Klassikeren: 1972 Citizen 8100 Challenge Timer


Klokkeriet - Klassikeren: 1972 Citizen 8100 Challenge Timer

Alle som er interessert i vintage klokker kjenner til Seiko sine automatiske kronografer med 6239-verket. De finnes i enormt mange varianter og prisklasser.

Året var 1969 og tre av de store klokkeprodusentene kriget om å være først med en automatisk kronograf, Seiko, Zenith og Heuer/Breitling. Alle klarte og få sitt produkt klart i løpet av året, og fortsatt går debatten om hvem som var først.

Ref. 67-9551 BLS (sort boett, stål bezel). Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Noen år senere, i 1972, kom Citizen på banen med Challenge Timer, og de hadde ikke ligget på latsiden. På samme måte som Seiko sine nå legendariske 6139 og 6138 verk, lanserte også Citizen to automatiske kronografverk, 8100a og 8110a.  Denne artikkelen dreier seg om 8100a som ble brukt i en rekke kronografer med 30 minutter register. (8110a med to register kommer i en senere artikkel). Verket er kompakt og og «high beat» med en frekvenes på 28.800 bph. Det er mer enn bare størrelsen som skiller dette verket i fra Seikos 6139.

Citizen 8100a flyback-kronograf. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Citizen 8100a er mulig å trekke for hånd i tillegg til den automatiske funksjonen, Seiko 6139 kan ikke trekkes manuelt. Dette syns jeg er en fordel. Det er veldig kjekt å kunne trekke klokken manuelt. Det som er «rosinen i pølsa» her er at begge de to automatiske kronografene har flyback-funksjon.

Flyback, sier du? Hva er det? Det er en funksjon som er meget populær og ettersøkt blant samlere av vintage kronografer. Denne funksjonen gjør at du kan re-starte kronografen mens den går, i stedet for og måtte gå via, stopp – resett – og start igjen. Ett trykk er nok for å starte en ny tidtakning. En meget populær funksjon blant piloter.

Detaljer av Ref. 67-9551 BLS (sort boett, stål bezel). Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Mitt eksemplar er en Ref. 67-9551 BLS (sort boett, stål bezel). Den er noe utradisjonell i formen, er er kanskje den billigste veien inn i eierskap av disse kronografene. Disse kan du finne ganske billig på Ebay, men det lønner seg og lete en stund slik at du finner en som fungerer som den skal.

Det er ikke så mange som samler på disse her i landet, men Klokkeriet-medlem Petter Strande har lenge vært interessert i disse, og har hatt en rekke av de. Både 8100a (en register) og 8110a (to register).

– Hvorfor falt du for disse Citizen kronografene fremfor de mer populære Seiko kronografene?

– Jeg synes flyback chronographer er veldig spennende, så leste meg grundig opp på det. Kom ved en tilfeldighet over Citizen sine 8100a/8110a urverk. De skilte seg veldig ut fra de fleste andre klokker med tanke på enkelte modellers utseende, prispunkt og hvor sjeldne de egentlig var, forteller han.

Ref. 67-9577 (Black with silver sub-dial – 900054). Foto: Petter Strande

– Det var ingen i Norden som samlet nevneverdig på disse, så da følte jeg at jeg måtte bli den «første» som kjøpte en 67-9577 8100 Challenge Timer PVD som første klokke i samlingen, og senere kom jeg over en 67-9313 Speedy, som er en mye mer sjelden utgave, og ett spennende alternativ til Omega Speedmaster. Senere kom jeg over ett bilde av en 67-9151 Octagon med knallgrønn skive og den MÅTTE jeg ha. Selv om det kun er dokumentert tre stykker klokker i verden som er i bruk, klarte jeg mot alle odds å få tak i en av disse, avslutter han.

Harde fakta: