Aquastar er tilbake med ikonet Deepstar!


Klokkeriet - Aquastar er tilbake med ikonet Deepstar!

2020 Aquastar Deepstar Re-edition. Foto: Aquastar

Dette kom overraskende på meg, men for en bra overraskelse! Aquastar var en av de virkelig store dykkerklokkene på 60- og 70-tallet. det var spesielt en modell som alltid har vært en av mine absolutte vintage kronograf-favoritter, nemlig Aquastar Deepstar. Nå er den her, hils på «2020 Deepstar Re-Edition».

Originalen Aquastar Deepstar fra 60-tallet. En ikonisk dykkerklokke. Foto: Aquastar

Aquastar ble etablert i 1962 av Frédéric Robert, og den spesielle kronografen Deepstar ble lansert tre år senere i 1965. På den tiden var Aquastar noe av det hotteste når det gjaldt dykkerklokker. Dykking var veldig populært og det ble stadig satt nye rekorder. Dykkerpioneren Phillipe Cousteau var en av mange kjente folk som er kjent for å ha brukt Deepstar. Den kjente franske fridykkeren Jacques Mayol hadde en Deepstar på armen de han satte ny rekord i 1968 med et fridykk på 75 meter.

Rick Marei er mannen bak DOXA suksess med gjeninnføring av SUB-serien, nye Tropic-reimer og nå Aquastar Deepstar. Foto: Aquastar

Etter quartzkrisen lå Aquastar nede for telling, og de la klokkeproduksjon for det meste på hylla. De konsentrerte seg i stedet om produksjon av elektroniske regatta timere. Så kom, i 2018, Rick Marei på banen. han er mest kjent for å ha blåst liv i DOXAs klassiske dykkerklokker, og for å ha satt de klassiske Tropic-reimene i produksjon igjen. Deepstar er den første klokken som blir lansert fra samarbeidet mellom Marei og dagens eiere av Aquastar.

En gammel Aquastar annonse med Frédéric Robert. Foto: Aquastar

Deepstar var en av de første kronografer som var designet for dykking, og den hadde et manuelt Valjoux 23 verk. Dagens moderne Deepstar er veldig tro til originalen. Ved første øyekast ser en nesten ikke forskjell på de to utgavene. Den nye utgaven har akkurat de samme proposjonene som den originale. Den har den samme spesielle skiven med et subregister til 30 minutters kronograf, og en liten viser til venstre for løpende sekunder. Sammen med den helt spesielle dekompresjons-bezelringen gjør dette at Deepstar skiller seg like mye ut i dag, som den gjorde da den ble lansert på 60-tallet.

2020 Deepstar har et spesielt kronografverk utviklet spesielt for Aquastar av en Sveitsisk produsent, La Joux-Perret. Noe nærmere beskrivelses gis ikke.

Tre utgaver

Steel Grey Deepstar. Foto: Aquastar

Den nye utgaven av Deepstar blir levert i tre fargevarianter, «Cold Blue», «Steel Grey» og «Vintage Black». Alle har polerte indekser i stål og ett overdimensjonert sub-register for tidtakning opp til 30-minutter. Klokkene blir levert på en ekte tropic reim på 22mm bredde. De følger også med en skinn rein. Begge kommer med Aquastar-signert spenne. En «Beads of Rice» stållenke vil bli lansert i januar 2021.

2020 Aquastar Deepstar er utrolig tro til originalen. (PS, dette er bilde av re-edition)

Mine tanker

Siden Deepstar er en av mine absolutte favoritter, så er det lett å bli begeistret av denne nye utgaven. Den er meget tro til originalen. Selv med en pris på drøyt 30.000 kroner, så tror jeg de 300 utgavene som blir produsert av hver farge, blir solgt raskt. I en tid der vintageklokker er så etterspurt at det er vanskelig å finne en f.eks. original Deepstar til salgs noe sted. Det er også interessant å se at Aquastar gjør som stadig flere andre produsenter, som blant annet DOXA, Yema og andre, de dropper tradisjonelle forhandlere, og satser alt på egen nettbutikk. Jeg tipper vi bare kommer til å se mer og mer til det fremover.

Harde fakta: