Klassikeren: Tudor Submariner


Klokkeriet - Klassikeren: Tudor Submariner

En Tudor Submariner er som kjent laget av søstermerket til Rolex. Hvis Rolex er sjefsdama på cheerleadingen er Tudor lillesøsteren. Ikke like oppmerksomhetssyk, men minst like fin, hvis du i det hele tatt legger merke til henne. Det er også en bonus at ikke halve fotballaget sikler på henne.

Tudor Sumbariner ref. 94110 Snowflake

Hans Wilsdorf startet Tudor for å produsere klokker i samme kvalitet som Rolex, men til vennligere priser. Kasse, krone og skive er alle laget på Rolex-fabrikken, mens ETA verket er kjøpt inn utenfra. Dette resulterer i en klokke av høy kvalitet, som er lett å gjøre service på – den trengs nemlig ikke sendes til Sveits fordi alle urmakere kan jobbe med ETA-verk.

Tudor som vi kjenner det i dag ble grunnlagt i Geneve i året 1946, selv om det finnes Tudor-klokker helt tilbake fra tidlig ‘30-tall. Den første Submariner merket Tudor ble lansert i 1954, ett år etter Rolex lanserte sine. Den ble kalt ref. 7922, og var så å si identisk som sin Rolex-bror. Etter dette kom ref. 7923 – en klokke som nå er så sjelden at mange ikke trodde den eksisterte.

Tudor Submariner ref 76100 med lollypop-viser

Samlere og entusiaster har i de siste årene blitt mer oppmerksomme på disse klokkene, og resultatet er at markedsprisene er på vei opp. Likevel er det godt mulig å gjøre gode kjøp ennå – dette er ingen “boble” som er i ferd med å sprekke. Både ref. 79090 og 79190, de to mest moderne modellene, øker i verdi og blir mer og mer ettertraktede. De fleste er gamle nok til at tritiumen på skive og visere har gulnet til en nydelig, kremete patina – det er klart at dette øker etterspørselen!

Jeg har to Tudor Subs; en ref. 76100; en såkalt lollipop med svart skive, og en 94110 Snowflake med blå skive. 76100 er av de mer sjeldne variantene, kun produsert i et par år mellom to andre referanser.

Vintage Tudor Sub er perfekt på NATO-reim.

Noe av det jeg liker best med Tudor, er at de ofte flyr litt lavt i terrenget – de tiltrekker seg ikke negativ oppmerksomhet som mange av de mer prestisjetunge sveitsiske merkene gjør. Ei heller tror noen av de er falske – hvem har noen gang hørt om en fake vintage Tudor? Følelsen av en solid stålklump på håndleddet er svært god, og blir enda bedre når du møter en annen “kjenner”. Et nikk – et kjapt blikk på armen, jepp. Dere er medlem i samme klubb. Litt hemmelig, enn så lenge, og veldig gøy.

Det er vanskelig å gjøre bomkjøp her – dette er nydelige “moderne” vintage klokker som bare kommer til å se bedre ut med årene. Heng deg på før toget går, her er det mye vintage klokkeglede for pengene. Velkommen i klubben!