Prisrekord for «Tropical» Omega Speedmaster


Klokkeriet - Prisrekord for «Tropical» Omega Speedmaster

Det ble satt ny prisrekord for en vintage Omega Speedmaster under Phillips siste auksjon i Geneve. En Speedmaster CK2915-1 ble solgt for utrolige 29.244.575 kroner (3.115.500 CH) Det er langt, langt over pris estimatet.

Prisrekord for en vintage Speedmaster. Denne ble solgt for over tre millioner kroner. Foto: Phillips.com

En av de første

En kan jo lure på hvorfor akkurat denne Speedmasteren oppnådde en slik utrolig pris. Det er flere årsaker til det. Dette var en av de aller første Speedmaster som ble produsert i 1957. Den var i godt selskap sammen med Seamaster 300 og Railmaster.

Denne spesielle Speedmasteren har levd et aktivt liv med mye sol. Det har ført til at skiven har endret farge fra sort, og fått en nærmest sjokoladebrun, farge kalt «Tropical dial». Mange samlere finner dette meget attraktivt og vil betale ekstra for et slikt eksemplar.

På denne klokken har brunfargen utviklet seg jevnt utover hele skiven, det er ikke så vanlig. I tillegg har også lysmassen på skiven og viserne utviklet seg samtidig og matcher den brune skiven perfekt. Alt dette tyder på at den aldri har fått service, men er helt urørt. Det er sjeldent.

Skiven har utviklet en utrolig jevn patina. Foto: Phillips.com

Historisk viktig og en «Holy Grail»

Refarensenummer CK2915-1 ble produsert mellom 1957 og 1959 i tre forskjellige versjoner. Med sin karakteristiske «Arrow hand» minutt og time visere, en bezel i metall, og ikke minst, en oval «O» i Omega logoen på skiven.

CK2915-1 var den første kronografen som hadde Tachymeterskala på egen ekstern bezel og ikke på skiven. For første gang ble det legendariske 321-kronografverket brukt i en Speedmaster.

For mange Omega-samlere er en CK2915-1 selveste «Holy Grail» blant Speedmasteren. Sjekk skuffer og skap, kanskje ligger det en skatt der, en vet aldri hvor det dukker opp en spesiell vintage klokke neste gang.

Ikke noe Moonwatch-greier på baklokket. Foto: Phillips.com

Ingen tvil om at dette er en utrolig flott Speedmaster, i hvert fall om en liker patina. Det er det jo ikke alle som gjør, for de blir denne voldsomt overpriset. Klokken ble solgt med bekreftelse fra Omega arkivet på at den ble produsert i 1957.

Jeg liker den, men prisen er uoppnåelig for de fleste.