YEMA Superman «Armée de L’air»: Le Stealth Francais


Klokkeriet - YEMA Superman «Armée de L’air»: Le Stealth Francais

De av oss med en forkjærlighet for 60-talls divere (og det er mange i dag) kjenner godt den lille franske produsenten Yema, og deres Superman.

Yema var tilstede sammen med de andre store, som Blancpain, Squale, DOXA og de mange produsentene av skindivere. Disse populære dykkerklokkene sto på topp i motebildet på 60-tallet, som de gjør igjen i dag. Yema hadde en stillere quartzperiode. men har de siste årene gjenoppstått med en sterk vekt på fransk egenproduksjon og perfekte rekreasjoner av sin Superman, toppmodellen i arsenalet.

Foto: Thor Svaboe

Yema har vært så hyggelige å pakke og sende et eksemplar for vurdering til Klokkeriet, nettopp en Superman, men med en ny og mørk versjon i limitert utgave på 1948 eks. Vi er solgt. Det idiosynkratiske dere ser ved første øyekast dette er en kjent diver, men her vist som pilotur. Personlig velger jeg å arkivere dette i esken merket fornyelse, og applaudere oppfinnsomheten. Superman med sin spesielle slanke kasse og kronebeskyttere er gjenkjennelig, og egner seg godt til denne sorte kategoriendringen.  Men vi vet at her er det sikkert er en frankofil diver-purist som vrir seg i stolen like mye som bilentusiastene når Mini kom i SUV-utgave. Designet til Superman er sterkt, men her er det nok små og spesielle detaljer for å skape en egen underserie, og de har allerede to utgaver i to dimensjoner av dette sorte og barske uret. 

Foto: Thor Svaboe

La oss starte med kjennetegnet til Superman, den spesielle og slanke kassen som allikevel tåler hele 300 meters dyp. Detaljen med 300 meter er svært imponerende da spesielt lugs og sidene til kassen er sylfideslanke sammenliknet med det meste som tåler denne dybden. Lugs går pent nedover mot armen som gir en svært komfortabel følelse med en klassisk look. Den pene box-safiren bygger litt ekstra sammen med den relativt kraftige bezelringen, men det hele er slankt. Finish er verdig verktøy-statusen, men en helbørstet solid DLC-overflate i både kasse og bezel med skarpe toleranser.

Foto: Thor Svaboe

Den klassiske skindiverformen på Superman er spesielt tydelig og vakker på høyre side, hvor sidepartiet i kassen tangerer bezel før de svinger dramatisk ut til funksjonelle kronebekyttere. Her er det også en kraftig innsmalning mot midten i tykkelse, noe som understreker det slanke uttrykket, og en av de friskeste detaljene, kronen. Kronen er skru-inn med en solid følelse perfekt sentrert mellom beskytterne, og med den fargerike logoen til det franske flyvåpenet i rødt, hvitt og blått. Bezelen har ingen innsats men er børstet sort med crisp hvit lakk i de utfreste minuttindikasjonene, og triangel klokken 12. Den har en lume-perle.

Så kommer det man kjenner en Superman på, ikke nok med en presis 120-klikks enveis bezel, men en unik bezel-lås som er holdt fast av kronen, og som holder bezelen fast i sin valgte tidsramme for dykking. Praktisk, egenartet men kanskje ikke så nødvendig som den gang Yema innførte dette, det er nok en grunn til at stort sett alle divere har en enveis bezel og det er nok. Akkurat i denne som nok er en pre-production modell, liner den ikke helt opp med et helt minutt, som får OCD’en i meg til å blusse opp – noe som skjer ganske ofte. Men, det er en fin og sjarmerende detalj som sammen med de slanke og elegante lugsene og den innsvingte midjen gir fransk design et stort pluss.

Foto: Thor Svaboe

Skiven er enkelt matt sort, med det friske luftvåpen-merket rett over kl 6, og et par knallrøde detaljer som gjør skiven atskillig friskere enn en full monokrom pilot. Alle indicene er sirlig applikert, med Super-Luminova og sortlakkerte sider. Jeg liker det idiosynkratiske aspektet i denne pilotutgaven av en diver godt, og både kasseform og skive kler denne nye vrien, med et unntak. Lume er kraftig på både indicer og de klassiske sverd + pil – viserne vi kjenner fra Yema, men indicene er veldig små til å være en pilot (føler vel ikke for å kalle et fransk ut for flieger, av frykt for represalier). Størrelsen gjør at de har liten synlighet for bruken, selv om vi vet at dette ikke vil bli brukt som et rent pilotverktøy, og det gjør også at skiven får et veldig stort mørkt areale som gir den et for meg kanskje litt for sterilt preg. Etter bildene å dømme gir 39mm-utgaven et annet inntrykk med de samme indicene, og er nok uansett den jeg ville gått for.

Hva, 41mm og 39, det er kun 3mm forskjell? Og her har vi en genistrek fra Yema som gjelder de fleste modellene, de kan fåes i begge størrelser. Om du har en stor arm eller ikke er lei 43-45mm ennå, er 41mm perfekt og slankt, mens 39mm er enda riktigere for epoken. Endelig et valg! Lenken er børstet sort og svært komfortabel til å være en 3-ledds stållenke, men en pen egen design litt à la Sinn, og det er et kompliment. Denne sitter også perfekt på en sandfarget eller olivengrønn Nato som bare forsterker det militære våpenpreget.

Foto: Thor Svaboe

Under det nummerte baklokket sitter her et manufakturverk fra Yema, Kaliber MBP 1000, med en gangreserven på 45 timer og  de vanlige 28.800 vph. Det er diskusjoner frem og tilbake i dagens horologiske sfære om in-house og manufakturverk er det viktigste – eller om det er produsentene selv som har bygget opp om hypen. Jeg er selv litt delt men får en god følelse når jeg vet at dette er vanskelig for en så liten produsent som Yema, og allikevel har de et eget verk som er designet, utviklet og montert i sitt atelièr i Morteau.

Konklusjon? En barsk helsort pilot med friske røde detaljer verdt en titt. Yema har gjort et sjakktrekk med valg av to ulike diametere, og attpåtil den finnes den både standard og limitert. Den vis ser her er limitert og nummerert priset til rundt 12 000 kroner + toll/mva. Yema er på riktig vei – og dette er et spennende nytt spor for den franske produsenten.

Harde fakta