Stor bildespesial: The Watch Show Finland


Klokkeriet - Stor bildespesial: The Watch Show Finland

En klokkemesse av og for entusiaster. Her er det butikker, merker fra inn og utland, urmakerskole, biler og mye hyggelige mennesker med en felles interesse: armbånds ur. Det som møtte oss med inngangen av den gamle fabrikken med de ikoniske pipene, er en flott Bentley, og vakter som smiler mens de sjekker billettene og inngangspassene til gjestene.

Foto: Morten Paulsen

Inne er stemningen god, her er fullt med folk allerede, vi kom litt etter åpningen på fredagskvelden, og blir tatt i mot av en smilende og rolig Ville. Hallen er innredet med store flagg/bannere langs veggene, og vi ser fort at her er finske merker og logoer godt representert.

Merker som:

-Voutilainen

-Sarpaneva

-Rajamaenkellotehdas

-Leijona x Voutilainen

-De Motu

-Jurmo Watches

+ flere…

Mange merker som produserer mye i Finland, flere av de lager egne urverk, som Jurmo. De vant også Finnish Watch Awards kvelden før messen åpnet, og de legger så mye tid i å skape noe unikt, som er en slags arv etter Voutilainen og Sarpaneva, som er store forbilder her.

Foto: Morten Paulsen

Ikke bare finsk

Messen var ikke bare for finske merker, mye flott var tilstede fra butikker som hadde med seg ulike merker og representanter, et par merker var spesielt spennende, ett av de har dere kanskje lest om allerede, Kieserdesign.

Og Zeitwinkel, ett sveitsisk merke med spennende urverk, skiver og ikke minst karismatiske representanter som gjerne fortalte mer om merkets historie og røver historier med oss.

Peter og Albert viser en side med horologie som er herlig, det trenger ikke være stivt, og for all del selv om de var her med sitt merke, var de minst like interessert i de andre urmakere og merker tilstede på messen. Anbefaler en titt og om du treffer de en gang, slå av en prat.

Her er Peter og Albert fra Zeitwinkel, og Kari Voutilainen (med skjerf). Foto: Morten Paulsen

Rett ved siden av står Kari Vautilainen og Stefan Sarpaneva, det er godt denne messen går over to dager, for vi kommer til å bruke tiden godt. Sarpaneva har tross mye folk i båsen, mye tid til oss, og han smiler lurt når vi spør om leveringstid, og tuller med trynefaktor og at han velger ut hvem som kan få kjøpe. Han innrømmer at det er leveringstid på de unike modellene, men en kan få tak i prefabrikerte modeller. Han åpner for bestilling om et år, kanskje 1,5.

Foto: Morten Paulsen

Passelig nok er neste stopp baren, og det er en luftegård med benker utenfor. Der treffer jeg Lars fra Bragdur. Vi har en hyggelig prat og titter på noen tøffe modeller som er på vei inn markedet. Lars har vært på den finske podcasten @beyondhorologypod som for øvrig har hatt en prat med norske Von Doren og andre kjente og ukjente fra klokkeuniverset.

Foto: Morten Paulsen

En av de store overraskelsene på messen er hvor hyggelig urmakere og kjente figurer er, de er rolige og litt introverte på en finsk måte, men samtidig åpen og forteller med stor entusiasme.

Vesa Tulkki fra Kultacenter for eksempel, han er med i den Finske Oris Sosialclub men også representant for butikken sin her på messen. Han ber oss vente litt med en disk full av nyheter fra Seiko, så kommer han fram med sin egen klokkeboks, en gammel treboks med mye kule rariteter. Blant annet en  doppelchronograp lommeur, og en av verdens første 1000m urkasser, en samling med store kontraster, og ikke til salgs, men han har de med, for oss og andre watchnerds.  Han introduserte oss til hele den nominerte gjengen hos Finnish Watch Awards kvelden før messen, veldig hyggelig.

Foto: Morten Paulsen

Noen av de store butikkene som hadde stands , Lindroos og Salkari var godt representert med flere, de hadde med seg merker som selger godt i Finland, som Sinn, Baume & Mercier,  Blancpain, Seiko, Sjöö Sandström, SUF Helsinki, Grand Seiko, med flere.

Men også en stor brukthandler var tilstede med alle Rolex, AP og Richard Mille modeller som er egentlig er umulig å få tak i, men til priser deretter.

Sherpa Watches minner sterkt om Enicar. Foto: Morten Paulsen

To andre merker som hadde fulle båser gjennom helgen var også Meistersinger og Sherpa Watches, absolutt merker å merke seg, om en syns Sherpa ligner litt på en Enicar så er det en historie der, og den skal vi prøve å komme nærmere inn på en annen gang.

Meistersinger. Foto: Morten Paulsen

Av nyhetene til Meistersinger syns jeg at de har gjort noe kult med en ny modell med alarm per time, pling for å varsle timene, litt som Casio når en har trykket litt mye, da piper de hver time, men her er det mekanisk, og da blir det litt kjekkere, fin lyd og fint design.

Foto: Morten Paulsen

Sylvain er en utrolig trivelig type, franskmann bosatt i Sverige som forøvrig også er Scandinavias agent for Bell & Ross. B&R var representert på messen med en av butikkene fra Helsinki.

Ville som er arrangøren og ildsjelen bak messen ble med oss utover kvelden og vi var heldig som også ble invitert til Sarpaneva Workshop afterparty og middag. Gjestfriheten i Finland var i særklasse.

Som bildene viser, er det mye folk, god stemning og alt i alt en fantastisk klokkemesse i Helsinki, takk for oss Ville, vi kommer igjen! Garantert!