Grand Seiko – naturen, kapittel for kapittel


Klokkeriet - Grand Seiko – naturen, kapittel for kapittel

Grand Seiko finner gjerne inspirasjon i naturen når de skal ta fatt på nye design. Den siste modellen i heritage-kolleksjonen er ikke noe unntak. Med det siste tilskuddet på stammen ser Grand Seiko bokstavelig talt til skogen og lanserer et helt nytt skivedesign inspirert av de hvite bjørkestammene i skogen nær studioet i Shizukuishi. Samtidig slipper de sitt nye, automatiske hi-beat urverk ut av en kort rekke med limited editions og inn i den ordinære katalogen.

Series 9 design

Dette er første gang Grand Seiko omtaler “Series 9” som et design, med uttrykket som til nå har vært kjent fra jubileumsmodellene SLGH002 og SLGH003. Kassen har flere trekk som vitner om en arvelinje tilbake til 44GS fra 1967, og som bærer videre “The Grand Seiko Style”. Samtidig ser vi at Grand Seiko også strekker seg innenfor denne stilguiden. SLGH002/003/005 har introdusert et litt mer robust uttrykk hvor både visere, indekser og også bredde på rem og lenke gir modellene et massivt og mer sporty utseende enn man ofte ser i Heritage-kolleksjonen.

“The Grand Seiko Style” – 9 distinkte egenskaper som sammen danner stilen vi ser igjen i de fleste av Grand Seikos modeller, og som også ligger til grunn for SLGH005. Foto: Grand Seiko.

Fra overflaten av de allerede brede indeksene skråner de ned til skiven, og brer seg mot skivens ytterkant. Men det gjør de av en grunn. Spesielt indeksen ved kl 12 tar mye plass på skiven, men legg merke til følgende; Den har 18 individuelle flater, ikke medtatt undersiden. Og de har en funksjon. Aldri før har jeg hatt en klokke uten lume som har vært så enkel å lese i mørke omgivelser som min SLGH003. Om det er så mye som et blafrende telys i nabokommunen så virker det for meg som om en av flatene på Grand Seikos visere og indekser klarer å fange det og reflektere det for å gi deg tiden ved et øyekast. Og jeg har -3,5 på høyre øye og grå stær på det venstre. Disse små, håndpolerte skulpturene passerer ubemerket for mange. Grand Seiko burde egentlig sørget for at det alltid gis med en lupe ved utlevering av disse klokkene.

Små skulpturer som fortjener en titt under lupe. Legg også merke til den børstede finishen på oversiden av bezelringen. Foto: Grand Seiko

Viserne har fått et tilsvarende mer massivt uttrykk. Spesielt timeviseren skiller seg ut fra det meste annet vi har sett fra Grand Seiko, med en distinkt stump avslutning og en markant, midtstilt og langsgående børstet stripe. Den matcher indeksene veldig bra, og bidrar til følelsen av en robust klokke.

Jeg har for lengst gitt opp å forsøke å telle antallet flater på hele klokken, og tanken på arbeidet som legges ned for hånd for å komme frem til dette resultatet er overveldende. Før jeg tar for meg kassen beveger jeg meg raskt videre til lenken, som for meg på denne modellen viderefører uttrykket fra de brede viserne og indeksene. På klokken sitter en 22/20 mm, børstet stållenke med femdelte lenkeledd, hvor leddene er festet med skruer. Lenken føles svært solid, og bredden på lenken relativ til størrelsen på klokken gjør at den føles substansiell. Den bidrar til god balanse samtidig som den gir klokken en vesentlig tilstedeværelse på armen.

Lenken er på hele 22 mm bredde ved kassen og styrker totalinntrykket av klokken som en robust, sporty klokke. Foto: Grand Seiko

Det er interessant hvor langt Grand Seiko har gått for å øke bredde og omfang på så mange elementer på klokken. En lenke på 22 mm på en klokke på 40 mm er ikke dagligdags i Grand Seikos katalog. Fra før har jeg selv bare en annen Grand Seiko med 22 mm rembredde, men den har til gjengjeld en kassediameter på 44 mm. Det sagt så foretrekker jeg den brede lenken på disse modellene, den balanserer det totale visuelle inntrykket godt. Låsen er en foldelås med dobbel utløser for sikkerhet. Den har ingen mikrojustering, men lenken kommer med to halvledd for finjustering.

Foldelåsen er liten av størrelse og bygger lite. Foto: Grand Seiko

Kassen er i stål og på behagelige 40 mm i diameter. Den kurver pent mot håndleddet, og formen bidrar til at den ligger godt. I typisk Grand Seiko stil er kassen et fyrverkeri av børstede og polerte flater, og med en tykkelse på 11,7 mm er det mye godt pakket inn i en akkurat passe stor pakke.

Overgangene mellom polerte og børstede flater fremstår knivskarpe. Foto: Grand Seiko

Grand Seiko lover oss at dette designspråket skal være en viktig del av Heritage-kolleksjonen i årene som kommer.

En skive man har lyst til å kjenne på

Jeg er ganske nøye med klokker. Litt over snittet vil mange si, og det var også litt av grunnen til at jeg har utfordret meg seg til å bruke (og potensielt bruke opp) en Seiko 5 i løpet av et år. Med SLGH005 er det imidlertid slik at jeg får lyst til å være uskikkelig. Teksturen på skiven er inspirert av hvite, japanske bjørketrær. Promobildene vitner om en dyp tekstur som gjør at reptilhjernen roper til meg om å ta på den slik den gjorde den gang jeg var liten gutt og ville ha meg til å smake på perfekt puddersnø.

Skiven er inspirert av de hvite bjørkestammene i skogen nær studioet i Shizukuishi. Foto: Grand Seiko

Grand Seiko har et bredt spekter av skivedesign i kofferten fra tidligere, og mange av de er populære modeller som også ganske ofte får se dagens lys i flere fargevarianter. Der er dog ikke like ofte at en helt ny tekstur finner veien til katalogen, og i harmoni med klokkens uttrykk for øvrig går Grand Seiko grovt til verks med skiven. Brede, dype spor med en tilsynelatende grov struktur, som om det renner mykt sølv av skiven og man bare kan skrape det av med en middels skarp kniv.

En markant tekstur i skiven gir en dybde jeg gleder meg til å se i sollyset. Foto: Grand Seiko

Urverket

I SLGH005 har Grand Seiko benyttet fjorårets nyhet innenfor high beat urverk, nemlig deres 9SA5. For meg har ikke Grand Seikos moderne urverk vært noe sår for øyet på noen måte, men med 9SA5 tok Grand Seiko et løft på det visuelle inntrykket så vel som på den tekniske videreutviklingen av urverket, og gjennom safirglasset på baksiden kan man nyte nyvinningen i all sin prakt.

På den tekniske siden har dette automatiske urverket med 36 000 slag i timen fått en gangreserve på hele 80 timer. Urverket er omtrent 15 % slankere enn forrige versjon av deres hi-beat verk, delvis grunnet det nye designet med horisontalt løpeverk og fjærhus. Men samtidig har det også med seg noen andre vesentlige nyvinninger på lasset. Et nytt gangsystem av typen “dual impulse” skal bidra til mindre friksjon og høyere effektivitet, og balansen er laget uten regulator. Reguleringen gjøres derfor med vekter på balansehjulet fremfor å manipulere lengden på balansefjæren.

Konklusjon

Grand Seiko er fulle av lovnader om det nye urverket, og etter et par måneders test opplever undertegnede at det holder hva det lover både når det kommer til gangreserve og presisjon. Mye tyder på at Grand Seiko fremover vil ha en katalog hvor modeller med dette nye urverket vil sameksistere med modeller med forrige versjon av deres “hi-beat”-verk. Det viser seg ved denne lanseringen at de ordinære, ikke-begrensede modellene har en veiledende utsalgspris ikke langt unna den siste jubileumsutgaven SLGH003, som ble solgt her til lands for kr 114 950.

Utover urverket så er det mye å glede seg til både rent estetisk og når det kommer til bærekomfort. Den nye “Series 9 design”-pakken fremstår som et vesentlig sprang for Grand Seiko på flere områder. En moderne kassediameter, det nye verkets tekniske og estetiske forbedringer sammen reduksjon i tykkelse med ditto reduksjon i kassetykkelse, og den substansielle vekten i kombinasjon med det som ser ut til å være en skive til å falle i transe for. Det er en kombinasjon det synes å være verdt å ta en tur til din favorittforhandler for å prøve.

SLGH005 er forventet å komme i utvalgte butikker i Norge i mars 2021 med en veiledende pris på kr 109 950.

Spesifikasjoner: