Seiko Prospex Black Series lokker oss over til den mørke siden – og Klokkeriet er først ute.


Klokkeriet - Seiko Prospex Black Series lokker oss over til den mørke siden – og Klokkeriet er først ute.

SPB 125 J1 og SSC 761 J1

Seiko Prospex står for Professional Specification og er den ISO-sertifiserte diverserien til Seiko – godt kjent av våre medlemmer, og entusiasmen avtar ikke med det første.

Da vi skrev en artikkel for en måneds tid siden om lanseringen av nye Black Series fra Seiko Prospex, lovet vi en hands-on omtale, og her er den ferdig tidligere enn planlagt. Takket være Seiko og Grand Seiko-forhandleren Christensen har vi fått anledningen til å se på de to viktigste modellene en uke før de er ventet inn i butikk – og antakeligvis som første nyhetsnettside for horologi i Europa.

Denne mikro-serien er i begrenset og nummerert opplag med tre modeller. De har modellbetegnelsene SPB 125 J1, SSC 761 J1 og SLA 035 J1. De fleste av oss vil kjenne de som nye barske versjoner av Seiko Sumo og MarineMaster 300, hvor Sumo er et entusiastnavn som har blitt sittende godt, så dere vil se dette videre i artikkelen.

Modellen SLA 035 J1 som i prinsippet er en ny versjon av den kjente MarineMaster 300 vil ikke bli omtalt her, da til tross for en prislapp godt over 30 000 kroner ble solgt ut før den kom inn, Christensen har allerede solgt to stykker. Produksjon av denne er 500 på verdensbasis, og jeg tipper begge de to norske er i de heldige hendene til Klokkerietmedlemmer.

Seiko Sumo SPB 125 J1

Seiko Sumo SPB 125 J1

Sumo er en modell Seiko har produsert nå i flere år, og med et godt utvalg av både standard – og spesialutgaver. Det som kjennetegner denne er en Kraftig kasse med tykke lugs (derav navnet Sumo, jeg sa ikke tjukk..), og en finish på kassen som langt overgår prisen med nær Zaratsu-standard. Nå skal vi innrømme at Sumo på linje med andre Seikomodeller de siste par årene har krøpet opp i pris fra en 4-5 000 til rett under 9, og alle er ikke lenger en lavprisintroduksjon til vår verden av mekaniske underverker. Men allikevel kan vi plassere finish på kasse, skive og In-House produksjon trygt i Value For Money – klassen.

Formspråket på kassen bærer preg av Seiko Prospex – navnet med flere kjente trekk og en skrukrone klokken 4. Dette er ikke en liten klokke med en stor-for-2020 form på 44 x 51mm, men Seiko har en særegen evne til å skape usedvanlige ergonomiske kvaliteter. Sidene på kassen har et utsøkt detaljarbeid med 3 ulike plan, avrundet oppe – et flatbørstet smalt belte i senter, og den kjente nedre delen som skråner inn mot baklokket. Og det er nettopp der Seiko skaper komforten.. I en 44mm kasse er den reelle overflaten mot håndleddet under 40mm. Med den kjente kronen klokken 4 som er delvis innfrest vil klokken når den kommer borti hånd og under bevegelse føles langt mindre. I nedre hjørne av lugsene møtes ikke mindre enn 5 ulike runde og avfasede flater i ett punkt, detaljer man spesielt ser på standardmodellen med polerte og børstede flater som spiller mot hverandre. Kassen her er i Seikos egen sorte harde overflate som ikke er PVD eller DLC, men med sin silkematte overflate gir detaljene spillerom, og inntrykk av å være i nærheten av DLC styrkemessig. Sammenliknet med den vanlige Sumo-modellen er myten sann, sort er slankende, den ser mindre ut, og sammen med den kjente Seikokomforten gir det en god opplevelse på armen. Gummiremmen er i silikon, noe støvsamlende men personlig føler jeg at de ikke trenger noen endring i dette som er en standard Seikodesign. Mykhet og komfort er superb, selv om den kan bli litt lang for enkelte (ja artikkelforfatteren har pinglete håndledd!)

Ligger pent på armen, Seiko Sumo SPB 125 J1.

Bezelen på Sumo er også et sted man tydelig legger merke til kasseutformingen, da den er nedfelt i sidene av kassen med en skarp og minimal klaring, og roteres ved å gripe den best klokken 12 og 6. God haptikk preger den klassiske 120-klikks enveis rotasjonen, og de printede markeringene er tydelige i sølv, med en artig sølvgrå tone fra 0-20minutter.  Sumokjennerne vil legge merke til at det er brukt de noe smalere tallene og 10minutts-markeringene fra den nye 2019-utgaven, et viktig grep da de tjukke tallene i forrige versjon skapte både diskusjon og en bezel som virket lit bred. Nå endret til en skarp font med tydelig lesbarhet, vinn/vinn.

Et av de mest iøynefallende grepene Seiko her har gjort, er urskiven. Urskiven er selvfølgelig sort og med samme utforming som en Sumo fra 2019, men fargene er ikke i monokrom! Seiko har valgt å følge sin forrige Black Series fra 2017 av «Ninja» Turtle som nå stadig stiger i verdi på andrehåndsmarkedet. Her har vi vakkert utformede indicer som er gode i størrelsen, med en polert innramming og kraftig in-house lume av typen Lumibrite. Dette er kjent for å overgå Super-Luminova både i styrke og varighet, og den er her valgt i en kremgul farge. Nei, dere har rett, Sumo eksisterte ikke i 1965, så for noen virker det merkelig med en vintage/fauxtina lumefarge som designtrekk. Rent personlig føler jeg at den her som rent estetisk grep fungerer utrolig godt sammen med det sorte. Det skaper farge og liv, og ser like godt ut under lupen. Viserne har de valgt å holde sorte for time og sekund med samme kremfargede lume, mens minuttviseren er en vakker varm oransje farge. Dette trekker øynene godt inn mot skiven, man tenker at den kremfargede lumen på en ikke-vintage klokke er et særjapansk grep, men du verden det gir mye liv til denne barske sorte modellen. Dette fargespillet sitter nå godt beskyttet under et flatt safirglass, også en del av 2019-oppgraderingen fra tidligere Hardlex.

Seiko Sumo SPB 125 J1

Baksiden er en tool watch verdig, med et kraftig baklokk uten glass, dette er tross alt en diver man kan ta ned til 200 meter.. Dette er en ekte limited edition i 7000 utgaver, og er nummerert, selve baklokket ser for meg med sin blankhet til å være PVD-behandlet i motsetning til den utsøkte silkematte sorte overflaten på kassen, men et lokk er et lokk. Under jobber den forbedrete 6R35-kaliberen til Seiko, med en lang gangreserve på hele 70 timer, hacking, quick set dato og 100% in-house produsert av Seiko. Verket har vist seg å være en god del mer eksakt enn Seikos vanlige svært nøkterne +/- over 24 timer på min. Mange av disse verkene ligger uregulert på ETA-standard, og både deler og servicekostnader er lave.

SSC 761 J1 Solar kronograf

SSC 761 J1 Solar kronograf .

Klokke nummer 2 i Black Series vi her ser på er minst like interessant som Sumoen, dette er referanse SSC 761 J1, som er Seikos første utgivelse av et Solar VK92 kronograf-verk i den populære Sumokassen. Jeg skal innrømme at dette faktisk er en av de aller første Quartzmodellene jeg holder i hånden for en artikkel, og er 100% solgt på konseptet.

Rent personlig er jeg svært glad i divere og deres enkle barske urskiver med lesbarhet i forsetet, men her har vi både dette og en eksakt stoppeklokke for 200 meter, what’s not to like? Nøyaktighet? Seiko oppgir her +/-15 sek pr måned. Kronografer gir oss ofte veldig mye informasjon på en travel urskive, men Seiko har holdt en rolig japansk hånd over en minimalistisk design her. De tre registrene er nedfelt med bakgrunnen blank sort (solcellene) uten innramming, og pene visere.

Klokken ni er løpende sekunder, men en spesielt fin viser som har en firkantet lollipop-ende med lume. Registeret klokken seks har en todelt  funksjon, ved vanlig bruk er den en ladeindikator for batteriet, men spretter opp til klokken 12 når man tar kronografen i bruk, artig. Klokken tre er en 24 timers indikator og dato er plassert diskrèt rett ved klokken fire.

SSC 761 J1 Solar kronograf med skru inn kronografknapper.

Dette er en diver med 200 meters WR, derfor er det en krans å skru løs ved både stopp/start og nullstillingsknappene, mer jobb – men uten dette ville Seiko ikke kunne holde den sterke 200-metersgrensen (for dere ha vel tenkt å dykke med denne ?). Så her er jeg overbevist om at denne kronografversjonen er et solid og eksepsjonelt pålitelig alternativ som får inn en ren og lesbar stoppeklokkefunksjonalitet. Sumoens skarpe design er tydelig tilstede – og jeg ser denne for både entusiaster, og samtidig de unge som er på vei forsiktig inn i klokkeverdenen og ønsker en enklere hverdag uten opptrekk eller bevegelse på favoritten. Denne modellen er rimeligere enn SPB 125 J1 og begrenset til kun 3500 eksemplarer.

Flotte nyheter for deg som liker sorte klokker.

Konklusjonen min vil være at Seiko med sine spesielle grep har skapt en fin mikroserie for de som liker sorte og hardføre divere, for barske er de. Samtidig har de på japansk vis gjort noe spesielt og særegent med fargene som bringer de opp til et høyere nivå, og om man sammenlikner kassen og detaljene med en sveitsiske diver til over 30 000 har man ikke langt fra en match på kvalitet.

Prisene på Seiko Prospex har gått opp, men ikke mer enn at de fortsatt er bedre verdi for pengene enn svært mye annet, spesielt når man her faktisk sitter med reelle begrensede opplag på 7000 og 3500 klokker. Når man til slutt tar med dagens økende fokus på In-House produksjon har vi et verdig punktum.

Harde fakta SPB 125 J1

Harde fakta SSC 761 J1 kronograf 

Sjekk artikkelforfatterens Youtube-kanal og omtale av klokkene: https://youtu.be/N_CzNieqUhE