Råflotte nyheter fra Seiko


Klokkeriet - Råflotte nyheter fra Seiko

Det lakker og lir mot jul – og i denne tiden dukker det som regel hvert år opp spennende nyheter fra de forskjellige klokkeprodusentene. Denne uken var jeg så heldig å få ta noen Seiko nyheter i nærmere øyesyn med fotoapparatet. For de som kjenner meg – så har jeg en genuin interesse for klokker, og forkjærlighet for dykkermodeller/klokker som er robuste/tåler vann.

Særlig har jeg sans for det tidløse aspektet. Klokker som har et historisk sus over seg. Som har vært så å si uforandret i flere 10 år. Slik som blant annet typiske dressklokker, eller dykkerklokker ala – Tuna serien til Seiko, eller en Rolex Submariner – som har en årelang historie å vise tilbake til – og som fortsatt er populære. Nylig fikk jeg muligheten til å ta noen bilder av nyhetene. Her er noen vurderinger:

Seiko Presage SRPF41J1

Foto: Håvard Flaatten

Seiko Presage SRPF41J1 – automatisk. Limited – 7000 stk på verdensbasis. Presage serien dukker stadig opp med nye modeller. Mange flotte, og noen mindre engasjerende varianter.

Grønt har vært tema tidligere i Presage serien. SRPF41J1 kommer med en nydelig grønn skive – og med helt ny type tekstur. Her får jeg umiddelbart assosiasjoner til skog, mose og natur – og jeg lar meg straks forføre. Mange vil nok rope hurra for en slik nyhet – og med sine 39 mm vil den passe et stort flertall av de som er ute etter en casual dressklokke.

I mine øyne så vil denne funke til alt – bortsett fra vannsport/dykking. 50m vanntett, gjør den likevel motstandsdyktig mot litt vann. Sapphire glass kunne vært ønskelig, men likevel – hardlex er solid. 4R35 er en enkel arbeidshest av et urverk – som vil gjøre jobben godt i mange år. Innsyn til urverket bak betyr ikke så mye for meg, men er jo liksom en del av «trenden» Hadde gjerne sett denne med et fint gravert baklokk istedet. Men det er min personlige mening. Kalveskinnsrem trekker + poengene opp. Her har Seiko tatt et riktig valg ang skinnkvaliteten. Prismessig er Presage`n innenfor et rimeligere budsjett. Når det er sagt så oppleves klokken faktisk en del dyrere enn den er. Hvis det går an å bli forelsket i en klokke, så ble jeg det litt i denne.

Seiko Astron SSH063J1 Limited

Foto: Håvard Flaatten

Neste klokke jeg tok en titt på, var Seiko Astron SSH063J1 Limited. Seiko Astron serien er veldig spennende. Light silver dial – minner meg om kalde nord. Kanskje man tenker isfjell – skarpe – men likevel polerte overflater. Kjølige toner. Lenke som ligger smooth rundt håndleddet. Komfort. Her er det oppleves klokken «all inclusive».

Buet Sapphire glass med påkostet antirefleks, Solardrevet, alltid korrekt tid, GMT, titan, +++ Ikke minst en microjusterbar lås som er veldig bra laget. Minimalistisk og fungerende med to-trinn kan den justeres i en håndvending. Titan gjør at klokken er en nytelse på armen. Ikke kald, og samtidig veldig lett. Denne har fått skikkelig vanntetthet. 20 bar er veldig bra. Denne hadde jeg fint tatt med i vannet. Detaljene glitrer. Hvordan greier japanerne å polere titan så flott?! Ja, de har «navn» på teknikkene, men likevel. Jeg er imponert. Et prishopp pga. Titanlegering og limitert gjør at den kan oppleves dyr. Men finish og teknikk har ikke uteblitt. Spennende modell. En klokke som passer til hverdag som til fest.

Seiko SLA043J1

Foto: Håvard Flaatten

Så kom dykkervarianten fra Seiko. Dette er en også en limitert utgave. Seiko SLA043J1 som er inspirert av deres første og kjente 62 MAS fra 1955. Modellen kommer i en ny dyp gråblå farge med matchende rem. Det følger faktisk med en ekstra rem i boksen. Sapphireglasset har en lekker shape, og blåfargen på skive oppleves luksuriøs.

Kun 40 mm – men den er tilnærmet lik i størrelse som for 45 år siden – og det er bra. Man skal ikke vike mye i forskjeller når man gjør en retro. Likevel oppleves ikke SLA043J1 «liten» som 40 mm – eller rettere sakt 39,9mm. Jeg kunne fint gått med denne, selv om jeg har kraftige håndledd. 20 bar vanntett og skrukrone er som det skal være på en slik klokke. 8L35 er et påkostet urverk – som ofte sitter i enda dyrere modeller. 55 timers gangreserve er bra. En tidløs elegant og tøff klokke for entusiasten.

Grand Seiko SBGY002 Limitert

Foto: Håvard Flaatten

Så endelig – en skikkelig delikat gullklump mellom hendene. Grand Seiko SBGY002 Limitert. Første som slår meg – tør jeg ta på den, tør jeg holde i den? Jeg tar på meg hansker for sikkerhets skyld. Linjer, design, den tunge vekten av en liten klokke. Man blir faktisk satt ut – og ganske målløs når man ser denne nyheten.

Det er så lekkert, så rått! Seiko ́s sitt Springdrive 9R31 – bare det verket gjør at man blir helt «fall in love». Den er like flott bak som foran – eller omvendt. Ja man ser faktisk like mye bak som forran på denne. Lekkert, luksuriøst håndverk. Power-reserve viseren er selvfølgelig bak. Der har man innsyn til verket og ser hvor mye kraft som er igjen.

Her er sapphire glass bak helt riktig. Skiven har superfin tekstur som minner om snø. En blånert sekundviser spriter opp et ellers konservativt og minimalistisk luksuriøst ytre. Denne klokken trenger ikke så mange flere ord fra meg. Jeg er målløs, tar to tre bilder, og legger den forsiktig tilbake i boksen. Tror jeg må slenge inn en 5 ukers lotto til helgen.