Heuer Autavia fyller 60-år: Ny flyback-kronograf og GMT


Klokkeriet - Heuer Autavia fyller 60-år: Ny flyback-kronograf og GMT

Jeg har i alle år vært glad i vintage Heuer, og jeg har hatt mange forskjellige vintage Autavia. Derfor syns jeg det er litt ekstra spennende når det plutselig dukket opp tre nye Autaviamodeller i Tag Heuer butikker verden over. Det uvanlige denne gangen var at det ikke var satt i gang et stort markedsføringsapparat i forkant. Tag Heuer droppet det massive kjøret i sosiale medier. De nye Autaviamodellene var ikke vist på Instagram slik som man pleier.

Litt merkelig da nye Autavia-modeller er ikke dagligdags, så langt i fra. Sist Tag Heuer lanserte en ny modell i serien var i 2017. La oss ta en nærmere titt på hva Tag Heuer har å by på denne gangen.

De tre nye modellene, to flyback kronografer og den første tre hånds GMT, er en del av markering av at det er 60 år siden den første Autavia ble lansert i 1962.

Autavia Flyback Chronograph

Det er lett å se hvor Tag Heuer har hentet sin inspirasjon. Foto: Tag Heuer

Den nye sorte flyback kronografen vekker gode assosiasjonr til tidliger Autavia-utgaver. Det er lett å se slektskapet med den ikoniske militærkronografen Heuer «Bund» SG1550, også kjent fra det norske luftforsvaret. Den har også flybackfunksjon og den har et design som likner på den nye sorte Autaviaen. Mye inspirasjon er helt tydelig hentet fra Autavia ref. 73663 «Bund»fra 1970-tallet. Den har tre registre og er ganske lik den nye utgaven.

Foto: Tag Heuer

Dette er første gangen at en Autavia er utstyrt med en flyback-funksjon på krongrafen. Dette gjør et en kan restarte kronografen med ett trykk på knppan. Dette var svært nyttig for blant annet piloter.

Vintage Heuer Autavia ref. 73663 «Bund». Foto: OnTheDash
Heuer ref. SG1550 «Luftforsvaret» flyback-kronograf. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Den nye Autaviaen kommer i to utgaver. I tillegg til den militærinspirerte sorte og grønne, kommer det også en utgave med mer tradisjonelt utseende. Det vil si stål kasse med sølv og sort «Panda-skive». Tanken bak denne kombinasjonen er et blikk tilbake på panda-utgavene av Autavia på 60-tallet. De ble produsert i et meget begrenset antall og er ektremt ettertraktet i dag. Den sorte er en direkte link tilbake til de klassiske militære Heuer kronografene.

Ny «Panda» Autavia. Foto: Tag Heuer
Heuer Calibre 02 Flyback. Foto: Tag Heuer

Ny GMT-modell

I tillegg til de to kronografene markeres 60-års jubileumet med en tredje modell. For første gang blir det produsert en «time-only» Autavia med GMT. På 60- og 70-tallet ble det produsert GMT-modeller av Autavia, men alle var kronografer.

Ny Autavia GMT. Foto: Tag Heuer

Denne nye GMT har et Calibre 7 COSC GMT verk. Den er perfekt for deg som reiser mye og trenger kontroll på to tidssoner. Utgaven har en gradert blå skive og en sort/blå keramisk bezel. En stilig kombinasjon.

Alle tre modellene blir levert på stållenke, eller en alligator-skinnreim

Ny GMT Autavia med sort/blå keramisk bezel. Foto: Tag Heuer

Harde fakta:

TAG HEUER AUTAVIA 60th Anniversary Flyback Chronograph
CBE511B.FC8279 (silver) and CBE511C.FC8280 (black)
MOVEMENT: Calibre Heuer 02 COSC Flyback
FUNCTIONS: Minutes, seconds, hour, date, chronograph
DIAL: Silver dial, Indexes and hands with off-white
Super-LumiNova® Rhodium-plated hour and minute hands
CASE: 42 mm diameter. Polished and fine-brushed stainless-steel case
Black ceramic bidirectional rotating bezel. Sapphire caseback
Water resistance: 100 metres
BRACELET: Steel or Black alligator leather strap
Stainless-steel pin buckle.
Availability: From January 2022

Price: 6.950 UDS (black) 6.300 USD (steel)

TAG HEUER AUTAVIA 60th Anniversary GMT 3 Hands
WBE511A.BA0650
MOVEMENT: Calibre 7 COSC GMT
FUNCTIONS: Minutes, seconds, hour, date, GMT
DIAL: Blue sunray-brushed dial, Numerals and hands with white
Super-LumiNova®
CASE: 42 mm diameter. Polished and fine-brushed stainless-steel case
Blue ceramic, black 24-hour scale bidirectional rotating bezel
Water resistance: 100 metres
BRACELET: Stainless-steel folding clasp with double safety pushbuttons
Availability
From January 2022

Price: 4.200 USD