Radium Milorg – et unikt prosjekt (Betalt innhold)


Klokkeriet - Radium Milorg – et unikt prosjekt (Betalt innhold)

Radium Instruments Norge er unnfanget av opphavsmann og formgiver Thomas Malling, og ideen bak utformingen er å fortelle «historier om hvem vi er og hvor vi kommer fra». Med sin funksjonelle og militære enkelhet og mekanikk frembringer klokkene assosiasjoner til andre verdenskrig, sabotører og gutta på skauen.

Radium Instruments Norge utgjøres av Thomas Malling og Sjur Christian Stangebye Hansen. Thomas er formgiver og markedsansvarlig, Sjur har ansvar for produksjon gjennom Moss Atpp AS, som ansvarlig for kundekontakt er det ham kunder møter på telefon, pm, epost og noen ganger som klokkebud på døra. I tillegg er Radium tilknyttet en av Norges beste urmakere og samarbeidspartnere på produksjon av deler.

Foto: Espen Haugland

Klokkene skiller seg fra andre klokkemerker ved gjennomgående gammeldags håndverk, påfallende enkelhet, lokal produksjon i Oslo, meget lav vekt og et umiskjennelig tool-watch uttrykk.

Hva er Radium MILORG-prosjektet?

– Vi i Radium pleier et nært forhold til de som liker merket, og ville gjerne involvere «urfolket» i utviklingen av en ny modell. Dette er dels fordi vi som alle andre merkevarer på sett og vis er i underholdningsbransjen i den forstand at vi bør tilby opplevelser. Like viktig er at Radium etter flere års utvikling har funnet formen med en del modeller vi har hatt i sortimentet helt siden 2013, men hva Radium skal være fremover, er et emne som bør være oppe for diskusjon sammen med de som kjenner oss.

Thomas Malling. Foto: Morten Paulsen

– Vi avholdt derfor en navnekonkurranse i sommer, og fikk inn over 150 navneforslag. Det var MILORG som vant, og vi utviklet deretetter fire ulike Radium-varianter som våre facebook-følgere kunne stemme på. En vinner ble kåret, og denne kan bestilles ut måneden. Etter det, er den historie.

Hvorfor utviklet dere flere modeller?

Foto: Espen Haugland

– I tillegg til den generelle ideen om samarbeid med kundene, var vi spent på hvilke assosiasjoner folk la i MILORG. MILORGs metode var ofte væpnet aksjon, men målet var gjerne fred. De ga «Alt for Norge», men målet vil for mange ha vært internasjonalt, da annen verdenskrig var for stor for nasjonale løsninger. Dessuten, hvis du tenker over det er jo «båndet» som knytter MILORG-karene sammen med en moderne kunde i 2020 som er viktig. Og da må vi som merket være lydhøre. For å treffe bedre på forventningene, besluttet vi derfor å spre ideene på fire ulike modeller som alle også er typiske Radium-klokker.

Hva var viktig i forbindelse formgivningen?

– Tre ting. For det første ønsket vi å respektere de som tjenestegjorde i MILORG, samt deres gjenlevende. Dette er bare mulig dersom utformingen ikke påstår å vite den dypeste motivasjonen til MILORG-soldatene, og heller ikke påstår å vite noe om hvordan tjenesten egentlig var. Utformingen måtte altså være ganske lite spesifikk, og heller antyde noe om større felles områder alle kan være enig i.

Foto: Espen Haugland

– Dette var punkt en, som og som en naturlig forlengelse kommer dette med at klokkene ikke kunne bruke MILORGs emblemer eller merker. Igjen handler dette om respekt, og det er – eller bør være – tabu å assosiere seg med merker, medaljer eller annet man ikke har gjort seg fortjent til – slikt er ikke til salgs. For likevel å bringe MILORG inn i utformingen, valgte vi å holde det unna skive eller kasse. Derfor har de i stedet tidsriktig canvas-rem med miniatyr av MILORGs armbind. Såpass må være lov, tenkte vi, i og med at det er stripene fra det Norske flagget mer enn MILORGs egne ornamentikk.

– Som et avgjørende tredjepunkt er det at klokkene, selv om de hedrer MILORG, må ha elementer som kundene kan identifisere seg med. Det er jo BÅNDET mellom en kunde anno 2020 og karene i MILORG dette egentlig handler om.

Dette er modellene som ble utviklet

TREDJEPLASS, MILORG FARFAR: Brunsvart skive med brunsvarte visere, inspirert av mekaniske vekkerur fra 30-åra.

Foto: Espen Haugland

Thomas kommentar: Denne modellen er nært beslektet med Radium-modellen «MOD», som igjen ligger tett opp mot Britiske militære armbåndsur produsert på regjeringskontrakt under annen verdenskrig. Forskjellen er at «Farfar» ikke har sekundviser og dermed kanskje et enda mer robust uttrykk.

FJERDEPLASS, MILORG NAVIGATØR HVIT: Vertikale streker og retningspil, lume dots kl. 12 og rødorange kontrastvisere inspirert av gamle feltkompass.

Foto: Espen Haugland

ANDREPLASS, MILORG NAVIGATØR SVART: Vertikale streker og retningspil, lume dots kl. 12 og orange kontrastvisere inspirert av gamle feltkompass.

Foto: Espen Haugland

Thomas kommentar: Orientering med kart og kompass var en typisk aktivitet for MILORG nærmest uansett hva slags patruljer eller oppdrag de løste til utenom allfarvei. Navigatør-modellene kommer både i svart og hvitt slik man også kunne forvente av kompass. For å ivareta Radiums krav til enkelhet, er strekene på skiva kun i relieff.

Vinneren ble som kjent MILORG MÅSABJØNN: Grønn skive inspirert av sigdmose fra granskauen.

Foto: Espen Haugland

Thomas kommentar: Som gammal soldat har jeg tilbragt mange feltdøgn både i Norge og utaskjærs, og «bivuakk» i alle sine former, er en tilstand jeg mener å vite noe om. Etter å ha klødd meg i hodet for å forstå hvorfor «Måsabjønn» gir meg i sjela, tror jeg det er fordi overnatting ute har vært i tankene under formgivningen av denne klokka. For overnatting ute er for meg å spare krefter, snakke lavt, være mye taus og stille, ta seg god tid og gjøre ting skikkelig, hele tida med en bevissthet omkring omgivelsene. «Måsabjønn» vil oppleves ulikt av folk, men jeg kommer lett inn i «the zone» merker jeg.

«Måsabjønn» er en stille partner. Og det er Radium for meg.

Samtlige modeller benytter håndtrekksverket ETA/Unitas 6497eller 6498. De kommer i en sandblåst aluminiumskasse med diameter 41.3 mm.

Når forsvinner Måsabjønn fra sortimentet?

– Den 31.12.2020. Uten å sitte på sikre tall, og ventelista er jo fremdeles åpen, antar jeg at vi havner rundt 75 stykker.

Hvorfor Limited Edition egentlig?

– Foreløpig bruker vi samme kasse på våre modeller, og det er grenser for hvor mange varianter basert på samme plattform vi bør ha i sortimentet. Dessuten – noe av det som er interessant for oss klokkeentusiaster, i tillegg til klokkene i seg selv, er å lære om, høre om eller jakte på mer sjeldne varianter – dette er en stor del av klokkeinteressen.

De andre MILORG-modellene kommer ikke for salg?

– Nei, det er ingen planer om det. I hvert fall ikke under navnet MILORG. MILORG er historie på nyttårsaften 2020.

Foto: Espen Haugland

Tre fornøyde Radiumkunder

Vi har pratet litt med Pål A. H. Nyhagen, som liker det Radium gjør:

Har du noen Radiumklokker fra før?

Ja, jeg har tre Radium klokker:

1: Radium Kommando – faktisk den første utleverte av produksjon fra Moss Attp (Og om du lurer, Attp står for; «a time piece production»). Jeg har også fått laget en customreim til denne etter mitt eget design, som har påmalt symbolikk fra krigens dager; deler av en binders, samt datoen 8.5.45.

2: Radium Sabotør II, som er svært gjenkjennelig med sine store lumeområder fra kl 9 til kl 12. Symbolikken her er tydelig.

3: Og ikke minst har jeg den eneste i sitt slag, nemlig en Radium Milorg Navigatør Hvit prototype. Jeg elsker denne klokka med sin tydelige kompass inspirasjon. Jeg føler beæret over at Sjur og Thomas (etter en god del masing…) lot meg få kjøpe dette smykket av en Radium!

Hva er dine tanker om Måsabjønn utfra et klokkeperspektiv og oppmot MILORG?

Jeg synes Måsabjønn har et veldig, veldig attraktivt design og skiven ligner ingenting jeg tidligere har sett. Skiven har en slags underlig ro over seg, og det er tydelig at formgiver; Thomas har gitt moseskiva full oppmerksomhet i totaluttrykket av klokken. Samtidig er Radiums identitet beholdt på en flott måte. Jeg synes klokken har et rolig og avbalansert, og samtidig veldig spennende og nesten magisk uttrykk, som også mosen har. 

Jeg har også fått beskrivelsen av hvordan formgiver; Thomas, tenker rundt dette. Han beskriver det blant annet med at mosen betyr «frelse» for ham. At den gjør at en kan bevege seg lydløst, altså uten å tiltrekke seg oppmerksomhet. At den skaper et lydbilde hvor det er plass til å tenke. At den er behagelig å gå og sitte på. Og når man skal hvile, ligger verdens største madrass klar for en. Det er helt tydelig at Thomas elsker skogen!

Opp mot MILORG, så mener jeg at Måsabjønn oser av symbolikk til «gutta på skauen». Som vi kjenner fra historiene, ble det etablert leire for Milorg-folk flere steder i skog og fjell i Norge under krigen, hvor det ble gitt opplæring i sabotasje og bruk av våpen. Og uttrykket «gutta på skauen» blir nærmest brukt som et synonym for Milorg og den norske motstandsbevegelsen. Det er tydelig brukt mye tid på Måsabjønn og symbolikken til skogen og nettopp «gutta på skauen»

I forhold til verdi, hvor mye klokke for pengene synes du du får av Radium, generelt og i lys av Måsabjønn som Limited Edition?

Jeg synes jeg får svært mye klokke for pengene når det kommer til Radium. For meg handler klokker ikke bare om design og kvalitet, men i stor grad også av følelser. Den spesielle følelsen man får med enkelte klokker. Den spesielle følelsen får jeg med Radium. De har en egen identitet og design og det er lagt mye tanker, følelser og symbolikk i alle designelementer. Ikke minst ser vi dette med Måsabjønn som sagt tidligere. Det sies at vi skal tilgi men aldri glemme krigens dager. Og Radium er også med på å sørge for dette!

Betyr det noe for deg at Radium lages i Norge?

Uten tvil! At designelementene er så tett opp mot Norge, vår natur og ikke minst 2. verdenskrig, krever for meg at denne skal produseres i Norge. Og det er noe folkelig over at Radium blir laget av frest norsk aluminium på Kalbakken i Oslo, at skiva lasergraveres på Ski, og at alt settes sammen på Tveita. Dette er mye av Radiums identitet.

Noe annet du vil legge til?

Vel, jeg tror jeg har sagt nok, men det er vel ingen tvil om at jeg heier på Radium.

Foto: Espen Haugland

Fredrik fæster-Granhaug eier ikke noen Radium ennå, men han digger Milorg-referansen samt Måsabjønnskivens farge. Alt klokken er håndlagd ser han på som et stort pluss. Radium er bra «Bang for the bucks».

At en klokke som Radium er norsk, ser han som en selvfølge. Og dessuten er Sjur verdens hyggeligste selger. Han er lun fra benmargen og utover.

Grunnen til at jeg falt pladask for Radium er i utgangspunktet det ‘norske’ ved klokken. Milorg referansen er jo episk, og alle nordmenn vet hva det er selv 75 år etter krigen. Fargen på skiven er jo fantastisk og meget forseggjort med 20 lag med farge (mener jeg leste det et sted).

Radium-gutta har vært veldig flinke med å poste filmer av prosessen, og de har vært særdeles dyktige med PR-virksomheten sin i dette prosjeketet. Vil vel si de traff bullseye med å kjøre avstemmingen via Klokkeriet. Det at det er en Limited Edition gjør jo at en tenker mye kjappere før en slår til på noe som ellers bare hadde ligget i en monter i et vindu.

Klokken er lagd i aluminium, glasset er vel plexi, og urverket er manuelt. Størrelsen er nok i minste laget for meg, men til tross for alt som skulle tilsi at jeg IKKE ville ha kjøpt en slik klokke, så var jeg aldri i tvil om at jeg skulle kjøpe en. Grunnen er rett og slett at noe norskere enn dette får man ikke. Designet traff meg rett i brystkassa.

Foto: Espen Haugland

Slår an i utlandet også

Radium har blitt lagt merke til utenfor landets grenser. Danske Bjørn Hell Andersen er en stor fan av merket. 

Jeg Hedder Bjørn Hell Andersen og kommer fra Danmark. Jeg har haft interesse på ure i ca. 25 år. Har startede med vintage ure og fortsatte over i Omega. Var dybt fascineret af mekanikken og fik også en tilfredshed i køb og salg af klokkerne så jeg kunne finansiere nye.

En dag så jeg et af de tidlige Panerai i et blad ved min urmager og var solgt !! Elskede der rå og enkle indtryk og størrelsen var lige mig og historien var spændende. Gennem årene havde jeg en del forskellige Panerai og mange andre, men mistede pludseligt interessen, solgte det meste og havde et par enkelte ure. For et par år siden blev jeg igen bidt men syntes at ur trenderne er gået amok, Panerai laver nye modeller hele tiden og er blevet intet sigende , Rolex , crazy prices, Omega, same same, så min interesse er nu meget mere på mindre mærker og micro mærker.

Så ved er tilfælde en dag et Radium ur på Instagram og var solgt med det samme !! Mega tøff design , enkelt og lækkert, maskulin størrelse uden at være en klods, spændende materialer, yes my new brand !! Jeg kontaktede Radium for info, og efter et stykke tid beslutttede jeg at Milorg  Måsabjorn skulle være mit første Radium i samlingen og så Limited. 

Det er fantastisk at det er et lille Nordisk mærke får kæmpet sig igang, man føler sig nærmest som en del af mærket, og få pludseligt øjnene op for historie ‘ Sabotør’ også selvom jeg bare er dansker. Jeg må indrømme at jeg syntes at som utgangspunkt syntes jeg pris var lidt høj, men kunne også mærke at det ur måtte jeg bare eje, så må jeg vurdere på kvalitet når jeg modtager. Fedt med den direkte kontakt til Radium , som igen er med til at man føler sig som en del af brandet. 

Er ret sikker på at det ikke er den sidste klokke fra Radium som jeg skal eje, så håber de laver en fed box (fuglekasse) som alle modellerne kan være i.

Glæder mig vildt til at modtage uret og blive en del af The Radium Family !!

Ps. Nylig så jeg den Norske film , «Den 12. mand», og kom straks til at tale med konen min om uret jeg har bestilt 🤩, pludseligt fik fortællingen en anden betydning.