Tudor Pelagos FXD – tar opp arven etter «M.N.» Snowflake


Klokkeriet - Tudor Pelagos FXD – tar opp arven etter «M.N.» Snowflake

Det er noe spesielt med klokker som har en militær historie. Klokker som gjerne har «battlescars» etter et langt liv med tøff militær bruk under alle mulig forhold. En av mine absolutte favoritter i denne delen av klokkeverdenen er Tudor Sub 9401 Snowflake MN som ble brukt av den franske marinen på 70-tallet.

Den nye Pegalos FXD. Foto: Tudor

Nytt samarbeid med den franske Marinen

Tudor og Marine nationale (Den franske marinen) har historie sammen helt tilbake i fra 1956. Den mest kjente av de er uten tvil den nå ikoniske ref. 9401 med blå skive og blå bezel, viserne var av typen «Snowflake» og baklokket var gravert med «M.N.» og årstallet de var «issued». Den ble tatt i bruk av den franske marinen på midten av 70-tallet, og var i tjeneste fram til midten av 80-tallet.

Vintage Tudor «Snowflake» ref. 9401 MN. Foto: Tudor

Det er fra denne Pelagos FXD har hentet inspirasjon i fra.

Pelagos FXD har spesielle «lugs» som er en del av den 42mm store kassen i titan. Det gir økt stabilitet og styrke. Her er det ingen barett som kan gi etter under tøffe oppdrag. Bezel er også spesiell. Den har 120 klikk og går i fra 60 minutter til null. Årsaken er at den er tilpasset behovet en spesiell metode for undervanns navigasjon som er brukt av marinejegerne.

Utseendemessig er FXD basert og inspirert av «Snowflake»-modellen som ble brukt av den franske marinen. Den blå «Snowflake» dukket opp i 1969 og tanken var at økt mengde lysmasse ville gi bedre synlighet under vanskelige forhold. Kassen på FXD er i matt titan for å hindre refleksjoner og den er vanntett til 200 meter. For å understreke samarbeidet med den franske marinen og den historiske bakgrunnen, har baklokket logoen til Marine nationale, et anker med en seilerhatt. Den har selvsagt også den ikoniske «M.N.»-graveringen. Denne gangen som «M.N.21» som står for Marine nationale 2021.

Tudor FXD i sitt rette element. Foto: Tudor

Aldri med lenke

Den franske marinen fikk alltid levert sin Tudor sub uten lenker. De utstyrte klokkene med sine egne reimer. De kom i to utgaver. En sort nylonreim i et stykke, og en håndlaget type som ble laget av elastiske reimer brukt til fallskjermer. De er lett å kjenne igjen med sin grønne farge med enten en gul eller rød stripe på midten.

FDX blir levert med reimer som er tydelig inspirert av disse sjeldne elastiske vintage reimene.

Tudor FXD med elastisk reim. Foto: Tudor

Det er nok ikke alle som faller for FDX. Mange håpet nok på en enda mer tro «heritage»-modell som lå nærmere originalen 9401. Jeg syns det har lykkes med FDX. Den er moderne samtidig som den har en helt tydelig link til den ikoniske forgjengeren. De faste remfeste vil kanskje plage noen med sine begrensninger når det gjelder valg av reim. For de som er glad i vintage militærklokker blir dette neppe noe problem, heller et sjarmerende pluss.

Noe bestselger blir den neppe, men jeg tror den vil treffe godt hos de som drømmer om en vintage Tudor «Mil-Sub».

Baklokket har den legendariske «M.N.» graveringen og den franske marinens logo. Foto: Tudor

Harde fakta:

Modell: Tudor Pelagos FXD ref. 25707B/21

Diameter: 42 mm, tykkelse: 12,75 mm

Kasse: Matt titan

Urskive: Marineblå, Super-LumiNova X1

Glass: Safirglass

Vanntett til: 200 m

Rem: Tekstilrem med borrelås, i tillegg kan du få en blå gummireim

Urverk: MT5602 Tudor manufacture

Type: Automatisk

Funksjoner: Timer, minutter, sekunder

Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)

Gangreserve: 70 timer

Veiledende pris: 36.520 kroner og er i salg fra november 2021.