Montblanc 1858 Geosphere – tradisjonelt håndverk i titan og stål.


Klokkeriet - Montblanc 1858 Geosphere – tradisjonelt håndverk i titan og stål.

Personlig og som klokkesamler kan jeg nok innrømme at verdsettingen av Montblanc har vært en reise som har tatt noen år, men nå har jeg de solid plassert på listen min. En liste som jeg innrømmer absolutt har vært preget av snobberi – og et snobberi som assosierte Montblanc med noen av verdens beste penner – men ikke klokker. Vår merkevareverden er i konstant endring, og vi har nå tidligere smykke – og klesprodusenter oppe blant de sagnomsuste sveitsiske produsentene. Ja, jeg har tatt vekk alle disse fra nei-listen til å ligge høyt oppe blant de vi kjenner godt som rene klokkeprodusenter – og det med god grunn.

Geosphere er vintage-inspirert i designet.

Montblanc har en overvekt av tradisjonelle klokker, delt inn i egenproduksjon i Villeret med den tidligere Minervafabrikken nå i eget eie, og eksempler som  noen i 1858-serien med urverk fra Sellita SW-serien. Med koblingen til Minerva – og enkelte modeller produsert med eksisterende NOS-Minerva urverk har de en legitimitet i sine historiske referanser, og med Davide Cerrato i spissen har de fått en kraftig økning i både kvalitet og nyheter.

1858-serien har nå kommet med noen 2020-pregede og vakre blå urskiver i en degradert såkalt fumè utførelse, hvor det blå i senter glir ut mot nesten sort i ytterkant og gir en helt spesiell dybdefølelse og et liv i skiven. Men her i Geosphere er det mye mer enn bare et skivebytte som er nytt.

Før vi kommer til dette introduserer jeg Geosphere-modellen her for de som ikke har sett den før, som en av de mest uvanlige og vintagepregede world-time modellene man finner.

Skive med mange spennende detaljer.

Ved første øyekast kan urskiven skape forvirring, for her er det mye som skjer i et vintagepreget design som bringer tankene tilbake til 40årene. Navnet Geosphere kommer av at Kl 12 og 6 har vi to halvdeler av jordkloden – delt i hhv den nordlige og sørlige halvkule. De roterer i motgående retning over 24 timer, mens de har en ytterkrans av 24 tidssoner og en blå/hvit farge for dag og natt (à la en GMT-bezel). De 7 mest kjente fjelltoppene i verden er merket med lyseblå prikker – for å inspirere til eventyrlysten i oss alle, med lupe vel og merke. Vi kan nok med rette si at det ikke er 100% form som følger funksjon her, for det er et umiskjennelig og vakkert uttrykk, men å sjekke tiden i Singapore er ikke gjort med et øyekast. Både tall og lengegrader er små, så av HMS-hensyn vil jeg ikke anbefale dette mens du er i ferd med å gå av toget på OSL eller står i rulletrappen, da går det fort galt. Kartgrafikken på de to halvkulene har begge håndapplikert lume, så denne er også vakker i mørket.

Klokken er like lekker i mørket.

Som en ren GMT-klokke med en tidssone nr 2 fungerer den svært bra, da det er et eget register kl 9 for en borte eller hjemmetid – enkelt leselig med en fin nåleformet timeviser. Det er et diskrèt og fargematchet datovindu kl 3, mens tekst og tall er pent printet med lume. Viserne understreker vintagepreget med en type cathedral-design, rhodiumbelagte og fylt med lume for lesbarhet. Så nei dette er langt fra minimalisme – men en travel urskive fylt av detaljer man ikke blir lei av med det første. På grunn av den travle skiven har de valgt bort sekundviseren, som kanskje her er det eneste som mangler, spesielt for oss +/- pr 24 timer nerder..Bezelen har et tidsriktig keramisk innlegg i blått – med kompassmerking, denne er som blåfargen et helt ny detalj på Geosphere.

Så kommer det helt uventede trekket fra Montblanc – et grep som er gjort kun her på Geosphere, og som absolutt ingen hadde forventet:

Kassen er i titan.

Kassen er ikke i stål, den er i 42mm med en grei 12.8mm høyde til tross for komplikasjonene som skal ha plass. Så kommer overraskelsen, kassen er børstet med pent avfasede kanter på lugs, og er produsert i titan. Titan i en klokke som skaper assosiasjoner til reiser til verdens ytterpunkter og 30-40 årene, men med en letthet som en høyteknologisk smartklokke. Applaus. Dette blir bare bedre, lenken er av typen beads of rice, men det er en distinkt fargeforskjell på de børstede ytterleddene og den polerte og komfortable midtseksjonen. Dette er den første lenken av denne typen som er i titan og stål, som gjør de børstede ytterleddene fjærlette, mens de polerte midstykkene er i stål. Dette er ikke noe vi forventer – spesielt ikke når det estetiske uttrykket er 100% vintage, men det bør gi denne 42mm klokken en helt spesiell komfort på armen.

Titankasse med nydelig beads of rice lenke i stål og titan.

Urverket er MB 29.25 basert det solide Sellitaverket SW 300-1 med en egenprodusert komplikasjon på toppen. Verket er automatisk, sertifisert i Montblancs egen standard Laboratory test 500, med 28 800vph og en gangreserve på 42 timer. Respektabelt når man tar høyde for den kraftkrevende komplikasjonen som ligger i verket.

Her har du utvilsomt en solid samtalestarter, og en klokke hvor det skjer mye – en fin vintagefølelse og om du trenger det – en lett avlest tidssone nr 2. Men du verden så mye annet øynene blir lokket med på urskiven.  Respekten min ble spikret av det faktum at de har brukt materialiteten til titan for å skape en sterk letthet man assosierer med høyteknologiske tool watches fra Linde Werdelin og divere fra Seiko Prospex, men samtidig beholdt det vakre uttrykket.  Ingen snarveier fra Montblanc.

Harde fakta