Langtesten: En uke med nye Tag Heuer Autavia


Klokkeriet - Langtesten: En uke med nye Tag Heuer Autavia

Autavia Automatic Chronometer.
Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Det er ingen hemmelighet at jeg liker vintage Heuer. I minst 15 år har jeg brukt mye tid på favorittklokkene mine. Jeg har hatt en rekke vintage Autavia, fra den klassiske Ref. 7763 fra slutten av 60-tallet, via Autavia ref. 1163 «Viceroy», «Siffert» i blått og hvitt, og en skikkelig kriger fra det Argentiske luftforsvaret i en Ref. 11063. For meg er en Autavia en kronograf.Det har aldri vært noe annet. Derfor må jeg innrømme en liten skepsis til en ny moderne Autavia. En Autavia med Tag Heuer logo på skiva og kun tre visere. Kan det bli bra?

Autavia fra Argentiske luftforsvaret en Ref. 11063 MH.
Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Tøff start

En kan trygt si at Tag Heuer ikke fikk den lanseringen for den nye Autavia som de hadde håpet på. Den ble først vist og lansert som Autavia Isograph Chronometer og var Tag Heuers store stolthet under Baselworld 2019. Vintage Heuer-samlerne var ikke begeistret for en Autavia som ikke var kronograf, og etter hvert viste det seg at det skulle bli større problemer for den nye modellen, enn noen furtne vintage-entusiaster. Isograph-navnet ble valgt på grunn av en spiral i karbonkompositt. Verket var et ETA 2824-2/Sellita SW-200 (Tag Heuer Calibre 5), som var modifisert med denne spesielle karbonspiralen.

Den originale Autavia Isograph. Tag Heuer klarte ikke levere nok Isograph spiraler, og droppet den nye karbonkompositt-spiralen.
Foto: Tag Heuer

Noen klokker kom ut på markedet i Isograph-utgave, men det ble snart klart at noe var galt. Det viste seg at Tag Heuer fikk problemer med å produsere nok Isograph-spiraler, og det var problemer med kvaliteten. Derfor forsvant Autavia Isograph stille fra butikkene, og inn kom Autavia Automatic Chronometer. Det er samme klokke, men uten Isograph-teknologien, og uten Isograph-navnet på skiven.

Hyggelig gjensyn

Siden jeg først så Autavia Isograph på bildene fra Baselworld i 2019, så har jeg tenkt mye på den. Den har vokst litt på meg, og jeg var ikke lenger like skeptisk til en Autavia med bare tre visere og Tag Heuer logo på skiven. Kanskje tiden var inne for å hodet opp av sanden, og gi slipp på «alt var bedre før»-tanken som mange av oss vintage-gutta er hardt preget av.

Esken er som den skal være, stor og fin. Jeg er ikke så opptatt av disse fancy boksene. Ser ikke helt poenget, men jentungen på fire år var mektig imponert, hun likte den bedre enn klokka, og særlig puten klokka satt på. Den ville hun ha.

Med sine 42mm er Autavia Automatic Chronometer litt for stor husets fireåring. Akkurat passe til pappa.
Foto: Jarl Rehn-Erichsen

I boksen ligger en blå Autavia og venter på meg. Den 42mm store stålkassen ser imponerende ut, med blå skive og en matchede, lett buet keramisk bezel. Den ser rett og slett umiddelbart bra ut. Autavia er en stor klokke, men jeg syns ikke den virker for stor. Med sine 42mm, er det samme størrelse som de klassiske Heuer «Jumbo» dykkerklokkene fra 1979 og fremover. En klokke jeg har hatt mange varianter av opp gjennom årene. Testklokken er ref. WBE5116.EB0173 og den blir levert med stållenke. En lenke som jeg likte veldig godt. Den matcher perfekt, og den er meget behagelig. Foldespennen er lett å bruke, og føles solid og trygg.

Ønsker du å skifte ut lenken til den medfølgende NATO-reimen, er det en smal sak. Lenken har et system som gjør at du lett kan ta den av uten bruk av verktøy. En super løsning. Autavia fungerer supert på NATO-reim, og det er fint å kunne ta av lenken uten å være redd for å ripe opp kassen.

Lenken kan du enkelt fjerne uten bruk av verktøy.
Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Passer til det meste

Autavia i passer godt i kveldssola på stranden.
Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Autavia er ikke en skikkelig dykkerklokke, den er heller ikke en dressklokke. Autavia er mer som en «Field watch», men med bezel. Det er ikke noe problem og bruke den til bading og svømming, den er vanntett til 100 meter. Jeg hadde den selv med på stranden flere ganger, og den fikk smake på saltvannet langs Vestfoldkysten. Samtidig er den såpass pen, at den fint passer til mer formelle situasjoner også.

Tag Heuer har droppet baklokk med innsyn til verket. Det syns jeg er et fornuftig valg til denne klokken. For det første er ikke Calibre 5 spesielt spennende, og det ble endel skuffelser knyttet til forhistorien til verket. Jeg tenker da på Isograph-teknologien som etter kort tid ble droppet fra modellen.

I stedet er baklokket i stål og med en stilig gravering som inneholder elementer som symboliserer både bil og fly. Autavia-navnet kommer fra Automobiles og Aviation. Navnet dukket først opp i 1933.

Heuer Autavia i en 1936 Heuer katalog.

Konklusjon

Den nye generasjonen Autavia har blitt en klokke som det er lett å bli glad i. I løpet av en drøy uke fikk den være med på både jobb og fritid. Den er en virkelig god allrounder, som fungerer godt. Den finnes i en rekke forskjellige farger, og prismessig så er den omtrent der en kan forvente fra Tag Heuer. Du må ut med rundt 35.000 kroner for stål med lenke, og noen tusen lavere om du går for reim og dropper lenka. Bronseutgaven med grønn skive bikker akkurat 40.000 kroner. Dette plasserer den i direkte konkurranse med Tudor sine populære Black Bay varianter. Begge er uten tvil meget gode klokker. Hva du velger blir et spørsmål om smak.

Autavia i oransje gir skiven litt ekstra liv.
Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Harde fakta: