Patek Philippe 5164a Aquanaut Travel Time


Klokkeriet - Patek Philippe 5164a Aquanaut Travel Time

Herregud. Butterflyspennen fra Patek Philippe har et par hairlines og merker, var det meg? Livet mitt passerer revy – inkludert visjoner om å selge hele samlingen min for å kjøpe en ny. Men det var ikke meg, og jeg er revet mellom en følelse av sjokk og lykke. Den samme spennen som er verdt mer enn flere av toppklokkene i min egen samling, og den ser brukt ut. Akkurat det gjør meg faktisk lykkelig, har det rablet for artikkelforfatteren – eller er det skadefryd?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er første gang jeg holder dette enigmatiske uret – en tool watch – et sportsur som har en prislapp på 5 – 600 000 kroner. Og det er på andrehåndsmarkedet, alternmativet er kanskje 4-5 år på en venteliste, og dette er for meg et viktig øyeblikk. Men viktig av en annen grunn enn jeg hadde ventet meg, når sannheten treffer meg hardt. Funksjonen og bruken av et sports/GMT reiseur på gummirem skal med et nøkternt øye være den samme enten det er en Seiko eller en Patek. Ikke investering, men Funksjon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Litt ærlighet må komme først. Som mange av dere hygger jeg meg med artikler om klokker som er brukt MYE, og matte oppskrapte Submariners som blir klubbet til astronomiske summer i auksjoner i Monaco. Samtidig er jeg er redd for å ta på meg en av finklokkene uten skjorteermet som beskyttelse og en støvklut i lommen.. Men denne forandret utgangspunktet mitt. Jeg vil nok estimere at rundt 70%+ av alle Patek Philippe – som leiligheter i London forblir nye, ubrukte og lagret innpakket med møllkuler som en investering. I likhet med en Ferrari pakket inn i en garasje vil verdien øke, men klokken vil forbli meningsløs og tør jeg si det – fratatt sin livsoppgave – å vise tiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For dette, tro det eller ei, er grunnen til at Patek produserte denne klokken. Det er ikke et kunstverk eller en hellig talisman, men en klokke – et funksjonelt verktøy. Slutt å riste på hodet. Aquanaut Travel Time viser tiden i to tidssoner på en forlokkende enkel måte, ikke revolusjonerende. Men måten den gjør det på og komforten den gir deg på armen er utrolig god. Hva du enn gjør – ikke snu den rundt og titt gjennom safirglasset i baklokket. Seriøst.

Eieren av denne er en travel forretningsmann som reiser mye, og har et personlig mål om å løpe alle verdens viktigste Maraton – fra Chicago til Berlin. Aquanauten er en av perlene i samlingen men samtidig jevn rotasjon som den perfekte reiseklokken den er. Dette gjør meg glad – og gir meg samtidig et mer objektivt utgangspunkt til artikkelen og filmen, og en dyp respekt for eieren. Objektivitet er utgangspunktet,  men vel å merke med en bakgrunn i at man håndterer en stålklokke på gummirem som koster like mye som BMW’en utenfor huset mitt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det første som slår meg er komforten, med en nær perfekt 40.8mm diameter, under 100g vekt og en tykkelse på et par hår over 10mm. Det er en glitzy, komfortabel men allikevel tøff sportsklokke. Gummiremmen – eller Composite som Patek kaller den, har en mykhet som er en kombinasjon av materialet, det faktum at den er støpt i håndleddets buede form buede form og en slank butterflyspenne. Man trenger en modig og stødig hånd for å kutte remmen til ønsket lengde. Dette er rent personlig en av de mest komfortable gummiremmene jeg har prøvd på lanken. Remmen har et tilsvarende rutemønster à la geosphere-mønsteret på skiven, og butterflyspennen har en genialt grep hvor senterseksjonen er i et stykke stål og formet slik at den fungerer som en fjær i seg selv for åpning og lukking, 100% funksjonelt. Form følger funksjon tolket i språket til Haute Horlogerie.

Det objektive blikket mitt gransker nå selve kassen, en sylskarp finish, men allikevel er det brukt mye tid på ergonomi og komfort. Formen til 5164a er pent avrundet  – med flere stikkord fra formspråket til en av mine personlige Grails, Nautilus. Det vanlige språket til en sportsklokke er snudd rundt på en  praktisk måte, med sidene børstet og toppen av lugs polert, en pent grep. Med et par små merker og riper ser man at dette er en funksjonelt objekt men allikevel skinner det gjennom at dette ikke er en ordinær tool watch, toleransene er ekstraordinære. Lysspillet i børstede og polerte seksjoner gjør den utrolig fotogen – og arbeidstimene kan sees med det blotte øye. Jeg må vel si at jeg aldri har sett mer perfekt vertikal børsting enn de sirlige stripene her på bezelen, som kommer ekstra godt frem med den skrått avfasede polerte ytterkanten. Det samme gjelder den horisontalt børstede kassesiden, venstre side med to store avrundete pushere hvis funksjon vi kommer tilbake til, de er nøkkelen til en av de mest intuitive GMT-mekanismene jeg har sett.

Høyre side av kassen er dominert av en vakker polert krone godt beskyttet med polerte kronebeskyttere, dette er tross alt en tool watch som skal tåle en støyt. Øyenbryn løftes igjen.. , det står ikke ordet Tool etter Patek i vår horologiske ordbok, på noen som helst måte. Ved siden av kronen sitter en innfelt trykknapp for datosetting.

Spørsmålene dukker opp: Jeg tittet først på urskiven, der er det to visere og et sub-register klokken 6, hvor er tidssone nr 2 – og hvorfor to pushere som en kronograf? Tenk deg å krysse en tidssone eller to f eks fra London til Paris… Når du lander trykker du på pusheren nede på venstre side,  og voilà ! Timeviseren hopper frem en time, og der kommer en ekstra skeletonisert timeviser frem, som markerer tiden hjemme, Home Time. Denne Home Time indikatoren har samme form og størrelse som timeviseren, men uten et trykk ligger den mikromillimeter-presist direkte under timeviseren og synes ikke. Så kommer pièce de resistance frem – en 24 timers indikasjon både på tiden hjemme – og på din destinasjon. Ved kl 3 og 9 er det små vinduer merket Home og Local. Bak hvert vindu er det en skive som roterer gjennom døgnets 24 timer og blir hvit eller marineblå ved hhv dag eller nattvisning, som gjør både hjemme – og lokaltid til en fullverdig 24 timers visning. Enkelt men allikevel fullstendig – det gjør dette til den perfekte reisekamerat, via det genialt enkle grensesnittet av to store pushere. Ja, jeg vet godt at dette er langt utenfor de flestes budsjett, og vi kan kjøpe en solcelledrevet G-shock med både GMT, selvladende batteri og belysning for litt over en tusenlapp. Men dette blir for meg et viktig prinsipp uavhengig av pris, og en dyp respekt for arbeidet som ligger bak komplikasjonen som driver de to sonene og den tilsynelatende enkle 24 timers visningen.

Om dere leser mellom linjene her forstår dere kanskje logikken bak artikkelen her. Det er en grunn til at jeg har konsentrert meg om det funksjonelle – og ventet med de vakre detaljene i skive og urverk. For både urskive og verket er dessverre for distraherende til å utelukkende vurdere dette som et funksjonelt verktøy…

Fargen på urskiven er en sober grå/brun farge som skifter med lyset og klærne du har på deg, og ser akkurat like skarp ut gjennom et makroobjektiv. Blikket trekkes inn av et tydelig geosfære-mønster i hoveddelen – som gjentas i miniatyr i datoregisteret klokken 6. Diskusjonene er mange om et datovindu er nødvendig som forstyrrende element, her er det et stort eget register kun avsatt for dato – og det funksjonelle kommer på banen igjen, dato og 24 timers visning er begge nødvendige ved reise. Tiden markeres av store tall på alle timer unntatt 5 og 7, i hvitt gull fylt med Super-Luminova. I tillegg har hver time store kvadrat med applikert Super-Luminova, fokus er på lesbarhet. Viserne er i hvitt gull med en solid dose lume, det samme gjelder den lille datoviseren, og det trengs ikke mye lys-lading for å vekke Super-Luminovaen og understreke de sportslige trekkene ved Aquanaut. Dette gjør at lesbarheten er utmerket til tross for en veldig travel urskive og mye kamp om oppmerksomheten. Takket være skarpe detaljer som hører hjemme i prisklassen.

Så, til tross for vakre detaljer i skiven er denne klokkens Raison d’Être å være et reiseverktøy. Da ignorerer jeg det faktum at en høy prosentandel enten bor i en bankboks pakket i Patek Philippes egne forseglede plastpakker, eller roterer langsomt i en winder under glass bare for å bli brukt på Nyttårsaften. Eksempler som ikke gjør annet enn å drive opp etterspørselen og prisene, som nå ligger på 2-3 ganger nypris kjøpt på andrehåndsmarkedet. Så ja, dette er en tøff sportsklokke på gummi, og en perfekt reisekamerat om du er på farten enten for business eller pleasure, med funksjonalitet i høysetet. Du har oversikt over lokaltid og tiden hjemme med et øyekast, samtidig som den sitter utrolig komfortabelt på armen og setter svært mange i skyggen komfortmessig.

Så gjør jeg den store feilen og snur den rundt og titte gjennom safirglasset bak. To ord på H., det første er Haute og det andre er Horlogerie. Dette er noe annet, og ordene tool, sport, reisekamerat og andre folkelige betegnelser blir borte. Dette er Patek’s automatiske kaliber 324 S C FUS, med en vakker rotor i 18K gull som hovedblikkfang. Dette er et vakkert urverk montert av 294 deler, med 29 juveler og en maks 45 timers gangreserve. Teknisk kan vi notere oss PP’s egen Gyromax balanse og Spiromax balansefjær. Finishen er preget av perfekt Côtes de Geneve, perlage og polerte avfasede detaljer på alt fra broer til forsenkede skruehoder, anglage er noe annet i en Patek med lupe enn på bilder, og de små detaljene setter seg på netthinnen.

Til tross for finishen som er utført ihht Patek Philippe’s egne Patek Philippe Seal og den vakre ringen av perlagedekorasjon rundt lageret i rotoren, er prisene drevet opp til astronomiske nivåer. I dag blir det ikke bedre av at PP og flere andre har hatt lang stopp i produksjonen over påske pga Covid19. Men: Har du dette budsjettet, reiser mye, og setter pris på arbeidstimene og reisetids-komplikasjonene i stedet for iwatchen din, da har du en perfekt match. Funksjonalitet er et nøkkelord. Liker du Nautilus  men føler at den er litt for dressy og hypet opp i disse dager, er dette en Patek med samme språk og mer low key. Men, jeg sier ikke at komforten til gummiremmen er verdt en halv million, der går grensen.

Harde fakta: