Grand Seiko SBGR 053 og oppfølgeren 253 , Inngangsbilletten til japansk mekanisk perfeksjon


Klokkeriet - Grand Seiko SBGR 053 og oppfølgeren 253 , Inngangsbilletten til japansk mekanisk perfeksjon

Ypperste kvalitet og en kasse som trumfer det beste fra Sveits. Kjøpt nytt under 45 000 kroner og på andrehåndsmarkedet til mellom 18 – 25 000 kroner. Er dette for godt til å være sant, og hva er egentlig Zaratsu?

Foto: Thor Svaboe

Grand Seiko har et forlokkende image om japansk perfeksjon – og har i de siste årene kommet sterkt frem i rampelyset. Fra en japansk hemmelighet forbeholdt de som hadde venner og forretningsreiser til Japan åpnet de i mars verdens største monobrand GS-showroom i Place Vêndome i Paris, side om side med Gucci, Louis Vuitton og de andre store. Både i USA og Europa har GS åpnet egne selskaper kun for Grand Seiko som eget merke – for å skille de fra hvermannsens Seiko.

Fra å ha delt plass på urskiven med en Seiko-logo oppe og en GS-logo over klokken 6, har de nå kun Grand Seiko på urskiven og en storsatsing på verdensbasis. SBGR053 på bildene her er fra siste året 2017 før de i 2018/19 gikk til en solo GS-logo. Den største endringen med en nå mer kjent merkevare er at de har gått fra å være Haute Horlogerie på et 20 000 kroners budsjett til å nærme seg både Omega og Rolex i pris med flere modeller. Det spørsmålet man naturlig stiller seg da er om kvaliteten fortsatt er enestående nok til å forsvare prisen – og hva er egentlig Zaratsu?

Det siste spørsmålet besvarte jeg i min artikkel om Minase, Zaratsu er en japansk fonetisk uttale av Sallaz, en sveitsiskprodusert poleringsmaskin som trenger flere års opplæring for å mestre, det har sine grunner… mer om det senere.

Foto: Thor Svaboe

Grand Seiko SBGR 053 og SBGR 253, produsert fra ca 2010-17, og SBGR 253, dagens modell.

Foto: Thor Svaboe

Dette er innstegsmodellen til Grand Seikos automatiske urverk, kaliberet 9S65 sitter i SBGR053 og SBGR253. Dette er modellen med sort skive, tilsvarende referanse fåes med en fin sølvhvit skive, men noe som skiller Grand Seiko fra de andre er de sorte skivene. Ved første bilde eller øyekast ser man en tradisjonell stålklokke med sort skive og lenke uten grensebrytende design. Men så holder man en i hånden og ser på skiven. et uttrykk av nesten flytende sort som understreker den japanske perfeksjonismen i lakkarbeid – og gjør at indicer og visere har en vakker scene for sitt skuespill i lysrefleksjon.

Klokkene til Grand Seiko er fotogene, men det er ikke før man får en i hånden man virkelig forstår. Det er vanskelig å se overflaten i den sorte skiven, og Seiko og GS-logoene flyter vakkert over det sorte blekket. På makronivå ser man at logoene er applikert, med sortlakkerte sider som gir et svevende uttrykk, og både disse og indicene er montert for hånd. Indicene har et lysspill som mangler sidestykke, med hele 8 fasetter, og disse er alle håndpolert før montering. Polerte sider og en todelt riflet topp gjør at de uansett lysvinkel er svært leselige og på grensen til hypnotiske i lysspillet sitt. Viserne er klassisk Grand Seiko med børstet topp og håndpolerte sider, og en finish som er like prikkfri i makro som med en vanlig linse, noe som ikke kan sies om de fleste store Sveitsiske. Time og minuttvisere har en sylskarp sverdform, mens sekundviseren en pen helpolert nåleform. Datoen er pent innrammet klokken 3 med en matchende sort bakgrunn og skarpt print på tallene.

Foto: Thor Svaboe

Om man klarer å få øynene vekk fra skiven og over på kassen kommer betydningen av Zaratsu frem, og det er et begrep som gir mening ved første øyekast. Sidene i kassen blir helt sorte i riktig vinkel, de er så slettpolerte med den tradisjonelle Sallaz-maskinen at alle detaljer blir borte. Dette er et tidkrevende arbeid mot en vertikal roterende stor skive som krever håndlaget til en kirurg. Kassen er klassisk Seiko man kjenner igjen fra deres egne japanske formspråk, fra King Seiko og Grand Seiko i 60årene helt ned til en enkel 5 eller SARB. Formen er der, men her er detaljnivået .. . (har jeg brukt opp kompliment-synonymene?) på en høyde som likestiller denne med klokker til flere hundre tusen.

Man kjenner igjen de klassiske grepene av kraftige sider bredere enn bezelen, børstet overside av lugs, og en todelt avfasettering av kassens side. Dette er en 37mm klokke, men den er IKKE tynn med 13.3mm. Dette er kanskje den eneste kritisismen man ser, og at perfeksjonismen er så høy at man mister sjelen i formspråket. Til disse to svarer jeg at tykkelsen gjør at den bærer mer som en 40mm enn 37mm, en god ting. Mens perfeksjonisme i seg selv kan være sjelløs har den her en særegen ånd over seg når man kjenner japansk yrkesstolthet. Spesielt når man vet at den har grunnlag i nitidig håndverk og en 100% vertikal in-house produksjon av hvert eneste element.

Foto: Thor Svaboe

På baksiden har vi et pent safirglass og innsikt til en svært eksakt automatisk kaliber, 9S65 som er regulert og testet i 6 posisjoner og temperatur, presisjon på +5/-3 i døgnet. Nøkterne tall fra Japan som vanligvis gir et resultat på armen i et høyere nivå enn COSC. Alle Grand Seiko urverk er satt sammen for hånd som resten av klokken, og detaljene er forseggjorte med en høy grad av presisjon. I hver eske sammen med en GS følger det med et utfylt testsertifikat for urverket i klokken – som er testet over lang tid før sluttmontasje. 9S65 har en relativt standard 28.800 vph, og Gangreserven er på hele 72 timer, så denne kan du legge vekk på fredagen og ta på igjen til mandag. Verket er pent dekorert med Côte de Geneve-striper og en gjennomført detaljfølelse dere ser godt på bildene her.

Foto: Thor Svaboe

Dette er in-house, og in-house på en annen standard enn det de fleste av oss vil se selv i en klokke til over 60-70 000 kroner. Seiko og Grand Seiko har en 100% vertikalintegrert produksjon, og dermed en mer ekte tilnærming til begrepet In-House enn de fleste vi kjenner. Og dette til en klokke som kan fåes brukt til litt over 20 000 for et pent eksemplar.

Foto: Thor Svaboe

Lenken er en stållenke med god avrundet form på de hele leddene, med samme nivå av finish og toleranse på en foldespenne med en applikert GS-logo, hvor det eneste aberet er mangel av mikrojustering. Men Grand Seiko har til gjengjeld lagt inn uttagbare hel – og halvledd med skrupins, men med tanke på poleringen bør man kanskje la en dyktig urmaker gjøre jobben om man ikke er stø på hånden. Lenkens midtledd er børstet og har en polert stripe på høyre – og venstre side à la Speedmaster, med blankpolerte ytterkanter som gir kontrast. Det finnes ikke en eneste skarp kant eller hjørne på lenken, og mens denne klokken med fordel også kan sitte på en fin skinnrem er lenken så god at det er vanskelig å ta den av. Presisjonen og toleransene i montering mot kasse og lugs er akkurat like skarp som på resten, og komforten er uten sidestykke.

Konklusjon

Man kan ikke slå feil med en av disse på armen. Nykjøpt til litt over 40 000 kroner, og på andrehåndsmarkedet mellom 18-25 000 for et godt eksemplar. I mine øyne er dette mindre enn en tredjedel av prisen på en Sveitsisk klokke om du ønsker samme nivå, både kvalitets – og presisjonsmessig. Faren er at man fort glemmer mange andre i samlingen – for den er dressy men allikevel kraftig og sporty i konstruksjonen. Om du er på en reduksjonsrunde i samlingen, kan den fint være nøkkelen i en samling på 3 eller 5 klokker (DA hadde min kone blitt glad…).

Det eneste negative med en GS er kanskje at man blir så glad i de perfekte polerte detaljene at man er redd for å bruke den.. 37mm føles merkelig perfekt på forfatterens 17.5cm håndledd, og for de av større lanke finnes det modeller i både 40 og 42mm blant det som nå er et stort utvalg av Grand Seiko også hos norske forhandlere. Norske forhandlere som i disse tider trenger all støtte de kan få grunnet den situasjonen vi er i.

Jeg vil nesten gå så langt som å si at en Grand Seiko i disse dager er en investering i sjelefred. Et blikk inn i det dype mørket av urskiven med de skarpe detaljene er nok til at en følelse av Zen senker seg over dagen og et klaustrofobisk hjemmekontor.

Harde fakta: