Ny Monaco – nå med helt ny lenke


Klokkeriet - Ny Monaco – nå med helt ny lenke

Vi er ganske vant til at Tag Heuer lanserer nye utgaver av klassikeren Monaco. I fjor feiret Monaco 50 år, det ble markert med en serie med special editions. Disse 2020 modellene har fått Tag Heuers egne in-house kronografverk, Calibre heuer 02. Dette er en ny topp moderne Monaco, men den har et nytt element som er som hentet rett ut fra 1970-tallets Monaco. Da tenker jeg ikke på den blå og hvite skiven, eller de røde detaljene. Det er lenken som er den mest interessante nyheten her.

Ny Tag Heuer Monaco med Calibre Heuer 02 verk, og den nye retro-inspirerte lenka. Foto: Tag Heuer

Jeg har for det aller meste konsentrert meg om vintage Heuer kronogrefer, blant blant annet Monaco. De originale lenkene fra 70-tallets Monaco ble produsert av NSA. De er uhyre ettertraktet og populære i dag. NSA produserte noen fantastiske lenker på den tiden, og Heuer var langt i fra alene om å benytte de. Mange ulike produsenter benyttet lenkene til sine kronografer og dykkerklokker.

Den nye lenken har mye felles med den originale NSA-lenka fra 70-tallet. Foto: Tag Heuer

Retrolenke gir en ny look

Det er litt rart at Tag Heuer ikke har satset mer på lenker til sine moderne Monaco-utgaver. Det har kun kommet en lenke i løpet av snaut 20 år. Fokus har vært på reimer i ulike varianter.

Nå var tiden inne for å gjøre noe med det. Designteamet tok turen til Tag Heuer Museum i La Chaux-de-Fonds. Der tok de en grundig titt på NSA-lenken fra 70-tallet, og særlig den varianten med H-formet ledd falt i smak. Den var en av to varianter som ble brukt på de originale vintage Monaco modellene. Den nye lenken ble re-designet til for å kunne møte dagens standarder og for å gi økt komfort.

Vintage Heuer Monaco ref. 1133 med NSA-lenken som nå her fått en ny vår. Foto: Cal11.com

“The bracelet is particularly important for any wristwatch – without a good bracelet, the timepiece lacks desirability. For the new Monaco timepieces, we have alluded to its brilliant past with a familiar design and colour while reinforcing that the collection is moving forward with innovative new technology,” sier TAG Heuer’s Heritage Director, Catherine Eberlé-Devaux i en pressemelding. Hun har absolutt et poeng. En Monaco på lenke føles veldig annerledes enn en på skinnreim. Lenken gir en ekstra dimensjon.

Spennen på lenka har Tag Heuer sin logo. Dette er for å vise at dagens Monaco ikke bare er en heritage modell, men har en viktig plass i kjernen av dagens kolleksjon, selv etter 50 år.

Lenken har en diskret «Butterfly-clasp» med tag Heuer logo. Foto: Tag Heuer

Tre versjoner

Denne siste utgaven av Monaco kommer i tre utgaver. En med sort «sunray-brushed» skive og lenke, og en med blå «sunray-brushed» skive med et rødt, hvitt og blått fargeuttrykk. Helt tydelig inspirert av den første Monaco fra 1969. Den sorte utgaven vil også bli levert med sort skinn reim.

Den sorte utgaven blir også levert med sort skinnreim. Foto: Tag Heuer
Calibre Heuer 02 verket er synlig gjennom safirglasset i baklokket. Gangreserven er på hele 80 timer. Foto: Tag Heuer

Harde fakta:

MOVEMENT
Calibre Heuer 02 Automatic

CASE
Diameter 39 mm
Polished and fine-brushed stainless-steel case
Bevelled, domed sapphire crystal
Sapphire caseback
Water-resistant to 100 metres (10 bar)

DIAL
Black Sunray-brushed dial
3 counters:
– 3 o’clock: silver minute chronograph counter
– 6 o’clock: black permanent second indicator
– 9 o’clock: silver hour chronograph counter
Rhodium-plated indexes
Rhodium-plated hour and minute hands with white Super-LumiNova®
Red lacquered central hand
White TAG HEUER printed logo
Angled date display at 6 o’clock

BRACELET
Alternating, three-row stainless-steel bracelet
Stainless-steel butterfly folding clasp with double safety push button

Prisen er satt til 69.900 kroner for sort med skinnreim, og 74.900 kroner for lenkeutgavene.

Tilgjengelig fra oktober 2020.