Panerai – på vei tilbake? Hils på Luminor Luna Rossa GMT


Klokkeriet - Panerai – på vei tilbake? Hils på Luminor Luna Rossa GMT

Dette dypt italienske merket, nå med full produksjon i Sveits, har gått fra historiske ur for den italienske marinen med Rolex-verk, til å være forbeholdt kjennere – for så å rase til topps på 2000-tallet. Det er fortsatt mange Paneristi der ute, men det er stillere i det horologiske motebildet på grunn av èn detalj, størrelsen.

Panerai har forsøkt seg med litt mindre modeller som allikevel er store sammenlignet med dagens reduksjonstrend – og de vakre Radiomir og Luminor – trendsetterne virker veldig store i 2020. Detaljarbeid og stil er sylskarp, og urverkene blir stadig bedre, mens vi tålmodig venter på at kanskje skal snu seg helt rundt og produsere en NY modell uten hverken Radiomir, Submersible eller Luminor-design. Rent personlig er jeg egentlig svært glad i å gå med en klokke som Ikke mange vil ha, noe av grunnen til at jeg har et ambivalent forhold til den perfekte 39mm Black Bay 58’en i skrinet mitt – for mange av oss har et ønske om å være enten utenom – eller før en trend skapes. Derfor blir jeg egentlig i revers mer glad i Panerai når de går stillere i dørene i både magasiner og instagram, og nå har de sluppet en nyhet som til tross for kjent form er annerledes allikevel… Luminor Luna Rossa GMT.

Den andre og mer spesielle siden av Panerai er deres Laboratorie di Idèe, som vi sikkert forstår meningen av, med high-tec materialitet, farger og komplikasjoner. Fortsatt innenfor rammene av de tre seriene, men som i likhet med de amerikanske NASCAR-bilene har den ytre silhuetten til en produksjonsmodell, et tynt kunstfiberskall som skjuler en fullbolds racer. I denne formen skaper de fortsatt store men lette utgaver av kjente former, og her har vi det første møtet med nettopp dette, i formspråket gjenkjennelig som en Luminor med sin tradisjonsrike låsbare kronebeskytter.

Kasse

Her har vi en mørk og matt fargedrakt med et par røde detaljer og ved nærmere øyesyn er dette alt annet enn vanlig 316L stål, men matt sandblåst lett titan. Bezelen er et hakk opp på den høyteknologiske stigen i Panerais eget Carbotech-komposittmateriale basert på karbonfiber med et tre-aktig årringmønster som gjør sitt til å prege en klassisk Luminor i en høyteknologisk dress.

Urskive

Den ujevne meteoritt-aktige urskiven er i det høyteknologiske kunststoffet Scafotech, som gir et barskt matt gråsort uttrykk, styrke – men samtidig en letthet som gjør at den lite horologisk-politiske korrekte diameteren på allerede reduserte 42mm mm føles som 38. Scafotech er et komposittmateriale av carbonfiberrester fra båtproduksjon resirkulert og støpt som et polymer. Så urskiven er stjernen her, i sitt velkjente Sandwichdesign med kraftig lume, , sekundregister klokken 9, og en nyttig GMT-funksjon. Monokromt og barskt tool-uttrykk lives opp med de to friske detaljene av en knall rød sekundviser og GMT-spydspiss.

Så foreløpig intet nytt i formgivingen av selve kassen, men som vi ser er Panerai mestere i å ta i bruk kunststoff og høyteknologiske polymere i en tradisjonell form – som er både tøft og forfriskende om man er på vei mot et metningsnivå for vintage og homage.. Det nærmeste jeg kommer som sammenlikningsgrunnlag er DOXA 300 i karbonfiber med gule detaljer, disse to er begge knallgode eksempler på hvor langt man kan trekke en tradisjonell design inn i  2020 og fornye seg. Bravo. Nå venter vi bare på en modell fra Panerai som ikke spiller på gamle strenger, og for å trekke nok et likhetstrekk til DOXA, se på deres nye Sub 200..

Harde fakta: Luminor Luna Rossa GMT