Rapport fra Watches & Wonders 2023 – stort bildegalleri


Klokkeriet - Rapport fra Watches & Wonders 2023 – stort bildegalleri

Årets Watches and Wonders var en knallsuksess med cirka 44.000 besøkende, inkludert to dager som var åpent for publikum. Vi hadde uken til rådighet, mandag til fredag, og klarte få med oss en del hyggelige event, pressevisninger og hands on opplevelser. Dette er ingen artikkel om hver enkelt nyhet eller klokke, men mer ett overblikk over det jeg syns var viktig å fortelle videre, det er alt for mye å ta med, så jeg har begrenset meg litt til å fortelle litt mer om noe og mindre om resten.

Ferdinand Berthoud. Foto: Morten Paulsen

Se bildene for å få følelsen av messen og klokkene. For de som lurer på hva Rolex lanserte så syns jeg ikke det var noe særlig spennende, men Tudor derimot, med nye Blackbay modeller som er knallfine på armen, samt utrolig kul sølv/hvit skive GMT, den blir en suksess.

Merker vi fikk tid til å titte ekstra på var:

Baume & Mercier, Bell & Ross, Chronoswiss, Cyrus, Czapek, Ferdinand Berthoud, IWC, JLC, Oris, Panerai, Rudis Silvia, Speake Marin, Ulysse Nardin.

Følgende fikk vi sett litt på i forbifarten: Grand Seiko, Chopard, Cartier, Hautelence, Hublot, Hysek, Patek Philippe, Pequignet, Rebellion, Tag Heuer, Trilobe, Uboat, Zenith.

Av alt som ble lansert på denne messen så er det en lansering som fikk spesielt mye oppmerksomhet, og det var IWC sin Ingeniør, eller Ingenieur. Det var ikke uten grunn, for det var festens midtpunkt, selv om mye annet koster mer, tar mange år å sette sammen osv, så var det denne nye «gamle» Ingenieur-klokken som jeg mener tok storeslem. Størrelsen og designet var perfekt.

Urverk med 120-timers gangreserve kjent fra en annen Richemont-avdeling (mer om det straks) og kasse i titan, knallfin titan klokke. Den var så fet, men ryktes å koste rundt 160.000? Og kanskje kun IWC butique edition? Dette er ikke jeg sikker på, kanskje best å sjekke din lokale forhandler. Jeg er uansett enig med mange jeg snakket med. IWC var best.

Men mange mange andre klokker fikk min oppmerksomhet, ikke minst de nye lanseringene til Baume & Mercier, 39mm Riviera Baumatic og 42mm diver Azur Riviera, begge med 120 timers Baumatic Manufactur-verk som har en del likheter til verket i IWC, men til en mye mer smakfull pris, ett stykke under 5000 euro.

Baume & Mercier. Foto: Morten Paulsen

Baume & Mercier lanserte også en 50 års jubileums klokke, men den skal vist ikke vi vise før i september …. (Hint Google Perpetual QP Baume Mercier ikke si at jeg sa det…)

Når vi kom inn til de uavhengige merkene, min favorittavdeling på denne messen (og på SIHH i sin tid), så møtte vi noen utrolige urmakere og kunstnere som kan vise hva du kan få til med mye tid, ferdigheter og penger.

Rudis Silvia. Foto: Morten Paulsen

Til eksempel Rudis Silvia, helt sinnssyke detaljer og farger, arbeidet og nivået her er så gale at vi trenger ikke nevne pris, for må du spørre er det for dyrt. Dette er for de som sitter i toppen av bitcoin-haugen, men det er greit, for det hadde vært litt skummelt å gå med slike kunstverk på armen, dunke de i dørkarmer. Av merker som jeg brukte mer tid på i denne avdelingen finner vi Ferdinand Bertoud, Chronoswiss, Cyrus, Czapek , Speake Marin, med andre.

En dag vi hadde ledig tid, traff vi Robin Junge fra Tidemann Luxurywatches, så da ordnet han med ekstra besøk til Cyrus og Czapek der og da på sparket, det var ikke feil, for med en kjentmann, fikk vi se og ta på nyhetene, og det er ingen selvfølge uten forhånds avtale i en travel messeplan. Bilder ble det og god stemning selvfølgelig.

En av de store overraskelsene i Geneve var AHCI. Vår kjentmann, en Basel-bosatt nordmann som lager reimer, belter og skinn saker for eliten i Sveits, Atelier Petrov, han tok oss med på en annen liten frittstående messe i sentrum av Genève, der møtte vi mannen bak Andersen Genève, dansken Christian Lass (sett på nrk/dansk tv dokumentar om Redbar Copenhagen?) V. Halter, Kari Voutilainen, + mange flere fantastiske kunstnere. Denne lille messen hadde åpent til 23, så vi gikk der flere kvelder etter W&W stengte ca 19:00.

Vi hadde veldig lyst å se nærmere på Ulysse Nardin, og meldte oss opp til touch and feel-session med «Freak». Det var veldig lærerikt og jeg kan på ingen måte gjengi den presentasjonen uten at det mister mange viktige poeng, men anbefaler alle å søke på Freak og se de utrolige design løsningene, og alle de bevegelige delene som skal til for å få til det roterende urverket. Freak er blitt en legende med flere modeller bak seg, og ett skikkelig statement piece som omtrent alle vil dra kjensel på i klokkemiljøet. Den har ingen krone, man justerer tiden med bezel, trekker opp verket med baklokket. Cool som få.

The Freak. Foto: Morten Paulsen

Pequignet hadde noen nye skiver i sine kompliserte modeller, dette var veldig tøft og ble sportslig for å være dressklokker i utgangspunktet. De unge kundene vil gjerne henge seg på det franske merket nå, men kanskje alle mest på grunn av den nye modellen. Det er en enklere klokke med firkantet/rund skive, børstet skive, den var veldig lekker, og kommer sikkert til å dukke opp noen av her på berget. Den den svenske distributøren Hubert Agency har merket med seg rundt i tiden framover.

Panerai hadde noen råtøffe klokker å vise oss. Dessverre var min favoritt under embargo en stund til og ingen bilder eller info kan deles, men det vi fikk se på var deres nye kompliserte gull, og platina modeller, samt California og «patinerte» grå modeller av Radiomir-serien.

Foto: Morten Paulsen

Jeg selv er en Submercible-fan, så ingen ting her jeg hadde tømt lommeboken på, selv om den røde skive/ platina kassen inkluderte en opplevelsesreise til de 24 som kjøper den, veldig limitert, og veldig kostbar.

Hos Chronoswiss ble vi møtt av en urmaker som laget guilloche-mønster på urskiver midt i båsen, og vi fikk demonstrert utrolig teknikk, som Chronoswiss er kjent for, nesten for mye guilloche, med skiver som lever og blå kasser.

Vi fikk teknikken på skiver og vi fikk se transparent emaljeteknikk som gir helt utrolig dybde over guilloche skivene. Dette er ett spennende merke vi ikke ser så mye av her hjemme, men nå som flere og flere ser utover standardmerkene.

Chronoswiss. Foto: Morten Paulsen

Hos Bell & Ross ble vi stående å ta håndbak med noen roboter, det gikk dårlig. Men det var kjekt å se nyheter, både de i embargo, og de som kunne publiseres, to av de er med her, en bronse Cyber Skull, og en gull+ grønn BR05. Sistnevnte var episk, og finnes med lenke også. For de som ikke har prøvd den urbane BR05-serien enda, så anbefales det, både gummi/ lær og lenke , de er magisk på armen.

Cyberskull var litt bråkete derimot, litt større, litt mer «se på meg», men skal være sagt at de var veldig fine begge to. Gull og grønn-klokken bikket vel 200k på rem og 300k med lenke i gull.

Gull+ grønn BR05. Foto: Morten Paulsen

Czpatec sine klokker er vi nesten blitt bortskjemt med i Norge, etter at Tidemann begynte føre merket har flere entusiaster sikret seg en av de sjeldne og veldig flotte modellene. Vi fikk mulighet til å ta og føle på de nyeste de har og ble litt forelsket i en squeleton skive, se macrobildene. Jeg ble faktisk helt betatt. De ferske skivene med farger var fine også, moteriktig men for meg var det squeleton skive som sa pang.

På messen var det snakk om mye klokker, som de nye fargerike lekne Rolex-modellene, som ikke hadde lekket ut før messen for en gangs skyld. Dette var klokker som noen elsket, og andre hatet.

Robot-hundene, samt robot drinkmikser hos Roger Dubois var legendarisk, kaffe hos JLC var på enstusiast-nivå, og en ting som mange nevnte.

Oris Kermit. Foto: Morten Paulsen

Oris sin store, flotte men litt hverdagslige stand, var et sted der vi likte oss godt, og tilbragte litt tid sammen med Rolf Studer og Kermit-klokken. En annen klokke jeg likte veldig godt hos Oris var i full karbon, og med høydemåler ser jeg ikke at jeg får nytte av den. Min absolutte favoritt, den er embargo på en stund til, så wait and se, en bad ass klokke fra Oris kommer plutselig.

Forresten så var Kermit veldig fin i fargen på armen. Den var ikke «syregrønn» eller vemmelig, den var knallfin. Kanskje bare litt liten med 39mm, men det tåler mange i dag. Råkul spenne. Ja, Kermit er en vinner den også. Se Ben Clymer sitt video intervju med Kermit på Hodinkee og bli sjarmert du også.

Når vi reiser hjem fra Sveits har vi mange nye venner, Ahci var helt fantastisk, men W&W-messen var helt nydelig, her er det virkelig en grobunn for bransjen.

Nå gleder vi oss til The Watch Show Finland, som jeg vil si har det nest beste miljøet for skaperne og urmakerne i klokkeverden etter Sveits.

Over og ut fra Geneve, det var magisk, og vi gleder oss til beste gang.