Seiko Arita Porcelain SPB 171


Klokkeriet - Seiko Arita Porcelain SPB 171

Nei, Baselworld kommer nok ikke tilbake igjen, og den virtuelle Watches & Wonders (tidligere SIHH) kan vel noteres som delvis engasjerende. Den eneste ekte messen i år bli den forhandlerbaserte messen Geneva Watch Days i slutten av August, hvor social distancing blir en egen idrettsgren i det som vil være et kokende hav av forhandlere og oss klokkejournaliste. De store har sluppet litt fra våren og frem til i dag, men se på Seiko som et skinnende eksempel på hvordan verden vil ende opp etter Covid-19.

Seiko har i 2020 en sterk kortstokk i spillet om kundene, og en gul ledertrøye i nyhetsslipp. De har taktisk spredt essene utover de siste månedene, og har absolutt høyest prosentfaktor i Klokkeriet-artikler av året, med en stor Diver-faktor.

Denne gang er det prestisjeserien Presage som står for tur, med en videreføring av deres tradisjonelle linje av ur med klassisk lakkarbeid, her med en særpreget tradisjonell porselensskive fra Arita. Dette trekker inspirasjon fra den japanske tradisjonen Suigetsu, med kjente visere og romertall vi har sett før i deres serie med vakkert Urushi-lakkerte skiver. Er det noe Seiko virkelig briljerer med er det den nitidige presisjonen som ligger bak urskivene, spesielt med bakgrunn i deres 100% In-House produksjon. Her er urskivene i porselen produsert for hånd av håndverkere i Arita, med en tradisjonell prosess som gir en hardere overflate i porselenet, som er vakkert men notorisk skjørt materiale å arbeide med.

Foto: Håvard Flaatten

Suigetsu er en japansk tusenårig tradisjon og kjærlighetshistorie som handler om månens refleksjon i nattmørkt vann, Kanji-skrifttegnet for Suigetsu består av tegnet for Vann og Måne. Kan denne vakre poesien materialisere seg i et herreur? Blå håndsydd skinnrem og en historisk porselensskive mange av oss fortsatt vil forbinde med lommeur setter scenen for de tradisjonelle feuille-viserne i klassisk blå sylskarp Seikokvalitet.

Som vi kjenner fra Urushi-utgavene av Presage sitter dette i det klassiske Seiko formspråket som preges av av tradisjonell men allikevel relativt kraftig kasse med sportslige 100 meters WR, og automatkaliberet 6R27. Gangreserven vises klokken 9, og et vakkert nedsenket register klokken 6 gir datoen en viktig plass på den sirlig printede urskiven.

Som tidligere i år er også dette en limitert utgave på 2000 eksemplarer verdensbasis, og en verdig brikke i enhver samling av japansk klokkekunst.

Harde fakta: