Tidemann, Glashütte og Trivium = Ragnarok


Klokkeriet - Tidemann, Glashütte og Trivium = Ragnarok

Tidemann Luxury Watches har raskt etablert seg som en seriøs aktør. Her finner du ikke de vanlige klokkemerkene, men langt mer eksklusive produsenter som Bovet, Moritz Grossmann, Czapek, Parmigiani Fleurier,og ikke minst Cyrus. Mannen bak, Tom André Tidemann har lenge båret på en drøm om å lansere sin egen klokke.

Nå er det den dagen kommet, og Tom André kan lette på sløret og presentere Ragnarok by Tidemann. En skikkelig Haute Horlogerie med en kvalitet på øverste hylle.

– Det har vært veldig krevende å lage en klokke. Det har vært mange utfordringer underveis. Det at jeg ville ha «Open work» gjorde det enda mer komplisert, forteller Tom André.

Han har fått god hjelp underveis fra forskjellige aktører. Tysk klokkekunst ligger hans hjerte nært, og da særlig Glashütte-området. Urverket blir levert av Grossmann Uhren og er basert på deres calibre 107.0 med noen mindre endringer. Tom André har mange kontakter og venner, og har fått muligheten til å samarbeide med flere av de beste i bransjen.

-107.0 verket er et av de flotteste urverkene jeg vet om, sier Tom André.

Extrem metal og norrøn mytologi

– Jeg ble kjent med han gjennom vår felles musikksmak. De som følger han på Instagram kan ikke unngå å legge merke til at han har en like stor lidenskap for musikk som for klokker. Ikke hvilken som helst musikk, det skal være metal, og gjerne av den litt ekstreme sorten. Han har knyttet kontakter og blitt venner med flere av de største metal-bandene i verden. Flere av de har kjøpt klokker av Tom André, og flere har fått hjelp til å få seg en helt spesiell klokke.

-Som gitarist er musikk veldig viktig for meg, og inspirasjonen til Ragnarok kommer i fra norrøn mytologi og musikk. Jeg syns klokken passer veldig bra til navnet. Ragnarok er historisk interessant, og det klinger godt i utlandet også, forklarer han. Den store balansen symboliserer midgardsormen.

-Jeg ser på klokker som kunstverk. I prosessen med å lage Ragnarok har jeg for første gang virkelig gått inn på dette detaljnivået. Bare det å finne riktig farge på en skrue er en prosess.

-Hvor lenge har du drømt om ditt eget brand, din egen klokke?

-I mange år. Det er vel alle klokke-entusiasters drøm. Jeg har tenkt mye på hvilket nivå jeg skulle ligge. Skal det være en slags reklameklokke for Tidemann til 10.000 kroner, eller skal det være Haute Horlogerie? Jeg gikk for det siste, sier han. For å gjøre det litt ekstra komplisert ville han ha en kasse i sort stål, DLC.

-For meg var det viktig å gjøre en klokke i DLC (Diamond Like Carbon). Det gir klokken det rette «shinet» den trenger. Det er en del av totalpakka, sammen med en kasse på 41mm, den håndgraverte balansekloben, det store balansehjulet, de små detaljene i rødt og sort og de håndlagde spesielle viserne. Ragnarok er blitt en helt spesiell klokke. Jeg ville lage noe som jeg selv syns er kult, sier han.

Starten på et brand

Ragnarok by Tidemann blir produsert i ni eksemplarer. Tre er allerede solgt, og Tom André regner med at det blir de andre seks også.

– Dette er Ragnarok 1, og tanken er at det skal flere. Han ser ikke bort i fra at det kan komme rimeligere modeller senere. Dameklokker er også aktuelt.

Metal og klokker

De som følger Tidemann i sosiale medier kan ikke unngå å legge merke til at han er stadig på konserter og festivaler. Metal og klokker er en kombinasjon som fungerer godt. Det har resultert gode vennskap med flere største bandene som Slayer, Trivium og Emperor. Tidemann har levert flere spesielle klokker til toppfolk på en internasjonale metalscenen. Blant annet har Tom André fått designet en helt spesiell klokke til Slayer-gitarist Gary Holt. Han har også sørget for at Ihsahn fra Emperor fikk seg en helt spesiell custom JLC Reverso 1931.

Under metalfestivalen Hellfest Clisson 2019 var Tom André og barna hans invitert som gjester av Slayer. Backstage ble han blant annet introdusert for Matthew Heafy, frontfiguren i Trivium. De fant tonen og har blitt gode venner. Når Ragnarokprosjektet ble en realitet så startet de to et samarbeid. Heafy sørget for det musikalske uttrykket til lanseringsfilmen.

-Det er et vennskap som har blitt veldig godt. Matthew er en som får ting til å skje, og han er en fantastisk gitarist. Jeg har fått mange gode ideer og innpill fra Matthew, Gary Holt i Slayer, og ikke minst Ihsahn i Emperor. Flotte mennesker og fantastiske musikere. Jeg føler meg privilegert som har fått jobbe med disse flotte menneskene, forteller Tom André.

Hva er det som gjør at frontfiguren i Trivium liker Ragnarok så godt at han involverer seg i prosjektet?

Klokkeriet tok en prat med Matthew for å bli litt klokere…..

Backstage på Hellfest Clisson 2019. Tom André sammen Matthew Heafy fra Trivium og Ihsahn fra Emperor (med Reverso 1931).

Matthew Heafy – klokker er som kunst for meg

Why would a rockstar like you be involved in a Norwegian watch project?

I grew up as a massive fan of the Norwegian Black Metal scene – especially all things Emperor/ Ihsahn.

I was able to connect with Ihsahn years back to show him some of my black metal I was attempting to write. He became a mentor and coach to me, then eventually becoming one of my closest friends.

Ihsahn has been working as producer and co-writer for my black metal record Ibaraki (influenced by Norwegian music and Japanese culture (I am half Japanese, and a small fraction Scandinavian). Ihsahn and I caught up at a legendary French festival, where he introduced me to Tom Tidemann.

Tom and I stayed in touch and over the years, Tom taught me about the world of watches (a world I actually didn’t know much about yet).

Could you tell a little about what you contributed to the process?

Tom and I talked and theorized for a long time once Tom mentioned he had an idea for a watch of his own making.

We discussed our equal love of Norwegian Black Metal, Metal, Japanese Culture, Haute Horology. We knew that topics of the Norse Apocalypse – Ragnarok – would be appropriate. Jorgmungandr is a beast I have always loved; and being a circle – like a watch – it made it all start clicking.

I had recently covered King Harald (Vikings series) song “My Mother Told Me” – simply because I loved the song and it didn’t exist in a recorded form. The song is an old Norse song/ poem from the ancient days.

We knew to bring this all together would make the Ragnarok Tidemann watch have its own unique world.

I understand that you are a brand ambassadeur for Cyrus watches. Why this rather special brand? Not many people are familiar with this brand.

After becoming friends, I saw Tom post about the Cyrus watches on his Instagram.

I messaged Tom and said “do you think they’d ever want someone like me as an ambassador? I could provide ‘xyz’ for them.” Tom said he’d ask and see, but that it was uncommon in the Swiss watch scene.

Amazingly, Cyrus loved the idea.

So I am an exclusive ambassador of Tidemann and Cyrus currently.

Why do you think so many musicians are interested in watches?

For me, being into music and food and watches – is about being into the subtle art of painstakingly hand-made art.

I find haute horological watch-making and craftsmanship to be not unlike how great music is made – with heart and soul, by hand.

Do you look at yourself as a collector of watches?

It is a humble beginning of a collection – but I am working to increase my collection.

My current collection: Cyrus Klepcys Solo Tempo, Baume and Mercier Capeland S, Tag Heuer Carrerra CV2014, Seiko Orange Mod, I recently just unloaded an all black Seiko Mod, and an Omega Seamaster Professional 300.

Trivium at Nova Rock 2014

Harde fakta: