Profilen: Espen Bruås – Seikosamleren


Klokkeriet - Profilen: Espen Bruås – Seikosamleren

Hvis du er glad i vintage Seiko, og kanskje spesielt Seikos automatiske kronografer fra 70- og 80-tallet, har du sikkert lagt merke til Espen Bruås. Han poster stadig lekre kronografer, og han deler ofte sin kunnskap med Klokkeriets 65.000 medlemmer. Vi måtte ta en prat med denne Seiko-entusiasten. Kos deg, her er det mange lekre Seiko kronografer.

Seiko 6138-8000 Baby Panda, 6138-8001 Baby Panda Reverse, 6138-8020 Panda.
Foto: Espen Bruås.

Du har markert deg på Klokkeriet som en som har skikkelig greie på vintage Seiko, og da særlig de klassiske kronografene. Hvorfor ble du hektet på akkurat disse?

Jeg fikk øynene opp for vintage Seiko for en god del år siden via et nettforum jeg var en del av den gangen. Der hadde vi en egen tråd viet klokkeinteresse, gjerne med motorsport tilknytning. En av medlemmene nevnte Seiko Bullhead, og etter litt googling var igrunn løpet kjørt. Jeg gikk rett på ebay og begynte søken etter et bra eksemplar og endte opp med en meget bra utgave med orginal lenke. Denne har jeg enda og kommer nok til å beholde. Jeg er veldig dårlig på å selge. Når jeg kjøper en klokke så er det fordi jeg liker den og ønsker å ha den i samlingen. Noen ganger ender jeg opp med flere av samme modell, men sånn er det bare når man samler. Etter dette kjøpet så var jeg igrunn fornøyd i en god del år, helt til jeg begynte å verke litt etter en Seiko 6139-600x utgave, også kalt Seiko Pogue.

Espens Pouge-samling. Foto: Espen Bruås

Da jakten begynte og jeg fikk se mer og mer av disse modellene, så begynte og  snøballen å rulle. Siden har det egentlig gått i ett. Seiko har jo så utrolig mange flotte utgaver, forskjellige design og farger fra 60-70 og 80 tallet. Ettersom interessen økte, økte og sakte men sikkert kunnskapen og omfanget. 

Vintage Seiko har blitt veldig populært og dette er en trend man ser overalt. På grunn av den store interessen internasjonalt har dessverre prisene på mange vintage Seiko skutt i været. En annen av medaljens bakside er at på grunn av etterspørsel og priser, er det nå er så mye fake at man må virkelig passe seg når man skal handle.

To varianter av Seiko 6139-8040. Foto: Espen Bruås

Har det alltid vært Seiko som har vært din hovedinteresse?

Nei, ikke bare. I begynnelsen så var jeg opptatt av alle mulige merker bare utseende falt i smak og prisen passet lommeboken. Det gikk mest i Certina DS, Tissot og div andre som jeg ikke husker i forbifarten til hverdags. Men det var hvit Rolex Daytona i stål, Chopard Mille Miglia, Tag Heuer Monaco og Omega Speedmaster som  jeg gikk og siklet på, og drømte om. Jeg gikk aldri gikk til anskaffelse av  noen av disse siden de tilhørte en litt annen prisklasse enn jeg var villig til å operere i den gangen. Tidene forandrer seg, og det er ikke umulig jeg etterhvert kommer til å gå til anskaffelse av en eller to av nevnte modeller. Vi får se.

Jeg gikk etterhvert til innkjøp av en Tag Heuer Link som jeg hadde til nå nylig. Desverre for den så ble den bare brukt når man skulle noe litt ekstra og endte opp med å bli veldig lite brukt siden jeg hadde noen Seikoer som hverdags ur. Litt dumt i grunn siden dette er uten tvil den mest behagelige klokken jeg har hatt på armen.

3 av 4 varianter av blå Seiko 6139-6010. Foto: Espen Bruås

Hvor mange varianter av 6138 og 6139 har du i samlingen?

Jeg har vel seks blant de mest ettertraktede 6138 modellene. Når det gjelder 6139 er det ikke så enkelt å svare. Det finnes flere farger av samme modell, av disse er det forskjellige utgaver igjen, alt etter hvor i verden de ble solgt. Så har man egne JDM modeller. De forskjellige utgavene og modellene kommer igjen med variasjoner av tekst på skivene alt etter hvilket år de er fra. Om jeg sier jeg har ca 30-35 som er ulike på farge, skiver og tekst er det vel omtrent der jeg er.

Hvilken er din favoritt?

Min absolutte favoritt er min gule JDM Seiko 6139-6000, som jeg ved hjelp av et annet medlem av klokkeriet nå har orginal lenke til og. En god numer to er en blå JDM 6139-6010 det til og med klistrelappen på clasp som viser hvordan man skal operere denne er intakt etter over 50 år. Blåfargen på denne er helt sinnsyk.

Seiko 6139-6000 JDM Speedtimer. Foto: Espen Bruås.

Er du opptatt av noen andre merker?

Ikke så veldig mye nå lengre. Det er et par av de tidligere nevnte  som har kommet tilbake på ønskelisten, så får vi se hva som skjer.

Hvor finner du alle disse Seiko-skattene? Finn, Ebay eller andre steder?

Jeg har handlet noe via Klokkeriet, der jeg har fått forespørsler fra andre om jeg er interesser I noe de har liggende. Noe er handlet på Ebay, men der ser jeg nesten aldri lengre siden det er så utrolig mye drit, klokker fulle av AM (uoriginale after market) deler, kasser som er polert i hel, klokker satt sammen av mange forskjellige modeller osv. Noe handles via internasjonale forum for vintage Seiko, japanske Yahoo eller eventuelt forskjellige klokkegrupper på Facebook.

Seiko 6139-7010 og 7011 JMSDF. (Japanese Maritim Self Defence Force). Foto: Espen Bruås.

Det finnes flere plasser man handler trygt fra, feks DCvintagewatches. Her kan du legge inn et ønske på hva du vil ha så finner de det, men de er nok ikke de billigste.

 Instagram @two_vintage_seiko er 100% trygg. Denne er drevet av to entusiaster fra Australia med en helt utrolig kunnskap om det de holder på med. Men dette vet feks alle medlemmene der, så prisen kan i noen tilfeller bli deretter.

På Instagram finner man en del samlere og selgere som ofte har flotte eksemplarer tilsalgs. Sjekk gjerne en runde der med # på modellen man ønsker.

Gjør du noe arbeid på klokkene selv?

Når de kommer i hus så tar jeg lenken av og gir den en runde i ultralydvaskeren for fjerning av DNA. Deretter demonterer jeg resten av kassen og gjør det samme, men jeg rører aldri verket.

Et utvalg Seiko 6138-kronografer. Foto: Espen Bruås.

Når alt er rent og pent, så får de delene som skal være blanke en runde med håndpolering og så monterer jeg den sammen igjen med nye pakninger og nytt glass. Mange vil nok reagere på at jeg bytter glass, men det er fordi mange av disse har så flotte skiver som fortjener et strøkent glass så en kan se skiven. Heldigvis har jeg funnet en meget kjent urmaker i USA som leverer kvalitets glass siden originale til de mest populære modellene ikke er å oppdrive lengre. Om pushere eller stem/krone er defekt så bytter jeg de og med originaldeler jeg har liggende eller må skaffe. Jeg kaster aldri delene jeg bytter, de blir tatt vare på. Å finne originaldeler utgjør en stor utfordring nå og det er litt moro når man klarer det. Jeg fikk faktisk en original chronograph-viser gratis, sendt fra en entusiast på Guam, til en av klokkene mine. Det viser og litt av det gode miljøet som er i deler av Seiko-verdenen. Man hjelper der man kan.

Samme gjelder lenkene. Hvis ikke den orginale fulgte med, eller er for kort for meg som er ganske vanlig, så begynner jakten på den orginale eller ekstra ledd. I en del tilfeller bruker jeg en tilsvarende lenke til den orginale er funnet eller komplett.

Verkene overlater jeg til andre med kompetanse til å ta service på disse. Dessverre har det vist seg at noen av klokkene mine har jeg har overlatt til en helt uten kompetanse på annet enn å bare skru de fra hverandre og sammen igjen, uten å egentlig gjøre noe mer med de. Heldigvis har jeg funnet en ny god venn, jeg forøvrig aldri har møtt, som har klart å ordne opp i den fadesen.

Det er få urmakere som vil skru på 6138/39? Er det vanskelig å få hjelp til disse her til lands?

Ja, det er det. Ihvertfall til en fornuftig pris. Og de urmakerne jeg har vært i kontakt med sier ofte at de kan se på det, men garanterer ingenting. Så jeg har benyttet meg av kompetanse, og mangel på denne, i utlandet. Jeg fant to karer i England som virkelig vet hva de driver med, men de er kjente i miljøet og  har derfor rikelig med arbeid, og da blir ventetiden ofte lang. Heldigvis har jeg som nevnt fått ett nytt bekjentskap nå her i landet som virkelig imponerer i alt han gjør.

Er Citizen sine kronografer fra samme periode også interessante?

Citizen 67-9011. Foto: Espen Bruås.

Ikke i samme grad for meg personlig nei. Det er noe med dette at skal man drive innen vintage, så er det en nødvendighet i mine øyne, å sette seg skikkelig inn i det merket som interesserer for å unngå å kjøpe den berømte katta i sekken. Det frister ikke å skulle begynne å sette meg inn i alle de forskellige modellene og variantene innen Citizen på samme måte som jeg har måtte gjøre med Seiko. Når det er sagt så vet jeg det finnes mange tøffe Citizen, og har selv en 8110 modell: en 67-9011,som vistnok skal være av den heller uvanlige sorten pga skive og visere. Da jeg søkte på nettet etter tilsvarende nå så finner jeg bare et par bilder av denne utgaven, og det ene er av akkurat min klokke fra før jeg kjøpte den.

Seiko 6139-60xx. Fire av de fem fargene denne modellen kom i. Den eneste som mangler er Teal Sunrise som ble laget en måned i 1972 tror jeg det var.
Foto: Espen Bruås

Hvilken 6138/39 anbefaler du for en førstegangskjøper?

Alt her kommer ann på hvor mye en ønsker å bruke og hva man liker. Mange utgaver er nå kjempepopulære, og da koster det for et garantert orginalt eksemplar. Det er desverre så mange fallgruver at jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne.  De mest populære modellene er de som er mest populær å tukle med. Det er nok vel så viktig hvem du handler av som hva du handler. Kjøp av en som er kjent for ekte vare, evt spør noen som vet va de snakker om. Jeg har I begynnelsen benyttet noen med enorm kunnskap for å forsikre meg om at jeg har handlet ekte vare. Er man ikke så opptatt av dette med orginalitet og AM deler er det aldri feil med en Pogue på armen 🙂 Sørg bare for at ihvertfall fargene på skive, og inner/ytter bezel stemmer. Blå 6139-600x kom aldri med gul innerbezel feks 🙂

Hvordan unngå å kjøpe en klokke full av aftermarked deler? Finnes det noen gode kjøpe guider?

Den enkle versjonen er å spørre noen som kan dette, evt handle fra en man kan stole på.  Den litt tyngre måten, slik jeg har gjort er å studere mange forskjellige sider, guider, bilder osv for å prøve å lære meg ihvertfall noen av de tingene man må se etter. Det er mange feller. En del av kjøpe guidene inneholder og feil, så det er skummelt å stole blindt på de.

Men for å gi noen eksempler på guider:

@seikobuster Den ene fra @two_vintage_seiko har en egen konto bare for å lære deg å gjenkjenne Seikoer med AM deler fra de uten, såkalte “feikoer”. Her finnes det alt fra Poguer til divere osv man får se eksempler på.

TheSpringBar.com har en grei guide på 6139-600x modellene og på noen 6138 modeller

Vintagewatchinc.com har en grei guide på alle 6139 og 6138 modellene