Klassikeren: Citizen Aqualand – 30 år med tøff bruk offshore og som yrkesmilitær


Klokkeriet - Klassikeren: Citizen Aqualand – 30 år med tøff bruk offshore og som yrkesmilitær

Noen ganger kommer en over historier som er litt fascinerende, som denne om Karl Andre og hans trofaste Citizen gjennom over 30 år.  Karl Andre jobber offshore med fjernstyrte miniubåter, og på fritiden er han flittig fritidsdykker. 

Denne klokken er med på alt. Jeg og Karl Andre satt oss ned en dag, og pratet litt om denne tøffe diveren. 

Klokka og Karl Andre i sitt rette element. Foto: Morten Paulsen

Hei, Karl Andre! For en fet klokke, vil du fortelle litt om den? 

Dette er min trofaste Citizen Promaster Aqualand, den har vært med på mye  rart. Kjøpte den i 1989, og har brukt den siden det, tilsammen blir det 31 år på armen. 

Det får en si, litt sånn «One watch guy» du da? Bruker du alle dippeduttene på den, og hva kan denne klokken gjøre egentlig? 

Ja denne klokken er meg på en måte, jeg bruker den daglig, og har brukt alarmfunksjonen som vekkerklokke i de 20 årene jeg har jobbet offshore, og når jeg dykker har jeg brukt timer, dybdemåler og alarmer. 

Godt å høre at den faktisk blir brukt under vann, det er ikke alle divere som får den gleden. 

30 år i tjeneste offshore og i militære setter sitt preg. Foto: Morten Paulsen
Klokka er med på jobb, som alltid. Foto: Morten Paulsen

Ja, denne var med meg i jobb på verftet der jeg jobbet i begynnelsen, så ni år som yrkesbefal med oppdrag blant annet i Sarajevo med SFOR, og etter det, de siste 20 årene på jobb med fjernstyre undervannsfarkoster. I alle disse årene har den minst vært med på 400 dykk, og fått noen servicer opp i gjennom. Nå i det siste har jeg ikke fått trykktest og dermed ikke brukt den til dykking, da baklokks-pakning ikke er å oppdrive til de her for tiden. Men snart skal det på plass pakningsbytte, og nytt glass, da blir den klar for mange år under vann igjen. 

Denne klokken har sett mye skjønner jeg! Men du bytter ikke bezel og slikt på service? Polerer den?

Den har fått komplett service noen ganger, inkludert bezel, krone og pushere, det er vanlig å bytte de delene på service. Men nå har den så mange gode minner  risset inn på grunn av bruk, så ønsker å beholde den så original som mulig. men nytt glass uten riper, og kanskje urmaker kan relume skive+ visere for god synlighet under vann. 

Nei, bezel skal ikke skiftes. Foto: Morten Paulsen

Godt å høre, en fin plan det. Nå er dette en klokke som mange skryter av, og den er utgitt i mange varianter opp gjennom årene, men du vil helst ha denne og ikke en moderne variant? 

Det er akkurat denne jeg skal ha, men bytter reim en gang i blant, den tar ikke årene like bra som klokken. Men seriøst, kvaliteten på dette urverket må jo være noe av det beste som et laget, all den julingen jeg har gitt den både under og over vann, så er det kun batteriet og pakninger som måtte byttes, aldri vært en eneste ting feil med urverk, trykkmodul eller alarmfunksjoner. Den låter enda så bra at den kan brukes under vann og du hører depthalarm og med synlige visere vet nøyaktig hva tiden er. 

Men bruker du denne til dress og slikt også? Hvis det er slik, så forstår jeg deg, jeg selv bruker divere til alt mulig. 

Nei, jeg har flere klokker. Kona mi prøver alltid få meg over på noen fine ur, så jeg bruker jo de når vi går ut for å spise eller noe annet sosialt, men ender alltid opp med denne igjen når jeg kommer hjem.

Det morsomme med denne klokken er jo at det var en hyggelig jente som solgte den til meg i butikken den gangen, og noen år senere ble hun faktisk kjæresten og konen min, og er det enda i dag. 

Herlig, det er kjekt å høre at ett klokkekjøp ble til romantikk. 

Takk til Karl Andre Aase og historien om Citizen Aqualand.

Harde fakta:

Andre modeller i samme stil er c020, c022, c023 og det finnes mange andre Aqualand-varianter, modeller med full lcd, med dockingstasjon for lading osv, og så er det mange nyere modeller med moderne sensorer, og ikke minst nytt design. Ett hav av muligheter. 

At noen modeller er i feet og ikke meter, om du skal bruke den under vann.

Jørn Milson hos Max Kleiser er urmaker med en solid kunnskap om Citizen, og min GO-TO man angående slike artige ur. Han nevner også at det er noe mangel på pakninger og deler, men kan ofte ordne problemene for oss som liker uret i god og vanntett stand. Sjekk med han for sikkerhets skyld om du planlegger en service. 

Nytting link til user manual for dere som allerede sitter på en slik: https://www.citizenwatch-global.com/support/simple_pdf/c029.pdf og https://www.citizenwatch.eu/cwe/micropage/promaster/index.html