Japanske Minase: Liten produsent – enorm kvalitet


Klokkeriet - Japanske Minase: Liten produsent – enorm kvalitet

Minase: Zaratsupolering og skarpe linjer hos Japans minste klokkeprodusent, en spennende kombinasjon av moderne design og japansk håndverk.

Minase Divido

En artikkel jeg har sett frem til å skrive, av en artikkelforfatter som selv har en enkel Grand Seiko som Best of Show i klokkeskapet hjemme, og selv med Rolex-søsteren Black Bay 58 ved siden av.

Dette er historien bak – og èn ny modell fra det relativt ukjente alternativet Minase, en liten produsent som også har en Sallaz-poleringsmaskin fra Sveits. For de observante: Dette er det japanerne i direkte fonetisk oversettelse kaller Zaratsu, en teknikk vi kjenner godt de siste årene.

Til tross for japansk tradisjon og nitidig håndverk er Minase aktive på nyhetssider og blant annet «Brand Partner» hos Fratello. De er aktivt inne på Instagram via et Sveitsisk PR- og mediebyrå, og ironisk nok med en egen sveitsisk .ch adresse på nettsiden. De har forstått at vi er i 2020, og selv med (bortsett fra dagens viruspause) en usedvanlig kraftig økning av turister til vakre Japan – er det nettmedia man må være, både klokke-nyhetssider som Klokkeriet, og sosiale medier. En sterk kontrast til det som er en liten lokal produsent på landsbygden i Japan, men en del av helhetsbildet av Minase som tradisjonell produsent, men med sylskarpe moderne linjer.

Her er et raskt intervju med det sveitsiske media og PR-byrået til Minase:

Klokkeriet: Minase seems to be doing a wise strategic move with the ch.-website adress and your Swiss PR-media agency – an interesting juxtapositioning of the traditional Japanese craftsmanship with modern media. True?

Kelly Henriksen:  Yes you are right. Minase is extremely good in terms of quality and technique, and they do amazing things in a matter of design, but from the beginning on they told us they have no ideas of the international markets. The brand’s image in Japan is quite different than in the rest of the world: In Japan, they communicate mainly on their technical expertise, their precision and the quality of the watches. Here, we insist more on the brand’s background, its history and the traditions it embodies. In Europe and USA, Minase is a little piece of Japan and people like the brand on the one hand because the watches are of excellent quality and the design is something new, but also because there’s a lot to tell about it.

Klokkeriet: Can I have a few words (very quick) from you as to Where Minase wants to be within the next five years, and what you know about the Scandinavian market ?

Kelly Henriksen:  Our goal is to positional Minase as a serious alternative to Grand Seiko. What is unique with Minase is the design, a lot more original. The components’ quality is similar, very high, but our products have this more exclusive side, they are still very rare on the international market. We sell now around 500 pieces per year but we expect this number to go up to 5000 within the five next years. And concerning the Scandinavian market. Even though my grandfather was from Denmark, I only went to Copenhagen two years ago and I must admit I don’t know the region very well. I have the feeling that people in Scandinavia like good quality, indeed the furniture produced here have a very good reputation.

Hva og Hvem er Minase?

Fabrikken

Minase er oppkalt etter en historisk landsby i Yuzawa i Akitaprovinsen 550km nord fra Tokyo, og er den minste klokkeprodusenten i Japan, eid av Kyowa, en produsent av presisjonsverktøy og deler til luksus-klokkeindustrien, grunnlagt i 1963.

Produksjonen er grunnlagt rundt det japanske prinsippet Monozukuri som vanskelig lar seg forklare på norsk og av en enkel nordmann som undertegnede. Det er et grunnleggende prinsipp for håndverk, ikke det fysiske arbeidet, men en sinnstilstand og en dyptliggende yrkesfilosofi. I dette ligger et iboende ønske om en konstant forbedring av alt, og med hva og hvordan man arbeider – og sluttresultatene gir seg selv.

Minase Divido

Førsteinntrykk? En solid dybdeeffekt og spennende lysspill i urskiven som har et særpreget lagvis design og et svevende uttrykk i skiven. Det andre som slår meg er de skarpe kantene i kassen og en utrolig fint sammensatt lenke. La oss starte med skiven, som er det første som jeg rent personlig vil bruke et sterkt ord på, og det ordet er trollbundet.

Urskiven er bygget etter HiZ-prinsippet av tredimensjonal dybdefølelse og det de kaller en «case in case» oppbygging. Urskiven er nærmest svevende festet av de skarpt polerte applikerte indicene ca.en millimeter fra innerkanten av kassen med en mørkere ring under. Indicene er store og vakkert fasetterte, med en minuttkrans skilt fra senterskiven. Urskiven finnes i flere varianter, men i den vi viser her har skiven en degradè effekt

Divido er den viktigste modellen til Minase, og den eneste runde. De har flere rektangulære modeller med et eget og særpreget formspråk, mens Divido er satsningsmodellen mot det europeiske markedet. Divido fåes med gummirem, men den som snakker Minases eget språk tydeligst er versjonen med lenke i børstet og polert stål. med en røkaktig senter som understreker med kraftig blekk alt vi kjenner ved japansk lakkteknikk. Det er mye å ta inn av detaljer, og datoen – en detalj vi ofte diskuterer, gjør alt annet enn å være diskrèt, med en vifteform og 3 farger klokken 3 er den en stor og viktig del av skiven.

Minase er noe helt spesielt

Kassen er rund med tre nivåer av polering og børsting rundt kanten, og hornene er kraftig skråvinklet med Haute Horlogerie-finish på de Zaratsupolerte hjørnene, og gjør at dette er alt annet enn en sjenert og rolig dressklokke – den stjeler gladelig oppmerksomheten din. Den mangekantede kronen du bruker ofte i det som er et håndtrukket ETA-kaliber er ment å representere et borhode som et minne om eierskapet til Kyowa, og er nok en detalj de ikke har spart tid eller kostnad på. Så er vi på lenken.

Lenken til Divido er et uttrykk og en fortsettelse av formspråket, og det nærmeste jeg kommer en sammenlikning er kanskje en japansk tolkning av lenken på Royal Oak, på en GOD måte. Børstede side – og midtledd og de to i senter polerte, som vil gi et pent lysspill på solrike dager og det som gir inntrykk av å være en svært komfortabel design.

Skarp polering

Sallaz-polering og montering har i snitt 50 operasjoner og 15 timer etter grundig opplæring, så det ligger mye håndverk bak det som er en av mange modeller hos Minase, som produserer mindre enn 500 samlet i året. Da blir en pris på under 3500 Euro med gummirem og under 5000 med den komplekse lenken ikke en høy pris å betale for det som vil være et kanskje polariserende design for noen. Rent personlig føler jeg et sterkt behov for å ha en av disse på armen en gang, og det blir ikke siste gang jeg scroller meg gjennom instagramkontoen @minasewatch.

Sjekk også nettsiden for mer info: http://www.minasewatches.ch

Harde Fakta:

Sluttanker

Jeg velger å avslutte med en siste japansk og vakker tanke Minase kaller MORE (Minase Original Rebuild Equation). MORE står for varighet og bærekraft. Utgangspunktet er den eldgamle tradisjonen av tredimensjonale puslespill i tre og mestringen av disse (Ysegi-Zaiku).

Tanken er at alle elementene av klokker og lenker skal la seg demontere i sine minste bestanddeler og ved reparasjon, børsting og polering kunne gjenoppstå som nye. Den ærefulle idèen er at en av deres klokker skal kunne vare et hundreår. Artikkelforfatteren føler seg bemerkelsesverdig rolig og med en dyp følelse av Zen.