Oris Carl Brashear Cal.401


Klokkeriet - Oris Carl Brashear Cal.401

En Legende er allerede udødelig gjort med filmen ‘Men of Honor’ (2000), men Oris klarer fint å holde stand, og hedre den første afroamerikanske US Marine dykkeren.  Historien om Carl Brashear gjorde inntrykk på meg nå jeg så filmen i 2001, men også nå når en tar opp temaet i disse dager, spesielt nå i sammenheng med den flotte bronse modellen Oris lanserer nå.

Oris Carl Brashear Calibre 401 Limited Edition. Foto: Oris

Oris Carl Brashear (en limitert diver 65 i bronse) først lansert i 2015 i 42mm med ETA/Selitta urverk, så senere i litt større kronograf på 43,5mm, og nå i 2021 med en videreutviklet versjon av Oris sitt Cal.400, døpt Cal.401. Den har sekunder i subdial på nedre del av skiven.

Oris Carl Brashear Calibre 401 Limited Edition. Foto: Oris

Gløden i en ny bronseklokke er ikke veldig ulik en variant av gull, og etter hvert som en har den med på eventyr, skifter den gradvis mer og mer til patinert bronse. Jeg har litt erfaring med Oris i bronse, da jeg kjøpte den første som kom. Husker godt når jeg hentet den i Stavanger hos Urmaker Thorbjørnsen. Det var stas, tok fly fra Oslo til Sola, og dro inn til Stavanger by for å hente en klokke. Denne klokken var den første Carl Brashear som ble solgt til privatperson i Norge, da satt jeg med ‘gull’ på armen, det var virkelig en klokke som gjorde inntrykk på meg.

The story of Carl Brashear, the first African-American U.S. Navy Diver, and the man who trained him.

Carl Brashear

Hvilken sammenheng har egentlig dette uret med historien, er det bare ett fancy navn på en limitert modell eller har det en større mening?

For det første er prosjektet i samarbeid med Carl Brashear Foundation, men det er også en fin greie med bronse, det var jo det dykkehjelmen hans var laget av. Det er ett materiale som beskytter seg selv og patineringen blir ett beskyttende belegg, som kan vaskes bort om ønskelig. ‘Patina reversering’ er ikke det første jeg tenker på når jeg ser på bronse ur, men det er nå mulig om en ønsker.

En effekt som er spesielt kul med denne diveren her er bezel med hevede tall, relief, for de blir naturlig pusset av ermet på skjorte og genser, og det blir en visuell dybde i bezel, siden mørkere patina holder seg på flaten og framhevde tall blir litt mer synlig og gylden.

Espen Haugland fra Oris Social Club Oslo sier følgende da jeg spør om en kommentar på den nye Carl Brashear:

«Denne klokken gjenspeiler Oris på så utrolig mange måter. her har man det nye fantastiske folkelige kaliberet, den er levert i bronse som Oris har blitt så kjent for og den har en fantastisk historie bak seg og blir lansert 90 år etter Carl Brashears sin fødselsdag, og klokken er nydelig, bare se på den subdialen«.

Harde fakta: