende mattsort bezel. Så basisen her er en Heuer – produsert frem til 80tallet. Da kjøpte Helmut Sinn et overskuddslager fra det tyske forsvaret, restaurerte og solgte disse med en Sinn – tilleggslogo på urskiven og modellbetegnelsen 155 Bw. Det vi kjenner som en Bund-rem var en standard på alle disse modellene, ment som beskyttelse mot ekstreme temperaturer.

Fra siden.

Sinn har siden dette blitt godt kjent for sine lesbare og teknisk avanserte dykker – og pilotklokker, og har tidligere tre ganger sluppet nyutgaver av nettopp Bundeswehr – i  2005 og 2008. De kom i svært begrenset opplag, hhv 200 og 272 eksemplarer, de siste kun for Japan. Prisene på disse ligger nå velfortjent høyt på andrehåndsmarkedet. Den mest kjente rene pilotmodellen i dag er kanskje 103st – selv om også 3hånds publikumsfavoritten 104 kan regnes som en pilotmodell men mindre, slankere og mer tilpasset «sivilt» bruk.

Hovedgrunnen til at jeg personlig og sikkert mange med meg kjenner igjen akkurat denne Bundeswehr-modellen nå, er et friskt minne fra den etter min mening vintage-perfekte 155 Dark Star. Det er en utgave de produserte i samarbeid med Revolution i 2019, og for noen et mer kontroversielt grep som den første Sinn med fauxtina gyllen lume på tall og visere, kontroversielt men pent mot det stramme sorte i skiven.

158 med brun skinnreim.

Tilbake til Februar 2020 har vi det mange både mistenkte, etterlyste og ventet på, Sinn har nå kommet ut med sin egne gjenskapte versjon som vi ser her i dag; 158 Chronograph.

Kjennetegnet her er en stor og relativt tykk (15.15mm) 43mm kasse, og klassiske detaljer. Sinn gir førsteinntrykket et tydelig vintagepreg med et tykt akrylglass – ikke safir, og den klassiske brede matt sorte bezelen med hvite detaljer. Selve urskiven har tykk lume printet på tall og markeringer, av det vi bare kan kreditere som pirkete tysk kvalitetskontroll. Selv under lupe er det vanskelig å finne ujevne kanter på det som er trykket på skiven av tall og logo. 100% tidsriktig og med kritthvit lume, her må du selv beholde klokken i de mange årene den vil tikke med jevnlig service for å få patina.

Det er kun en «sivil» og ny detalj på urskiven, og det er en purist-omdiskutert dato kl6, men den er her med sort bakskive og uten innramming, så svært diskrèt.

Baksiden.

Under baklokket sitter et Sellita-verk, sveitsisk og tysk i fin kombinasjon. Dette er basert på arkitekturen til Valjoux 7750, og er kaliber SW 510. 28,800 vph og en fin 48 timers gangreserve. Sellita har de siste par årene fått mange ETA-følgere til å tvile på sin monogami, og Sinn er kjent for godt regulerte verk som holder en nær COSC-nøyaktighet. Klokken har en grepsvennlig og solid stor krone, samt tidsriktige og brukervennlige trykknapper for stoppeklokkefunksjonen når man skal bruke dette som et verktøy i sin rette forstand.

Forbausende og artig har de valgt et helt nytt grep til tross for den 60-talls perfekte utformingen av alle detaljer, og det er RØDT. Sekundviseren på høyre subregister samt hovedsekundviser er knall rød, og gir et atypisk fargespill på klokken som er en sprekt valg fra fabrikken i Frankfurt. Som sedvanlig for Sinn kan klokken konfigureres med et utall remmer i lær, gummi og ja, nettopp Bund-utførelse. 158 er her på pressebildene vist med en av dagens populære two-stitch remmer i sort skinn med rød søm.

Totalinntrykket man sitter igjen med? Her kan jeg kun finne det engelske uttrykket Crisp som betyr både skarp og frisk på en gang spesielt med de små røde detaljene som et modig grep. Personlig føler jeg at dette er en viktig gjenskapning og disse 500 eksemplarene vil selge ut fort.. Spesielt med en pris under 30 000 kroner, vintage og retro preger markedet i dag, og vi er ikke mettet!

Harde fakta Sinn 158 Chronograph:

Kasse:                   43mm bead blasted stål, 15.15mm tykkelse

Urskive:              Matt sort med tall og visere i tydelig hvit lume

Urverk:                Sellita kaliber SW 510 basert på Valjoux 7750

Glass:                    Støt- og lavtrykksikkert akrylglass

Vanntett til:         100 meter

Rem:                     Atskillige, sort skinn vist her.

Opplag:                500 eksemplarer

Pris:                       2 590 Euro hos Sinn

Vintage reim.