55års jubileum under vann – Seikos viktigste diver-trilogi i ny drakt


Klokkeriet - 55års jubileum under vann – Seikos viktigste diver-trilogi i ny drakt

Det hender at jeg møter min egen ironi i døren, åpenbart når jeg har skrevet to-tre artikler den siste tiden om limited editions fra Seiko og en mulig inflasjon av disse. Allikevel klarer de nok en gang å bergta oss med tilsynelatende enkle grep som skjuler den japanske nitidige jakten på perfeksjon.

I kjølvannet av at alle de viktigste messene på vår horologiske kalender har blitt enten avlyst eller i Baselworld «utsatt» i ni måneder, lekkes nyhetene ut raskere enn tidligere – om dette er et viktig grep eller et hint av desperasjon vil vise seg, men du verden så mye nytt Seiko har planlagt å vise oss oss i 2020.

Seiko har tre viktige modeller fra årene 1965, 1968 og 1975 som her vises i en ny dyp gråblå farge med matchende remmer, og en stålkasse på de to viktigste som virker lysere i fargen, mer om dette senere i artikkelen… Ved første øyekast ser vi at ja, disse har blitt relansert tidligere – og ikke mindre enn for tre år siden, men her ligger det mer under overflaten enn det jeg rent personlig synes er en diskrèt og elegant blåtone. Blåtonen skal minne oss om det gåtefulle havdypet.

SLA 037

Ikonet 62MAS/6217 fra 1965 er en grail hos mange Seikokjennere, og ble relanasert i 2017 som SLA017. Ved første øyekast kan dette se ut som en kynisk respray, men det er tre relativt store forbedringer her når man går under huden på denne mørkeblå vintage-diveren.

Selve kassen er i en ny legering Seiko kaller «Ever Brilliant Steel», som dere vil se som lysere i tonen. Det er en sterkere overflate med et lysere gjenskinn, og et godt skritt opp fra DiaShield-overflatebehandlingen vi er vant til. Den mørk blå skiven er i jern – og derfor solid antimagnetisk  til 40,000 a/m, mens den tredje og kanskje viktigste oppgraderingen er et Grand Seiko – kaliber i forkledning under et tett baklokk. 8L55 Hi-beat, et nytt kaliber – som i prinsippet er det samme som det presise, lovpriste og solide Grand Seiko – verket 9S85. Så ved første øyekast en blåfarget SLA017, men med sterkt forbedrede spesifikasjoner under skallet. Remmen er en tropic type i en matchende dyp blå.

SLA 039

Kapittel to i denne blå trilogien vil vi kjenne igjen som «1968 Diver’s Re-Creation» SLA025 med sin proporsjonelt perfekte kasse inspirert av 6159-7001 fra 1968. Denne gang uten gulldetaljene (litt synd synes kanskje jeg), og med samme dypblå skive og en blå waffle-gummirem. Seikos gummiremmer har en myk komfort, men denne er forhåpentligvis litt tjukkere enn den sorte som satt på SLA025, for kombinasjonen av 18mm myk rem og en stor monobloc-kasse var pent men kunne forbedres. SLA 039 er like sterk i formspråket som SLA025 fra 2018 som da vant Grand Prix D-Horlogerie til et kollektivt sveitsisk gisp, og også her med det sterke 8L55 Hi-Beat verket under det som i denne er en tidsperfekt og vedlikeholdskomplisert såkalt Monobloc-kasse, hvor verk må inn og ut fra fremsiden.

SLA 041

Denne gang slipper også Seiko en utgave av sin Ur-Tuna fra 1975, da kalt 6159-7010 og med en på den tiden ubegripelig sterk kasse som tålte hele 600 meter. Denne utgaven har Seiko Prospex’ kjente myke trekkspill-gummirem i den Diver Trilogy – oppnevnte blåtonen, og er som vanlig en kraftig plugg som ikke passer hverken mine kvist-arktige håndledd eller under en skjorte. Men det gjør likevel at den lett kan havne på egen ønskeliste  med sin sterke og særegne form. Kasse(shroud) i titan, og her er selve bezelen i den nye stållegeringen Ever-Brilliant Steel. I motsetning til de andre to har denne også en fargeklatt på urskiven med rød tekst som fremhever den samme antimagnetiske fordelen som den andre to, og hele 1000 meter dybdeklarering for de som vil prøve seg. Urverket som sitter i denne er det solide 8L35-verket som allerede har en sterk dykkerhistorie i vår tid.

Konklusjonen min her vil være at som med mange både standard – og spesialutgaver fra Seiko kan skinnet bedra. Dette er nye versjoner av tre av de viktigste diverne Seiko har produsert opp gjennom årene, verdifulle både for seg selv og samlet. De er verdt å holde liv i, og vil bli ønsket velkommen i ny spesifikasjon og drakt for 2020. Disse tre både symboliserer milepæler i historien og understreker hvorfor Seiko har en høy stjerne hos alle som dykket profesjonelt og på fritiden i de siste 55 årene. Dette er en stjerne som ikke kommer til å slukkes med det første, og her er tre sterke eksempler på nettopp hvorfor.

Harde fakta: