Langtesten: Certina DS-2 er tilbake


Klokkeriet - Langtesten: Certina DS-2 er tilbake

Denne reedition DS-2 tror jeg mange har ventet på. Certina har levert en rekke lekre versjoner av DS-1, og de har ikke minst, nytt stor suksess med sine DS PH200 og PH500 divere.

De har fått mange tilhengere og du skal lete lenge for å finne bedre retro-diver fra en sveitsisk produsent til under 10.000 kroner.

Nye DS-2 Powermatic 80. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Certina har alltid stått sterkt i Norge, og de fleste av oss har en gammel Certina liggende i en skuff etter far, eller bestefar.

På slutten av 50-tallet kom den første DS-modellen, og den ble raskt meget populær. Her fikk folket en klokke som var både meget støtsikker, og vanntett til 100 meter. Det var det ikke mange som matchet på den tiden. DS står for «Double Security».

I 1968 kom neste generasjon på markedet, nemlig DS-2. Den skiller seg ut fra originalen med en mye kraftigere kasse. DS-2 er i dag et meget populært samleobjekt. De finnes i stort antall varianter, både som manuell og automatisk. Skivene kom i en rekke flotte farger, og de ble også levert på en skikkelig flott lenke produsert av NSA.

DS-2 er som å møte en gammel venn. Veldig mange av oss har hatt en vintage DS-2. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Velkommen tilbake!

Nå er DS-2 tilbake på markedet med en helt ny retromodell. Denne er ved første øyekast så lik originalen fra 60-tallet at det nesten er skummelt. Legger du de to ved siden hverandre, så ser du at den nye utgaven er litt større. Originalen var 38mm og den nye utgaven har vokst til 40mm.

Det er en grei tilpasning til dagens smak. Økningen er ikke større enn at den fortsatt føles og bæres omtrent som en vintage klokke. Sett fra siden og rett på, så er det lite som skiller den fra en vintage DS-2. Snur du den rundt, så ser du raskt at dette ikke er en vintage klokke. Borte er dessverre den legendariske skilpadden. I stedet har Certina valgt å gi den nye DS-2 baklokk med safirglass og innsyn til verket.

Skilpadden på originalen er skiftet ut med safirglass. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Personlig foretrekker jeg et lukket baklokk med skilpadde, men jeg har ingen problemer med å forstå valget til Certina. Innsyn til verket vil nok tiltale mange av de som kjøper DS-2.

Topp moderne, men føles vintage

Jeg har eid flere vintage DS-2 opp gjennom årene og kjenner modellen meget godt. Jeg var derfor spent på hvordan den nye modellen ville føles. Det å sette en ny DS-2 på armen er som å møte en gammel venn som du ikke har sett på mange år, og som du finner tonen med umiddelbart etter kun kort tid.

Verket i DS-2 er Powermatic 80 som har hele 80 timer gangreserve. Den kommer i fire varianter, med matt svart samt sølvfarget, blå eller svart satinert tallskive. Rektangulære visere og markeringer med Super-LumiNova®.

Velkjent profil. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Den 40mm brede, og 38mm lange kassen i rustfritt stål blir matchet med en milaneselenke eller en NATO-rem av #tide Ocean Material® basert på plast som er hentet opp fra havet. Dette er tydeligvis en trend nå, at man skal bruke plastavfall fra havet i klokkeproduksjon. Vi ser det samme hos en rekke produsenter.

Med DS-2 har Certina en ny Heritage-modell som mange har ønsket seg. Jeg tipper dette blir en bestselger, og at mange av de som kjøper den i dag har gjerne flere vintage DS-2 allerede i klokkeboksen sin.

Pris for DS-2 med reim er 9.590,- kroner, med Milaneselenke koster de 10.290,- kroner. Den er i salg nå.

Harde fakta:

ReferansenummerC024.407.18.041.00 (blå med reim)
TypeHerre
SkivefargeBlå
GlassSafirglass antirefleksbehandlet på én side
Vanntett200 m
Lenke / RemTekstilrem
MaterialePolert/satinert 316L rustfritt stål
Diameter40 mm
UrverkAutomatisk ETA Powermatic 80.611 med Nivachron™-spiral