Gørans «Fotokurs» presentert av Klokkeriet og Radium


Klokkeriet - Gørans «Fotokurs» presentert av Klokkeriet og Radium

Radium Instruments har en leirbålstankegang på alle nivåer. Vi samvirker med gode mennesker vi kjenner. Som vi møter gjennom en felles lidenskap for skikkelige måter å gjøre ting på. Dette gjelder ikke bare lokal Oslo-produksjon, men også produktutvikling, hvor eiergruppa ORION (Official Radium Instruments Owners Norway) jevnlig er med på å forme nye klokkemodeller eller detaljer.   

«Radium Instruments er ikke norsk kategorileder på volum. Vi forsøker derimot å være kategorileder innen kvalitet og helnorsk produksjon. Dermed blir det naturlig å samarbeide med fagfolk som skjønner hva vi driver med, og Gøran Bäckstrøm er både en god fotograf og eier av en Original Radium Blåveis». Thomas Cappelen Malling

Med Radium på skauen. Foto: Morten Paulsen

ORION-medlemmene er ivrige fotografer. Det tar litt ekstra av rundt påske, 9-april, 17. mai og andre merkedager, men hver eneste dag ramler det inn Radiumbilder på ORION-siden. Enkelte av dem skiller seg ut. Espen Haugland, Morten Paulsen, Christian Kirkemo og Gøran Bäckstrøm, alle Radium-eiere, er blant de som gjør det lille ekstra. De er fotografer med stor F, og de er alle historiefortellere. Og, med dem rundt leirbålet er det ingen vits i å ringe et fotostudio for så å komme i prat med noen som ikke forstår hva merkevaren handler om. Vi rekrutterer blant våre egne.  

«Nordmenns klokkeinterresse er enorm, og kanalene fylles av folks egne bilder. Alle ønsker de å ta enda bedre bilder. Tipsene til Gøran, dersom de følges, vil heve det du og jeg og alle andre daglig ser i sosiale medier.» Sjur Christian Stangebye-Hansen

Radium Sabotør II. Foto: Morten Paulsen

I vår og sommer er det Bäckstrom som har tatt bilder for oss. Fordi han er så god, og fordi så mange der ute poster bilder av klokkene sine hver eneste dag på kvalitetsider som Klokkeriet, spurte vi ham om han ville bidra til at folk tar enda bedre bilder. Og det ville han.    

«Jeg skal selv delta i konkurransen, om så for å drite meg ut. Det er mye å lære av det. Kjøpte tre lommelykter og et iphonestativ på Clas Ohlson idag og er spent på om jeg på noe vis kan nærme meg Bäckstrøms bilder».  Thomas Cappelen Malling

Her er Gørans seks fototips:     

TIPS 1: FORBEREDNING  

Skap en idé, finn et uttrykk! Bilder med andre gjenstander gir ofte en stemning og dybde i bildet som er med på å gjøre det komplett. Her kan du ofte bruke gjenstander du allerede har i huset, eller hagen. En gammel treplanke med struktur som bakgrunn? Bestemors gamle respateksbord? Det er kun fantasien som setter grenser. Som et eksempel så har vi alle sett bilder med kaffekopp og bønner men her er det uante muligheter. Bruk gjerne objekter som matcher klokken, enten i farge på skive, reim, visere etc.   Anbefaler å holde det ryddig og enkelt med kun noen få objekter. Klokken skal alltid være i fokus og være hovedmotivet i scenen.

Tenk over klokkens form og formål, er det en toolwatch kan du for eksempel inkludere noen muttere og en skiftenøkkel. Til en diver kan man inkludere en snorkel og noen oransje svømmeføtter. Dressklokke, tja, pent tøy og noen mansjettknapper? Klassisk klokke, hva med en gammel bok og en fyllepenn?  Er det en Radium, ja da kan du inkludere hva som helst da denne kler alt.

TIPS 2: DE SMÅ DETALJER  

Rengjør klokken før du begynner! Ingenting er kjedeligere enn å ha gjennomført en fotoshoot for så å se fettete fingermerker eller masse støv på klokken. Tørk også støv av glasset eller hva du enn måtte finne på å bruke av kompletterende gjenstander.   En annen snedig løsning er at noen har funnet ut at den beste symmetri i klokken er når den viser 10 på 2 eller 10 over 10 så flere av produktfoto man ser av klokker har nettopp disse tidene. Husk å skru/trykk inn kronen før du begynner å ta bilder! (Snakker av erfaring).    

TIPS 3: EN STØDIG HÅND  

Tripod eller stativ! De klareste bildene får du om du plasserer kamera eller telefon på et stativ. Dette verktøyet er også et must om man vil forsøke seg på lume- eller macrofoto. Med stativ får du også bedre kontroll og slipper å legge fra deg kamera/telefon om man skal flytte litt på klokken eller et objekt i scenen. På kameraet og også de fleste telefoner nå til dags kan man stille inn tidsforsinket utløser slik at man unngår enhver rystelse når bildet blir tatt.  

TIPS 4: SKAP EN SCENE  

Nå er du klar og det magiske bildet kan skapes! Klokken og eventuelle objekter utenom kan plasseres på et bord eller i hvert fall litt opp i høyden. Det blir lettere for deg å flytte rundt på scenen og du slipper å ligge på alle fire mens oppdraget utføres. Det ser også unektelig mye bedre ut om du plutselig skulle få tilskuere. Vær nøye med en ryddig og ren bakgrunn, gjerne en bakgrunn som kompletterer fargen i klokken eller fremhever klokken som hovedobjekt. Få, men passende objekter. Vri rundt på klokken til du har den vinkelen du syntes den tar seg best ut i. Du kan med fordel ha en gjenstand i forkant i scenen eller vinkle kamera/telefon slik at man får med litt forgrunn for å skape dybde i bildet.     

Tips 5: LYS OG SKYGGE  

Lys er viktig! Mange hevder at de beste bildene og lysforholdene finner man utendørs, og flere av mine bilder blir også tatt ute på min terrasse. Lett overskyet vær er min favoritt, men om du skulle være så uheldig at solen skinner den dagen du vil skape litt kunst, så finn i hvert fall en plass med litt skygge. Direkte sollys gir ofte for hardt lys til både klokke og resten av scenen.   Når regnet øser ned og fototrangen melder seg kan man også skape gode bilder inne. Viktig da at man skjermer for eventuelle spotter i taket eller andre forstyrrende lyskilder som skaper uønskede refleksjoner i bildet. Dette kan enkelt skjermes for med en reflektor i dus hvit eller rett og slett et stort hvitt ark , tøystykke etc. som man holder mellom klokken og lyskilden.    Andre ganger kan det være smart å «kaste» en sort skygge mot klokkeglasset og i disse tilfeller bruker man et sort ark, et laken eller hva man har får hånden. En annen snedig løsning jeg bruker ofte, er ett stort stykke stiv papp, cirka 90×90 cm som jeg har sprayet med sort matt farge. I midten har jeg skjært ett hull som er like stort som objektivet. Tre igjennom objektivet og vipps, så har du fjernet uønsket refleksjon i klokkeglasset, blant annet ditt eget speilbilde eller fingrene dine.   Blitz bruker jeg også enkelte ganger, men det får vi ta en annen gang.  

Tips 6: INNSTILLINGER  

Innstillinger. Her kommer det litt an på hvilket utstyr du bruker. Om det er kamera med objektiv eller telefon. På dagens nye telefoner har man også muligheten til å endre på settinger jeg skal nevne nå.  Om man kun har en klokke i bildet og ønsker å fremheve denne så justerer man f (Aperture) stopp i kameraet eller på telefonen. Jo lavere f stopp du velger, jo mer lys slipper du inn i bildet. Da vil hovedobjektet ditt bli klart og bakgrunnen litt mer slørete (bokeh) på fagspråket. Dette er en ypperlig måte å få klokken til å «poppe» ut litt i bildet på. Jeg bruker ofte f 2.8 ved slike løsninger. Om det er to eller flere klokker i bildet eller jeg ønsker at flere detaljer i bakgrunnen skal vises så velger jeg ofte f5.6 eller enda høyere. Om du har mulighet så velg så lav ISO som mulig, jeg tar ofte bilder på ISO 100 som det høyeste. Dette er med på å eliminere støy i bildet slik at det fremstår klart og skarpt. Jeg sammen med mange andre foretrekker også bilder tatt i «liggende retning», altså holde telefonen vertikalt eller velg 16:9 på kameraet.   

«Alle ser hvordan «wristshots», «pocketshots» og andre fotokategorier kommer og går. Hva kalles de videoene hvor man vrir håndleddet inntil klokka synes…uansett, alle hadde synes det var moro om det som dukka opp i feeden deres var hakket bedre». Sjur Christian Stangebye-Hansen

Vel, dette var meget basic men håper dere har fanget opp noe og er klar for litt moro så bli med på fotokonkurransen!  

Regler fotokonkurranse:  

Vi blir veldig glade om så mange som mulig vil delta i denne «Klokkefotokonkurransen»  hvor den fantastiske premien for beste bidrag er, «trommevirvel», verdikort pålydende 2500 kroner hos mr. Simen Solvold himself ved Ur-Tjenesten! 

Tenk litt over tipsene dere har sett her, og la kreativiteten flomme fritt og skap det beste bildet med det du har får hånden.  

 

Pokerlag! Foto: Gøran Bäckstrøm

POKERLAG! Radium MoD svart og hvit. Her forsøkte jeg å skape en viss spenning i bildet, samt skape en setting der det ville være naturlig med 2 klokker i ett bilde. Med Radium så går vi all in! En gammel kabeltrommel som bord, en grønn regnfrakk som duk. Stedatter er statist å holder2 kort. Bildet er tatt utendørs på terrassen og med vilje undereksponert. Aperture 5,6 for å få begge klokkene i fokus, shutter 1/400 -0.7 ev.  

         

Sunburst og appelsin.  Foto: Gøran Bäckstrøm

SUNBURST OG APPELSIN. Radium sommer! Radium Original Blå SunburstHer ville jeg lage sommerstemning som stod i stil til følelsen man får med sunburstskiven til Radium Original ! Lav vinkel får klokken til å poppe litt og ser litt større ut. Gammel blå skjorte som bakgrunn, glass fylt med isbiter og vann med konditorfarge.Klokken er plassert i et drinkmålebeger. Paraplyer og appelsin for å gi en smak av fest og sommer. Aperture f5, shutter 1/250 -0,3 ev.

       

Hender holder svart og hvit MOD. Foto: Gøran Bäckstrøm

HENDER HOLDER SVART OG HVIT MOD. Håndtering. Radium MoD, svart og hvit. Ingen props med dette, men her var utfordringen å plassere seg riktig under kameraet som stor på tripod. Kamera og telefon koblet sammen via bluetooth slik at jeg ser på telefonen det samme som kamera ser., samt får kontroll på utløser Telefonen ligger på et lite bord til høyre rett utenfor bildet. 2 sekunder forsinkelse på utløser, så når jeg fant fokus og vinkel som jeg var fornøyd med så brukte jeg høyre hånden for å aktivere utløser på telefon og rakk akkurat tilbake til klokken før bildet ble tatt. Iso 250- apperture 6.3 shutter 1/125.

Blå dress. Foto: Gøran Bäckstrøm

BLÅ DRESS BILDE. Dressfar. Radium MoD, hvit. Blå dress for å skape farge i scenen. Et gammel kamuflasjenett hengt opp i bakgrunnen for å få den duse grønnfargen som får dress og klokke til å stå mer frem i bildet.  Hvitt armbånd er ment for å «ramme inn» klokken mellom den hvite skjorten. Kamera på tripod, koblet med telefonen for view og utløser kontroll.  Telefon/utløser holdes i høyre hånd. Iso 100- apperture f5- shutter 1/125, -0,3EV.

             

Original Radium med cognac. Foto: Gøran Bäckstrøm

Original Radium med Cognac: Enkelt bilde som viser mine 2 hobbyer, ur og foto. På fredags kvelden kan disse to gjerne kombineres med noe godt i glasset  I fra ideen kom til bildet var ferdig gikk det kanskje 15 minutter.- Gammelt fotoapparat – Original Radium – Semsket skinnforkle brukt som bunn og bakgrunn- Glass med Cognac og is- Lommelykt lysende mot glass for å gi glød og dybde – Tripod (stativ)- Iso 100- apperture f5.6- shutter 1/125.

Rusty SAB mot skibakgrunn. Foto: Gøran Bäckstrøm

RUSTY SAB 3 MOT SKIBAKGRUNN Radium er for meg den beste turklokken og det var meningen med dette bildet. Vist her er Sabotør III-varianten «Rusty». Skiven har rustfinish og matchende visere.

MOD svart og hvit mot lilla striper og gitarstrenger. Foto: Gøran Bäckstrøm

MOD SVART OG HVIT MOT LILLA STRIPER OG GITARSTRENGER:   Radium MoD «SALT OG PEPPER»Props her er gitar og en gammel fluktstol.Vinkelen på kamera er valgt lav for å få med litt dybde i bildet slik at fokus følger strengene og videre bak klokkene. Også får å se refleksjonene av klokkene i gitaren. Fluktstolen med farge er valgt for å gi litt farge til bildet. Livet er en fest med gitar, spreke farger og Radium!Iso 250- apperture 5.6- shutter 1/125.

Radium Original «Grønnspett». Foto: Gøran Bäckstrøm

Radium Original «Grønnspett»: Her har jeg valgt naturen som bakgrunn. Hva er vel bedre enn å putte grønnspetten i toppen av et tre?Furukvister og litt bjørk som er plukket å plassert på et bord ute på terassen.Som nesten alltid, husk vertikal stilling på telefon, eller 16,9 format på kamera for slike bilder. Gjerne ha hovedmotivet i skjæringspunktet 1/3 av bildet.Iso 100- apperture f.5- shutter 1/125- -0,7EV.

DET ER EN ÆRE

Hvordan opplevde du som Orion-medlem å bli bedt om å «holde kurs»? Jeg følte meg beæret! Hyggelig at andre legger merke til bildene mine og vil ta del i det jeg eventuelt kan lære bort videre, forteller Gøran.

Tror du folk som poster bilde av klokkene sine gjerne skulle tatt enda bedre bilder? Hvorfor? Ja, det tror jeg. Husker selv hvordan det var og opplever det ofte fremdeles, at jeg ikke får det helt til, eller at jeg ser i ettertid at bildet kunne vært bedre.

Når du tar et bilde av en Radium, føler du at dette er annerledes på noe vis, enn å ta bilde av en annen klokke? JA! På flere måter. Lettere på en måte fordi det er så mye jeg assosierer Radium med , historien, det norske, det maskuline, ut på tur osv osv. På den annen side, mer utfordrende å få gode bilder på grunn av pletxiglass uten antirefleks behandling, gjør at man må tenke litt annerledes. Ikke bare «shoot and run lissom«, forklarer han.

La oss si at alle omfavner «Gørans formel» – hvilke problemer ville DA oppstå, og hvordan unngår vi det? Hehe. Det eneste problemet slik jeg ser det er at det vil bli færre deltakere på auksjoner , fordi alle er opptatt med bilder  (ler). Det er kun positivt om flere går litt mer opp i det, man lærer både det å bli litt kritisk til seg selv, men får også frem kreativitet og skapertrang.  

Tror du det kommer noen bidrag i konkurransen, som har frist mandag? Ja alle vil vel kunne trekke fra 2500 i service fra urmaker Solvold! Jeg ser jo, både i ORION, på Klokkeriet og andre steder at folk elsker å ta bilder, og veldig mange er flinke også. Jeg oppfordrer folk til å stikke ut nakken og by på seg sjøl.

Her er er linken for å delta : https://www.facebook.com/groups/Klokkeriet/permalink/4007384205981356/