Certina DS-1 Big Date i ny utgave


Klokkeriet - Certina DS-1 Big Date i ny utgave

Om jeg skal være 100% ærlig med dere hadde jeg ikke trodd at de tre ordene Certina, begjær og fumè hørte hjemme hos meg i samme avsnitt, setning eller tankerekke. Men jeg tar ofte feil.

Divere i fin vintagestil om noe store, samt den knallfine DS-1 Big Date har for alvor plassert Certina på kartet – hos oss entusiaster. Ikke bare for hr.Jensen som skal ha en solid klokke med kombinasjonen av god pris og «Sviss Made», men ikke nødvendigvis skarpt design. Under vingen til  Swatch Group har det skjedd MYE hos Certina de siste årene, og jeg er nå spent på hver nyutgivelse som kommer.

DS-1 Big Date er en av disse, som kom i fjor med et knallsterkt design, en milanaise mesh lenke og en vakker urskive, men den var i grønt. Jeg sier men med forbehold, da jeg er veldig glad i fargesterke ur, men det er en polariserende farge til tross for et perfekt 60-talls dressy formspråk. Nå er de nye her, i perfekte farger, om fortsatt litt store for året med sine 41mm. 41mm er ikke stort, men med en ren design i urskiven og en svært slank bezel er dette mer som 42 sammenliknet med en diver på 42-43 som har en bred bezel som bærer mindre visuelt. Dette er lett pedantiske detaljer som fordufter når man kaster et blikk på skiven. Som den grønne av 2019 er dette en såkalt Fumè eller degradè urskive, hvor man får en helt egen tredimensjonal effekt av et lyst senter som gradvis går over til et mystisk mørke mot rehaut.

Fumè for under 8000 kroner er ikke å forvente, fra et microbrand ja, men ikke fra Sveits. Og her har Certina også som heldig partner i Swatch fått del i det knallsterke Powermatic 80 – verket som vi kjenner fra blant annet Captain Cook og Tissot Gentleman. En kostbar og høyteknologisk Nivachron-spiral og hele 80 timers gangreserve gjør dette til en vinner, hver dag og hverdag, og til en fest.

DS-1 har faktisk mer i ermet, med det eneste minuset at den er litt stor – og ikke har noe lume, men dette er et dress-ur. Det er har applikert logo på skiven, applikerte pene indicer med avfasede kanter, og Pièce De Resistance som det heter, en detalj mer kjent fra Glashütte Original og A-Lange und Söhne. Panorama datovindu, eller Big Date som Certina kaller det, for å ikke i enda større grad erte på seg kanskje Glashütte Original, som er i samme Swatch Group – og også kjent for nettopp fumè og det tyske grepet av et stort og dobbelt datovindu.

Et blikk på dette uret og du glemmer alt av diskusjoner om date eller no date, om det kan se slik ut så GI MEG DATO! Individuelt innrammede vinduer klokken 6, men en artig rund indice rett under som ikke passer med noe annet på skiven, er dristig og knallfint.

Det er en relativt stor sjanse for at den skyggegrå faktisk havner på egen ønskeliste, for her har vi spennende urskiver, pris og design som absolutt konkurrerer med spesielt ett sterkt modellnavn i denne stil-og priskategorien: Seiko Coctail Time. Jeg følger spent med på Certinas neste lanseringer som inkluderer rett rundt hjørnet et par fine nye divere, prøver å trene håndleddet opp i en kraftigere størrelse for 41mm + og noterer meg denne som en vinner på mange plan.

Ja til Dato, og fumè til folket!

Harde fakta: