Tag Heuer Aquaracer er gjenfødt – Ref. 844 er tilbake!


Klokkeriet - Tag Heuer Aquaracer er gjenfødt – Ref. 844 er tilbake!

Aquaracer har lenge vært Tag Heuers bestselgende modell. Historien bak strekker seg langt tilbake, faktisk mer enn 40 år. Året er 1978 og Heuer er i en dyp krise. Det er vanskelige tider, quartzklokkene har kommet for fullt, og med ett var ikke Heuer sine mekaniske kronografer like populære lenger.

Firmaet beveger seg på kanten av stupet, og har økonomiske problemer. Da er det Jack Heuer bestemmer seg for at de må produsere en sporty dykkerklokke. Han har sett hvilken suksess Rolex har med sin Submariner.

Original ref. 844 produsert av G. Monnin i 1978. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

I 1978 inngår han en avtale med den franske produsenten George Monnin om produksjon av en dykkerklokke for Heuer. Resultatet ble ref. 844 som i dag er en klassiker. Den har en kasse på 42mm og en sort skive med røde indekstall fra 13-24.

Dette ble starten på en ny epoke i Heuers historie, ref. 844 ble raskt til Heuer 1000, som igjen ble til Tag Heuer 1000 da de ble kjøpt opp av TAG i 1985. Jack Heuer selv beskriver 844 som klokken som reddet Heuer fra konkurs.

Det er derfor veldig gledelig å se at Tag Heuer henter frem igjen ref. 844 og lager en spesialutgave som hedrer den gamle klassikeren. Den nye modellen heter Aquaracer Professional 300 Tribute to Ref. 844. Den plukker opp en rekke designelementer fra sin navnebror fra 1978, men i et moderne uttrykk og med moderne teknologi.

Trubute to Ref. 844
Aquaracer Professional 300 Tribute to Ref. 844. Pris 49.150 kroner. Foto: Tag Heuer

Den 43mm store kassen er i titan, og skiven er som på originalen, matt sort ed røde 24-timers markeringer. Lysmassen har fått en tone som gir et vintage-preg.

Spesialutgaven blir ikke levert med lenke, men har i stedet fått en gummireim som er til forveksling lik den som ble brukt i 1978. Denne nye Ref. 844 vil kun bli produsert i 844 eksemplarer. Jeg tipper de forsvinner raskt.

Aquaracer Professional 300 reborn

Den nye Aquaracer kommer til to størrelser, 43mm og 36mm. Den har fått et nytt utseende som gjør at den ser litt mer ut som en seriøs «Toolwatch» enn de forrige utgavene. Aquaracer-serien kom i 2004 og tok over etter Tag Heuer 2000. Den forrige modellen som nå går ut, kom i 2014.

Dagens nye Aquaracer har fått en åttekantet keramisk bezel. Kanten på bezel har fått noe tydeligere riller som gjør at den kan minne litt om Tag Heuer 1000 fra 90-tallet. Striper på urskiven har vært et kjent særtrekk ved Aquaracer og det er videreført på 43mm modellene. På 36mm-utgavene er det et bølgemønster.

Kr. 37.600 kroner (36 mm, stål, lenke, diamanter)

En annen påfallende endring er at datovinduet er flyttet til klokken 6. Indeksene på skiven er også åttekantet på samme måte som bezel. På baklokket har dykkeren som er kjent fra tidlige Aquaracere gjort et kjærkomment comeback.

For de som er glad i vintage Heuer 42mm «Jumbo» dykkerklokker så er det en annen liten detalj som de sikkert setter pris på. Kassen har fått en form som minner endel om den legendariske G. Monnin-kassen. Særlig er det beskyttelsen rundt krona som gir disse assosiasjonene.

Kr. 47.450 kroner (43 mm, titan, lenke)

I tillegg til standard-utgavene i stål, er det en spesialutgave til. Den heter «Special Edition» og er laget av børstet titan med grønn skive og bezel. Den går et helt annet inntrykk enn stålmodellene med kasse og lenke som har en mye varmere tone. Valget av grønt sammen med titan fungerer bra. De to spesialutgavene, denne grønne, og 844, kommer begge med blå lysmasse i hele bezelen.

Harde fakta:

TAG Heuer Aquaracer 300 Calibre 5 Automatic:

Diameter: 43 mm / 36 mm
Kassemateriale: Stål eller titan
Urskive: Blå / svart / grønn / sølv /
Glass: Safirglass
Vanntett til: 300 m
Lenke: Lenke / gummirem på «844»

Urverk: Calibre 5 (Sellita SW200)
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 38 timer

Pris: 34.150 kroner (43 mm, stål, lenke)
47.450 kroner (43 mm, titan, lenke)
49.150 kroner (43 mm, stål, limited edition «844»)
31.850 kroner (36 mm, stål, lenke)
37.600 kroner (36 mm, stål, lenke, diamanter)

Den nye Aquaracer blir tilgjengelig fra juni 2021.