Fortis er tilbake – stø kurs med nye Fliegere


Klokkeriet - Fortis er tilbake – stø kurs med nye Fliegere

Fortis er virkelig på banen og har lansert en rekke nye spennende modeller. En kan egentlig si at hele merket har fått et løft. Fortis har alltid vært en uavhengig klokkeprodusent, og har en spennende historie som strekker seg mer enn 100 år tilbake i tid.

Et knippe nye pilotklokker fra Fortis som nå er å finne hos norske forhandlere. Fortis Aeromaster Old Radium, Fortis Flieger F-41 Automatic og Flieger F-43 Triple-GMT. Foto: Jarl Rehn-Erichsen
Fortis hovedkvarter. Foto: Fortis

Det hele startet i 1912 da Walter Vogt grunnla bedriften, og i 1926 markerte de seg skikkelig da Fortis, i samarbeid med John Harwood, lanserte en av de viktigste patentene i moderne klokkehistorie da de presenterte verdens første automatiske armbåndsur.

Harwood / Fortis fra 1926. verdens første automatiske armbåndsur. Foto: Fortis

I 1987 kom den modellen som er selve definisjonen på en Fortis for de fleste. Jeg tenker selvsagt på den i dag nesten ikoniske «Flieger» kronografen med de brede sverd-viserne. Den ble en stor suksess, både som kronograf, og som en ren pilotklokke. Det er den klokken de fleste klokkenerder tenker på når Fortis blir nevnt i dag. Fortis har i over 25 år vært med på å skape romfartshistorie. De har levert de offisielle klokkene til Roscosmos og flere astronauter som har vært knyttet til den internasjonale MIR-stasjonen. Fortis Official Cosmonauts Chronograph har vært brukt i romfart siden 1994.

1987 Fortis Flieger kronograf. Foto: Fortis

Fortis har alltid stått for seg selv i klokkeindustrien og har vært privateid og uavhengige. I 2018 ble de kjøpt opp av Fortis-entusiasten Jupp Phillip. Han ønsket og utvikle Fortis videre samtiden som han tok vare på den lange innholdsrike historien merket allerede har. Phillip ville revitalisere og løfte Fortis ett hakk opp. Det har han virkelig fått til med de nye Flieger modellene.

I 2019 inngikk Fortis et samarbeid med verkprodusenten Kenissi. Kenissi er mest kjent som produsent av Tudors in-house verk. Nå får også Fortis tilgang til disse flott verkene og den første klokken ut er F43 Flieger Triple GMT, den har samme verk som du finner i Tudor Black bay GMT. En ny epoke i Fortis historie er en realitet.

Hvordan er de nye Fliegerne?

Nortime har valgt å satse på Fortis i Norge og de har sendt oss tre klokker for en langtidstest i sommer. Det er F-43 Flieger Triple GMT, F-41 Fliger og Fortis Aeromaster Old Radium. De to fliegerne har et helt nytt design for Fortis. De viser helt klart et tydelig slektskap til Flieger-modellene som Fortis er så kjent for. De har vært i produksjon siden 1987, og det var nok på tide at modellrekken fikk et mer moderne design.

Fortis Flieger Triple GMT med Tuder GMT verk. En lekker sak i titan. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Fortis Flieger Triple GMT er imponerende med sine 43mm kasse i titan. Det er mye som skjer på skiven, men det føles veldig som en Fortis fortsatt, selv om alt er nytt og annerledes. Lenken er også i titan og har en genial justering inne i spennen. Her kan du justere lenka uten bruk av verktøy. Lenken er også meget behagelig i bruk.

Med en GTM viser og 12-timers bezel er det mulig å holde styr på tre tidssoner. For meg personlig blir det litt overkill, jeg har aldri behov for mer enn to, men artig er det jo. Den føles bittelitt stor med sine 43mm, det kunne kanskje holdt med 41mm, men faren er at da ville det blitt litt vel overpakket med informasjon på skiven. Det er allerede tettpakket med informasjon.

F-41 og F-43 GMT. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Verket er det lite å si på. Det har allerede vist hva det duger til i den superpopulære Tudor Black bay GMT. Med et slikt verk beveger Fortis seg ut av det prisnivået de tradisjonelt har ligget på. Det er tidlig at den nye eieren ønsker å etablere Fortis på et nytt nivå. Og det er nettopp prisen som blir problemet for GMT-modellen. Du kan kjøpe en Tudor GMT for 37.970,- med lenke. Prisen for Fortis Flieger Triple GMT er 51.900,-, det er nesten 14.000 kroner mer enn en Tudor med samme verk. Det kan bli en tøff konkurranse. Heldigvis har Fortis et mer prisgunstig alternativ med det samme moderne uttrykket, nemlig Flieger F-41 og Flieger F-39.

Fortis Flieger F-41, en vellykket oppdatering av den klassiske Fortis Flieger som ble introdusert i 1987. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Dette er nok den modellen Fortis vil selge flest av. Her finner du det samme designet som på GMT, men her er kasse og lenke i stål og ikke titan. Borte er også den ekstra tidssonen på skiven, men den smale 12-timer bezel er på plass. På den måten kan du enkelt holde styr på to tidssoner med denne også. Denne har også et langt rimeligere verk, her er det enten ETA 2824-2 eller SW-200. Det gir et prisnivå som er mer i tråd med det vi er vant til fra Fortis. På lenke koster begge størrelsene, 41mm og 39mm, 27.900,-. Det er ikke direkte billig, men disse nye Fliegerne har en kvalitetsfølelse som er høyere enn på de eldre Flieger-modellene. Det er det ingen tvil om.

F-43 Triple GMT. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Jeg syns Fortis har gjort en meget god jobb med å modernisere den klassiske Flieger-modellen sin. GTM er imponerende, men min favoritt er den enklere Flieger F-41. Jeg foretrekker rett og slett den enkle skiven og ikke minst grønnfargen på lysmassen. Det er noe Fortis alltid har hatt på pilotklokkene sine, og på storebror GMT er lysmassen hvit. Det er ikke Fortis for meg.

Fortis Aeromaster Old Radium. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Prisgunstig pilotklokke med vintagepreg

I tillegg til de to nye Flieger-modellene sendte også Nortime med en mer klassisk pilotklokke. Fortis Aeromaster Old Radium har som navnet sier, lysmasse som er nærmest beige. Det, kombinert med en brunskinnreim, gir et klassisk utseende. Kassen er 42mm i stål og baklokket har innsyn til verket. Her er det ingen overraskelser, men den typiske ETA-2836-2 / SW-200 varianten.

Fortis Aeromaster Old Radium 42mm. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Dette er en klokke det er lett og bli glad i. Med en kasse å 42mm er den ganske stor, men den blir ikke for stor. Det føles som en riktig oppdatering av en klassiker. Det kunne sikkert vørt en god ide og likevel tilby denne i to størrelser slik som Flieger F-41 og F-39. Siden det er en trend nå med litt mindre klokker, hadde sikkert mange valgt 39mm om det var mulig. Beige lysmasse er det ikke alle som er glad i, men jeg har sluttet å irritere meg over denne «fauxtina»-trenden. Det er så vanlig at jeg bare betrakter det som en populær farge på lysmassen. Det er jo ofte pent, så hvorfor bry seg?

Velkjent verk i Aeromaster Old Radium. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Prisen på Aeromaster Old radium er 19.490,- med brun skinnreim. Lenke er ikke et alternativ.

Det er veldig hyggelig at Fortis er tilbake i Norge og at det er en av de store aktørene som står bak. Det blir spennende og se hvordan de blir att i mot i markedet. Per i dag er det tre butikker som vil ha fortis i sitt sortiment, det er Urmaker Grøtteland i Sandenes, Urmaker Næss i Trondheim og Urmaker Jermstad i Molde.