Breitling Top Time re-edition, et nytt blinkskudd


Klokkeriet - Breitling Top Time re-edition, et nytt blinkskudd

Breitling har fått en sterk ny medvind de siste par årene med Georges Kern ved roret, eller omskrevet med deres Pilotfokus – ved spakene. De har trukket frem klassiske modeller, forenklet formspråket sitt og redusert dimensjoner for å være mer i tråd med de siste årenes  vintagefokuserte trend. Bare det siste halvåret har de kommet med detaljperfekte nyutgaver av to av sine beste pilotklokker fra 50-og 60 tallet, og nå kommer en uventet og fargerik ny fjær i hatten, Top Time.

Top Time Limited Edition

På midten av 60-tallet kom den legendariske Top Time med et håndtrukket kaliber fra Venus, og en fargerik utførelse som appellerte til yngre kjøpere som ikke ønsket et pilotverktøy som den komplekse Navitimer. Både layout på skiven og fargespillet var tidstypisk og riktig. Top Time har for mange samlere vært en av hjørnesteinene i Breitlings vintagearsenal – men for et smalere publikum. Den samme smale samlerkretsen vil sette pris på en Top Time de kan bruke daglig uten å bekymre seg for et følsomt 50 år gammelt urverk. Samtidig har Breitling muligheten til nok en gang å treffe de yngre kjøperne som setter pris på den uvanlige layouten og fargene uten originalreferansene i minnet.

Top Time Limited Edition

Dette er samtidig den eneste Breitlingklokken med en James Bond-referanse, fra 1965 og Thunderball, men kommer dessverre ikke som standard med en Geigerteller…

Top Time 2020

Breitling velger å lansere denne tidlig og på en ny måte, som et direkte resultat av de triste Covid19-tidene vi lever i. Lanseringen var lagt til det nå avlyste eventet Geneva Watch Days, men Breitling velger i stedet det ukonvensjonelle grepet av en egen online-lansering i begrenset opplag direkte fra nettbutikk nå – og lansering hos forhandlerne på et senere tidspunkt.

Top Time Limited Edition

Som dere ser er uttrykket perfekt gjenskapt fra 1964, en for Breitling relativt minimalistisk grunndesign med en slank kasse, smal bezel og og slanke lugs. Det er ingen liten klokke – kunne nok med fordel holdt seg til originalens 38-39mm for en mer autentisk følelse, men den er 41x51mm med hele 14,7mm tykkelse. For meg personlig litt stor, men et sjakktrekk av Breitling for å appellere til de noe yngre kjøperne i de store markedene i HK/Kina og USA, hvor vintagefavoritten BB58 med sine 39mm ofte regnes som en dameklokke(!).

Top Time Limited Edition

Men minimalismen forsvinner med den artige Zorro eller bowtie(sløyfe) – urskiven som den er kjent som i samlerkretser. Dette er en egen Breitling-design som startet med Chronomat i 40-årene, og du verden den får opp humøret ! Ingen kan ta feil av urskiven som noe annet enn en Top Time fra Breitling. Her er en skiven til det som i utgangspunktet er en enkel toregisters kronograf fylt med mønster og fargespill. Ingen fauxtina her men ordinær og lyssterk grønnhvit Super-Luminova som runde timeindikasjoner utenfor pene applikerte indicer, og en ren sølvhvit skive med skarpprintede minutts – og decimalinndelt sekundspor i ytterkant.

Original Breitling Top Time Ref. 2003 from the 1960s

Så kommer fargene poppende ut… To motstående kakestykkeformer i sort som gir et maskeaktig utseende (ref. Zorro), og hvite «panda» minutt – og sekundregistre med en nedfelt kant og en nydelig rød indikasjon på minuttene til høyre fra 5-10. Viserne på subregistrene er sorte med artig 60-tallsform, mens time, minutt og sekund er vakkert knallrøde, og setter meg i virusfritt vårhumør bare av å se pressebildene. Breitlinglogoen er den klassisk pene applikerte B-en i gull, og kompletteres av et enkelt skarpt trykk av TOP TIME og CHRONOMETER over kl 6 – perfekt plassert i senter. Den fargerike skiven er beskyttet av en solid safirkrystall med dobbel antirefleksbehandling.

Top Time Limited Edition

Under baklokket ligger det ETA/Valjoux 7753 baserte automatverket Caliber 23 med en diameter på 30mm og en tykkelse på 7.9.. (man aner at 38-39mm kunne latt seg gjøre her), med en grei gangreserve på 48timer og de vanlige 28 800vph. For å feste denne fargeklatten til armen har Breitling valgt en fin brun nubuckrem med vanlig spenne som gir en nydelig kontrast til den lyse skiven, og en solid safirkrystall med dobbel antirefleksbehandling .

Top Time i sin tidsriktige fargeprakt er for meg nok et bevis på at Georges Kern har omskapt Breitling til et mer fokusert selskap med et fint skille mellom ny design– og det voksende vintageinspirerte markedet som ikke slipper oss ennå. Med en veil.pris på litt under 5 000 euro kan man ikke forvente en in-house kaliber, men dette er COSC-kronometerspek. Disse kommer nok til å snappes opp raskt, og av god grunn… Nå er det bare å håpe på at kronen kommer seg litt oppover igjen, så er jeg sikker på at et par av disse havner på lanken hos klokkerietmedlemmer.

Harde fakta: