Unimatic Massena Lab U1-ML06


Klokkeriet - Unimatic Massena Lab U1-ML06

En Tool Watch I skreddersydd italiensk dress. Sterke linjer man ikke kan ta feil av, et minimalistisk italiensk design og en varm fargetone.

Foto: Thor Svaboe

Massena Lab

William Massena var tidlig en av de mest aktive på et at de første store klokkeforaene, TimeZone, en av de få i industrien som har sett dette fra alle vinkler. Fra et journalistisk synspunkt, som forhandler, konsulent – og auksjonsvinkel. Massena Lab er hans hjertebarn, et slags inkubator for spesielle
samarbeidsprosjekter som startet i 2018 med Erwin LAB01 sammen med Habring 2. En klassisk klokke i 38,5mm med en sektor-urskive og en kasse i bronse. En sterk start med en egen integritet og design, og her er nummer to i rekken: Unimatic for Massena Lab U1-ML06.

Foto: Thor Svaboe

Unimatic

Mange av oss kjenner Unimatic fra før som den kanskje litt sære, men sylskarpe italienske diveren med minimalisk monokromt design og en helt egen identitet. De bruker urverk fra ETA, Meca- quartzverk, og her et velkjent Seiko-urverk, og alltid som maskin i en kraftig kasse. Dette Massena Lab – prosjektet er basert på deres Modello Uno (derav U1), deres mest kjente diver.

Jeg hadde akkurat lest et par ord om denne og bedt om et pressekit fra ML, da det viste seg samme dag at en god venn hadde en av de første 99 i ordre – og var meget generøst villig til å la meg få titte på den før bruk (en stor takk til @klokkedwin).

Alle skivene er unike.

La oss starte med det som er det største kjennetegnet på denne Massena Lab-utgaven, den «tropiske» skiven som trekker blikket inn før resten av klokken får oppmerksomhet: Urskiven er håndlaget med en galvanisk behandling som gir hver skive en ulik grad av brunfarge –
fra lys rustbrun til mørkere kakaofarger, det klassiske «tropic dial» utseendet vi kjenner fra vintage Rolexer utenfor de flestes lommebok-radius.

Hver urskive startet livet i en sort farge, men endrer farge individuelt under behandlingen, resultat: Instant Vintage.
Markeringene er klassiske 50talls diver i en krem/gullfarge. Indicene har et tykt lag av håndapplikert Super-Luminova Old Radium som gir en vakkert og ujevnt utseende, med Kraftig lys gjennom natten eller under vann. De sorte viserne har samme håndapplikerte lume, og jeg fikk et svakt punkt for sekundviseren: rund ende med tykk lume, nåleform og de siste 3-4 millimetrene av enden gulllakkert. Dette er en Italienskprodusert klokke – med like høy vekt på estetikk som funksjon tross alt, og det til god effekt. Fatto a mano som det heter, håndlaget på italiensk.

Foto: Thor Svaboe


Det neste klassiske grepet er en kraftig bezel, med den kjente Unimaticformen av kraftige stålkanter som rammer inn en nedfelt matt sort aluminiumsring. Bezelen hos en Unimatic er enten tydelig minuttgradert eller uten markeringer, her har Massena lagt inn et par egne vintage-detaljer. Den har her en minuttgradering fra 0-15 minutter, den klassiske røde trekanten med en perle klokken 12, og ellers hvert 10.minutt med en moderne font, og kun hvert femte minutt markert. Det er fin følelse, usedvanlig god alignment og tydelige klikk i den 12-klikk enveis ringen. Selve bezelringen er 41.5mm mot kassen på 40, som gjør at det er ekstra lett å gripe den an.

Foto: Thor Svaboe

Kassen er det eneste her som er uendret fra en kjent Modello Uno, den er ergonomisk god og av en tidsriktig størrelse på 40mm med en kort lug to lug og godt nedadvendte lugs – som gir en god komfort. Det er ikke en tynn kasse, den gjør seg bemerket med sine 13,6mm men grunnet bredde og lengde virker den mindre enn tykkelsen kan tilsi. Kronen er god og bred – og ligger i innskrudd tilstand helt flush med kronebeskytterne, et gjennomtenkt design. Finish på kassen er pent helbørstet, med en kvalitet på vinkler og hjørner som gir et fint lysspill til tross for ingen polerte partier. Man kan godt forstå at Modello Uno denne er basert på, er storselgeren til Unimatic – for her er det mye riktig og velformet. Baklokket er som en diver tilhører tett, men med en dyp-etset gravering av Poseidon.

Foto: Thor Svaboe

Historien bak motivet er bestefaren til William Massenas kone som tjenestegjorde på HMS Ocean for den britiske marine under siste verdenskrig – og Poseidon var symbolet på krigssipets våpenskjold. Her er også klokken nummerert, og denne er nummer 86 av 99. Komforten på klokken har også en annen grunn, og noe som allerede har ført til mang en generell diskusjon på foraer og vår egen Facebookside. En Diver med skinnrem! Er det riktig eller gudsbespottende? Akkurat det spørsmålet besvares ikke her, men med denne remmen understrekes muligheten for økt komfort med en tykk strek.

Foto: Thor Svaboe

Massena Lab har her brukt en av de absolutt beste kvalitetene på markedet, Horween lær i en kraftig Shell Cordovan kvalitet i mørk brun-burgunder farge. Dette er en av de beste skinnremmene jeg har sett – og ryktene om læret fra Horween er 100% sanne, det gir en fin kontrast til den børstede barske kassen og passer utmerket med den brune skiven. For de som dykker følger det med en fin sort Nato med børstet spenne som får oss tilbake til 100% Tool, for denne har det funksjonelle dekket – med en WR på 300 meter. Urverket i denne er det velkjente Seiko NH35 automatverket. Det er kanskje det eneste punktet her som får noen reaksjoner i en klokke til nesten 10 000 kroner, men som det heter på engelsk er denne klokken mer enn «the sum of its parts».

Dette verket har jeg selv i flere klokker, og selv om mange ønsker seg et ETA – eller Sellitaverk i denne prisklassen er NH35 et solid og pålitelig verk som er lett å utføre service og regulering på – og i de fleste tilfeller faktisk koster det halve utbyttet enn servet. Ikke spesielt miljøvennlig – men kostnadsbesparende, og i mange tilfeller er dette verket selv uregulert på høyde med ETA i presisjon.

Etterord

Jeg var i kontakt med Unimatic under research for denne artikkelen, og slik situasjonen er idag håper vi at de som liten produsent klarer se gjennom den vanskelige tiden vi er inne i, dette er en uttalelse til Klokkeriet fra markedsledelsen: Our operations are still active even if with some unavoidable difficulties coming from this harsh scenario. Our ecommerce is processing orders and we hope to be able to provide service as usual also in the following weeks. Goes without saying that we have applied all the necessary precaution to ensure safety for our customers, partners and ourselves, and we are trying hard to avoid any issues for our collectors and customers.

Harde fakta:

Takk til @klokkedwin for et generøst lån!
Mer info hos www.unimaticwatches.com
Jeg har også publisert en omtale her på min youtubekanal Wristwatchism:
https://www.youtube.com/watch?v=aQyQDgngAlo