Longines Hydroconquest 41mm – et solid alternativ til den sveitsiske dykkerkronen?


Klokkeriet - Longines Hydroconquest 41mm – et solid alternativ til den sveitsiske dykkerkronen?

Hydroconquest er en velkjent serie fra denne anerike sveitsiske produsenten, den er ikke nyskapende i formspråket – men det er kanskje akkurat det vi ønsker?

Dette er et godt spørsmål, og blir besvart ved første øyekast. Nei ikke noe nytt med formen, men det er ikke der slaget står. Det virker nærmest umulig for selv de største sveitsiske å få full pott på Disse store 4: Størrelse, lesbarhet, urverk og komfort. For så godt som vi kjenner den klassiske sveitsiske diveren – fra Planet Ocean til Sea Dweller, er det ikke alltid en symbiose mellom de 4 verdiene og pris. Dette er første gang jeg har en Hydroconquest hjemme noen dager, og her klaffer mye, og det til en knallgod pris.

Det første man ser – og grunnen til at jeg skriver om akkurat denne modellen, er at de har tatt et nytt og modig valg på farge. Og nettopp farge er følsomt for mange, for en sveitsisk diver  skal gjerne ha sort skive, KANSKJE blå da det er den stor farge de siste årene – for det er en investering som gjerne skal vare og passe til mange anledninger. Det forstår jeg godt og har nok selv en overvekt av sorte og mørkeblå, men her har vi et frisk pust.

Når vi snakker om farge er det selvsagt skiven vi ser først, og her er det et frisk pust – ikke av en blank knallgrønn farge som andre divere, men en tool-matt grønntone. De store applikerte 12 – 6 og 9tallene er like 2 meters-lesbare som det vi kjenner godt fra Longines Hydroconquest, men her sitter de ikke på sort. Skiven er ikke friskt sunburst eplegrønn som kanskje er det naturlige valget, men en diskret helmatt olivengrønn – for å understreke det kraftige Tool Watch begrepet kan vi også kalle den militærgrønn. Vi kjenner den vanlige solide Longineskvaliteten i polerte runde indicer, tydelig print og et diskrèt datovindu med en skarp hvit innramming og fargematch. Både indicer og de applikerte tallene er fylt med Super-Luminova og holder seg lesbare langt gjennom natten. Viserne har et helt eget Longinesdesign med en sverdformet minuttviser og en timeviser med en ruterformet del ut mot tuppen. Begge er fylt med Super-Luminova og har en fin knekk i midten som forsterker lysrefleksjon og lesbarhet. Longines-vingelogoen er pent applikert – og teksten over kl 6 røper at her har vi både automatverk og hele 300m WR – en ekte Diver. Bezel er en fin matchende grønntone i hardfør blankere keramisk overflate, og gir stor slitestyrke til dette verktøyet sammen med safirglasset. Som hører til på en klassisk diveren har den strekmarkering hvert 5.minutt, hvert 10ende med tall i en kraftig font, og de typiske minuttmarkeringene fra 0-15 min. Triangelen med lumeperle klokken 12 hadde vi nok savnet – og den er selvfølgelig på plass.

Hydroconquest finnes i både 43 og 41mm, og her har vi den i 2020 mestselgende 41mm-kassen. Den har en grei høyde med 12mm, og er helbørstet med en polert bezelkrans. Kronen er polert og forseggjort med en bevinget Longineslogo – og godt beskyttet at kraftige kronebeskyttere. Disse er med på å gi klokken en større reell bredde på rundt 44mm og understreker det barske uttrykket. De er til gjengjeld 100% funksjonelle, for kronen sitter i flukt med disse og er godt beskyttet.  Finish på kassedetaljer er pen, og toleransene er tighte og fine på både bezelklikk og innfestningen av lenken. Rent personlig hadde jeg ønsket meg noen flere raffinerte polerte detaljer i kassesidene, som en avfaset polert kant enten oppe eller nede for å gi lyset litt mer å spille i, eller polerte sider. Det kan hende at dette savnet er fordi artikkelforfatteren er en jålekopp, for den sterke dykkerverktøyfølelsen er ivaretatt med helbørstet stål, og det tåler mer enn polerte sider. Spesielt om klokken kjøpes med opsjonen av barsk grønn gummirem.

Lenken er Longines egen versjon av en Oyster type tre-links stållenke og finish er perfekt og sveitsisk, med børstede ledd og en polert ytterkant. Men her kommer kanskje mitt eneste spørsmålstegn, og det er at hele midtpartiet med ledd er blankpolert. Dette er noe min indre kråke vanligvis liker godt, men akkurat i denne settingen er det ikke noe i kassen som snakker samme språk som de polerte leddene. Kassen er helbørstet med kun krone og bezelkant i polert utførelse, så min personlige smak sier meg: Kjøp også  Gummiremmen fra Longines, og behold lenken mer til den dagen du har diveren med en pen skjorte og vil blinge opp antrekket. Lenken er holdt på plass av en solid diverspenne med 3 mikrojusteringer, og brorparten av leddene har fine skrupins for justering av lengden.

På håndleddet sitter Hydroconquest godt for størrelsen. Og her kommer punkt 4 for en god klassisk diver inn ettertrykkelig: Komfort. Her er det løst ved at alle hjørner og kanter er børstet, og har klart balansen ved å være skarpe i nok uttrykket – men ikke skarpe mot armen. Men det viktigste er lugs – og dette er noe mange feiler på. Lug til lug lengden er relativt lang – men de peker ned, ikke symbolsk – men er lengre ned enn baklokket i kassen, og legger seg derfor svært godt rundt håndleddet. Denne delen av kasseergonomien er viktig, og noe forbausende mange store leverandører legger for liten vekt på, her klaffer det.

Snur vi klokken rundt ser vi et solid baklokk, for her kan vi dykke ned til hele 300 meter, og dette er dekorert med en dypgravert Longines logo og en fin avrundet form. Åpner vi opp finner vi Longines eget L888-urverk. Automatisk selvtrekkende med dato, sekund-hacking og en lang gangreserve på 64 timer er det nok et pluss.

Har artikkelforfatteren en konklusjon?

Formspråket prøver ikke å formidle noe banebrytende, men det er kanskje akkurat det vi liker i denne typen klassisk diver?  Hydroconquest har til gjengjeld noen fine egne detaljer som de vinklede kraftige kronebeskytterne, store lesbare tall med Super-Luminova og komfort. Dette siste er noe man ikke ser når man måler en klokke mot det man har, og bestiller på nett.. Det faktum at lugsene strekker seg ned under baklokket gjør at den for en stor klokke sitter mye bedre på armen enn man skulle tro, både med lenke og rem. Personlig synes jeg den matt militærgrønne skiven setter en prikk over i’en og gjør dette til en understreking av tool watch – uttrykket, men smaken er ulik og den finnes både i sort, grått og blått.

Hovedpoenget mitt handler om verdi for pengene. Denne sveitsiskproduserte diveren med et ETA-basert in-house urverk med 64 timers gangreserve koster hverken 30 eller 40 000 kroner, prøv med det halve. Vi kan tenke hva vi vil av tanker om mangelen på selvstendighet som en del av Swatch Group, men nettopp dette er grunnen til at en sterk merkevare som Longines kan levere denne klassiske diveren til rett under 15 000 kroner, det er verdi for pengene på høyt nivå.

Ta gjerne også en titt på min Youtube-omtale her:

Harde fakta