55års jubileum under vann – Seikos viktigste divere, her er den første i Norge, SLA037


Klokkeriet - 55års jubileum under vann – Seikos viktigste divere, her er den første i Norge, SLA037

Vi skrev allerede i mars om denne blå trilogien som markerer at Seiko nå har hatt over 50 år med produksjon av noen av verdens beste divere, og understreker hvor glade vi er i deres Prospex serie. Blå skiver og gummiremmer i tropic-stil markerer de tre tilsynelatende kjente modellene, kjente modeller som nå ligger i en langt høyere prisgruppe enn vi er vant til? Verdens kjennskap til Seiko har forandret seg mye de siste årene, og for de som ikke henger helt med i svingene er det et hav av prissegmenter fra en Monster til en SLA037 til Rolex-aktige 74.950 kroner.

SLA037 Foto: Tor Svaboe

Derfor trenger vi først å trekke i en spak hos leserne (og ofte også undertegnede). Full Reset av hjernens oppfattelse av Seiko og Pris. Før vi ser på dette uret – ta en titt på nettsiden til Seiko og Grand Seiko og sortèr på nedadgående pris – så Stigende. Seiko har et langt større spenn i prissegmentene sine enn for 4-5 år siden, og det føler jeg hverken er tilfeldig eller overlagt, toppsegmentet er i en klasse for seg – og prisene har fulgt etter.

Personlig velger jeg å betrakte denne diveren i en egen klasse – en klasse hvor den eneste japanske merkevaren er Grand Seiko og noe high end Citizen, og resten er fra Sveits. Tidlig 60-talls design, polert, rund kasse med stramme vinklede lugs og applikerte detaljer på urskiven på grensen til Haute Horlogerie? Fifty Fathoms. Den koster nesten 150 000 kroner, og da er ikke 74 950 ti ganger prisen av en Sumo, nei det er halve prisen til det nærmeste vi kommer fra Sveits. Dette er utgangspunktet til denne betraktningen, den er så god.

SLA037 Foto: Tor Svaboe

Seiko SLA037 er en re-imagining av deres kjente 62 MAS, som vi for noen år siden så i SLA017 med grå skive. Her vises den i en ny dyp gråblå farge med matchende rem, og en stålkasse som virker lysere i fargen, mer om dette senere i artikkelen… Ved første øyekast ser vi at ja, vi kjenner formen fra SLA017, men her ligger det mer under overflaten enn det som er en diskrèt og elegant blåtone. Blåtonen skal minne oss om det gåtefulle havdypet, og tropic-remmen er perfekt matchet i fargetone.

Selve kassen er i en ny legering Seiko kaller «Ever Brilliant Steel», som dere vil se som lysere i tonen. Det er en sterkere overflate med et lysere gjenskinn, og et godt skritt opp fra DiaShield-overflatebehandlingen vi er vant til. Den mørk blå skiven er i jern – og derfor solid antimagnetisk  til 40,000 a/m, mens den tredje og kanskje viktigste oppgraderingen er et Grand Seiko – kaliber i forkledning under et tett baklokk. 8L55 Hi-beat, et nytt kaliber – som i prinsippet er det samme som det presise, lovpriste og solide Grand Seiko – verket 9S85. Så ved første øyekast en blåfarget SLA017, men med sterkt forbedrede spesifikasjoner under skallet. Kassen er produsert og finisjert med Zaratsupolering hos Grand Seiko, og min følelse er at den nye stållegeringen om noe gjør lysspillet enda sterkere – og får frem de sylskarpe kantene på lugs mot den polerte runde siden på kassen. Se godt på bildene og dere vil se at sammenlikningen min med Fifty Fathoms ikke er søkt, men faktisk både nøktern og objektiv.

SLA037 Foto: Tor Svaboe

Siden dette er en diver inspirert av 60-tallet er også størrelsen liten for Seiko, men perfekt i dag, med en hårsbredd under 40mm sitter den like godt på lanken som en BB58 til tross for tykkelsen. Det vanlige og eneste spørsmålstegnet stiller jeg ved Seikos utrolig lange gummirem – hvor jeg forstår prinsippet med en våtdrakt og den åpne muligheten, men det er ikke mange av oss som har tenkt å dykke med denne Seiko-grailen, og det er heller ikke mange med 20cm håndledd. Den lange remmen er av usedvanlig god myk kvalitet så jeg kunne nok levd med det, men en kort/lang option hadde vært et smart trekk. Remmens lengde til tross tar det maks 10 sekunder før du sliter med å den av armen, detaljene er utsøkte, og spesielt urskiven har alle Seiko/Grand Seiko kvalitetene vi setter pris på. Applikerte store indicer med en av verdens beste lumeblandinger – Seikos Lumibrite generøst applikert, dyp blå sun ray skive som skifter farge i solen, og de klassiske viserne fra 62 MAS. Skarpt børstede lugs med polerte flanker som et raskt øye ser kun kan være håndpolert hos Grand Seiko gjør dette til en juvèl av en diver, og på min vektskål mot en sveitsisk legende? Verdt hver krone.

SLA037 Foto: Tor Svaboe

Artikkelforfatteren har også laget en omtale her på YOUTUBE: https://youtu.be/dIHphkV5bgk

Harde fakta: