Klokkeprofilen: Håvard Flaatten – kjent for fete Seiko og flotte bilder


Klokkeriet - Klokkeprofilen: Håvard Flaatten – kjent for fete Seiko og flotte bilder

Du kan nesten ikke unngått å legge merke til Håvard på Klokkeriet. Han har vært veldig aktiv, og da vi hadde den faste fredags-fotokonkurransen om «Ukas bilde», vant han de fleste. Håvard er er kjernekar og en meget dyktig fotograf. Hans klokkebilder er noe man legger merke til, og ofte er det en fet Seiko-diver som er motivet.

Vi har tatt en prat med Håvard. Bli bedre kjent med en jovial klokkeentusiast fra Sandefjord.

Hvem er Håvard? Hva driver han med når han ikke poster bilder av klokker i sosiale medier?

Jeg er en 1972 modell, gift med Mona som også er klokkeinteressert og hun er på forumet. Jeg er tobarns far (som er ungdommer nå) – og jeg har to stesønner som er i 20 åra. I tillegg er jeg «Besse» til fire unger. Det er aldri et kjedelig øyeblikk. Jobber i skolen, er svømmelærer, nestleder i Barnekreftforeningen Vestfold, taekwondo-pappa, ungdomstaxi og så videre. Tilslutt så driver jeg som kunstfotograf/naturfotograf, samt spiller bass og gitar i par rockeband.

Foto: Håvard Flaatten

Hvordan ble du opptatt av klokker? Hva er den første klokken du husker du fikk?

Jeg husker jeg fikk en liten klokke når jeg begynte på skolen. Det mener jeg var en Lorus med blå perlonrem. Husker jeg var veldig stolt når jeg fikk den. Aner ikke hvor den har blitt av, men husker den godt som min første klokke. Men klokkeinteressen skjøt først fart da jeg ble 40 år.Da fikk jeg en Seiko Solar V158-0AE0  200m diver med sort gummirem. Den er fortsatt like fin i dag, og en klokke som ikke koster stort å vedlikeholde. Etter det så begynte jeg å virkelig få øynene opp for dette japanske merket.

Hva er din favoritt-Seiko? Hva er det som gjør at du trekkes til akkurat den modellen?

Jeg har flere favoritt Seikoer. Jeg er glad i Seiko – kanskje fordi jeg er veldig glad i sjøen, dykking og svømming? Men kan nevne noen favoritter –  Seiko Naomi Uemura`n (SLA049J1) – Eller den blå turtle`n med 8L35 verket. Den vokser mer og mer på meg. Ganske kostbar var den, og ved første øyekast kan det virke som en hvilken som helst rimeligere Turtle. Men når man studerer den nøyere, så ser man kvaliteten i alle ledd.

SLA049J1. Foto: Håvard Flaatten

Jeg tør faktisk påstå at den kan fint sammenliknes med en Rolex Submariner, eller en Grand Seiko. Feelingen når jeg har den på er skikkelig god, uten at den er «jålete» eller bling bling. Kjennere vet hva dette er.

Ellers så samler jeg litt på Marinemaster serien, og har både noen kvarts og automatiske.Dette er klokker som er klassiske og utvilsomt gjenkjennelig – også om 100 år. Den gjeveste er kanskje sbdx014 i titan kasse – tuna og rose´.Stor klokke men så rå. Den bærer mindre enn sine store dimensjoner skulle tilsi. Passer mitt håndledd godt. Beselringen har smørmykt og presise deilig klikk klikk.Som å åpne et velv.Fascinasjonen gjør at det er lett å la seg begeistre gang på gang, når detaljer er presise, eksakte og finish er gjennomført til punkt og prikke.Ikke minst –  Absolutt ingen! – er i nærheten av lumen til en Seiko Marinemaster.

SBDX014. Foto: Håvard Flaatten

Hvor mange klokker har du?

Spør du kona di hvor mange vesker hun har? (ler) Fra spøk til revolver – jeg har ikke så mange klokker som mange kanskje skulle tro. Noen ganger selger jeg en klokke – og da er det ok med en ny inn.

Skal du ha flere?

Alltid gøy med noe nytt, kunne tenkt meg å sett på den nye Bruvik Artic Ocean. Den synes jeg ser flott ut. Har fått mer og mer sans for klokker med skinnrem.

Hva er din drømmeklokke? Er det en du har, eller er det en Holy grail der ute?

Drømmeklokke er ikke nødvendigvis det dyreste eller dyrt som teller. Jeg er opptatt av klassiske tidløse modeller, men også veldig fascinert av god design og komfort helt uavhengig av merker. Lenge var en Grand Seiko eller en Omega en drøm, og jeg har også det i boksen, men ofte sammenlikner jeg de med en Seiko Marinemaster – og så synes jeg kanskje Marinemaster`ne er mere meg… Jeg liker ikke å fremstå som en med dyre klokker.  Mulig de derfor er ofte nesten ikke er brukt og godt nedlåste.

Bruvik.Foto: Håvard Flaatten

Hvilke andre klokker liker du?

Jeg har veldig sans for Rune Bruvik sine klokker. Jeg kjøpte for noen år siden på en messe en av hans absolutt første Bruvik Svalbard med rød bezel. Den er like tøff og fin.

– Holdt på å selge den i et svakt øyeblikk, men den er her fortsatt. Den flotteste herremodellen Bruvik har laget er i mine øyne Fjord Geirangerfjorden med grønn skive. Lenken er helt nydelig laget og med mikrojustering som er helt på høyde med Omega sin variant. Komfort og eleganse.

Liker også Seiko Astron serien veldig godt. Det er topp med noe som tikker og går 100% hele tiden. Og som har GS finish og feeling. Edox har jeg også fått sansen for  – mye på grunn av at min datter arvet en flott Edox dame diver fra 70 tallet som Mr. Edelbauer hjalp meg å restaurere. Den tilhørte min mor når hun levde, så det er moro at dattera mi har den nå.

Astron. Foto: Håvard Flaatten

Så da var veien kort for å kjøpe en Edox til meg selv også. Den har utrolig flott buet saphire glass, skinnrem – og er veldig behagelig på. En typisk skindiver. Den får mye armtid.

Kan også nevne en Orient Bambino som jeg fikk av kona i 2015. Den fikk nytt liv nå i vinter etter å ha ligget lenge og ventet i boksen. Ny skinnrem og plutselig så får den også mye tid på håndleddet. Lett, og behagelig på, og flott – og til en veldig flott «innstegspris» for ferske ur entusiaster men lavt budsjett, men også for sånne som meg som har holdt på en stund.

Klokker kan gi så ekstremt mye glede uavhengig pris. Et tips til førstegangskjøpere. Velg noe klassisk. Styr unna «moteklokker». En «moteklokke» er dessuten vanskelig å selge hvis du går lei den. Casio G-Shock 5610 er kanskje noe av det billigste du kan kjøpe – men som er også noe av det kuleste å eie.

Ellers hender det jeg vandrer innom de lokale urmakerne både her i byen Sandefjord og i Tønsberg.  For å kikke og se på nye ting – eller bare slå av en prat. Noen ganger ender det også med kjøp. Har også en favorittbutikk i Oslo og en i Arendal. Felles for de «ikke nevnte» er god service. Vi er kanskje i ferd med å miste mange flotte butikker, mye på grunn av netthandel. Det er litt leit. God service går aldri av moten – og jeg mener det er viktig å sette pris på disse butikkene som yter det lille ekstra.

Edox Sky Diver. Foto: Håvard Flaatten

Er du mest glad i nye klokker, eller setter du pris på vintage også?

Vintage er kult, men jeg har ikke mye vintage. Kona fikk en Seiko fra fødselsåret av meg. Det er morsomt med slike ting. Selv har jeg en Seiko dykkerkomputer som er over 30 år gammel. Tøff sak som det ikke er mange av. Fullt funksjonell og nylig trykktestet.

Hvordan fant du Klokkeriet? Hva gir det deg å være med der?

Klokkeriet er en flott side å besøke. Der møter man likesinnede, og av og til treffes man på noen GTG´r eller man har en auksjon eller kjøper/selger. Jeg har flere gode venner på klokkeriet. Litt leit at de stoppet med fredagsbildet – for det var alltid gøy å delta. Det hadde jeg håpet det ble åpnet for igjen.

Spurveugle. Foto: Håvard Flaatten

I vinter ser vi at du har fotografert mye fugler. Er naturfotografering et viktig supplement til klokkefotograferingen?

Naturfotografering gir meg uendelig mye. Naturen er fin sånn. Det er stedet for å koble 100% av og bonusen kommer hvis man treffer på spennende fugler. Noe jeg gjør ofte. Bare denne vinteren har jeg møtt på over 20 forskjellige ugler på forskjellige plasser. Finner jeg ikke fugl, så kan det hende jeg tar bilde av klokka jeg har på armen. (ler) Uansett naturen er digg!

Fasaner i kamp. Foto: Håvard Flaatten

Hvilken klokke får mest armtid?

Oiii vanskelig spørsmål. Burde jo ført statistikk på dette da, men når jeg ser på hvilken som er meste «deskdiverslitt» så er det spenna på to av mine Seiko Marinemaster quarts. Fantastisk klokker! Ellers så får Bruvik Geirangerfjord ofte lov til å få mye armtid.

Noe du vil tilføye? Fyr løs…..

Noe jeg kan nevne er at jeg har begynt å få sansen for mindre klokker. Komfort står høyt i kurs når man begynner å få høye viker og grått skjegg. Før så var klokker under 44 mm i diameter ikke aktuelt å se på en gang. Nå er 40mm helt ok eller kanskje helt «gull».

Lugs-lengde er mer avgjørende for hvordan man kler en klokke eller ei. Når jeg fikk se på å utforske den nye King Seiko på 37 mm så synes jeg den så helt fantastisk ut. Men der går grensen, selv med lange lugs, så den ut som en babyklokke på mine håndledd. Men på en person som er mer A4 ville det passe utmerket.

Gleder meg virkelig til å se den nye King Seiko som lanseres nå denne våren, da har den vokst et par mm, og da tror jeg at jeg kan fristes grundig.